Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Προστατευτείτε από τους κινδύνους του Internet (Σχετικό... ΓΕΝΙΚΩΣ !!)

Προστατευτείτε από τους κινδύνους του Internet

Facebook, Google, MySpace, Twitter, Bebo, Habbo δεν είναι παρά μερικά μόνον από τα ηλεκτρονικά... κύτταρα ενός ιδιότυπου ιστού που αναπτύσσεται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του Διαδικτύου, δίνοντας στον όρο «κοινωνικοποίηση» μια εντελώς διαφορετική έννοια. Και αυτό γιατί ποτέ κατά το παρελθόν στο πλαίσιο της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων δεν βρισκόταν εκτεθειμένος στους «επιτήδειους» ένας τόσο μεγάλος όγκος προσωπικών δεδομένων.

Ενώ το διαδικτυακό περιβάλλον αρχίζει να μετατρέπεται σε... ζούγκλα για τους ανυποψίαστους χρήστες του Internet, ιδού δέκα τρόποι για να προστατευθεί κανείς από τα «θηρία» του Διαδικτύου.

1. Ελέγξτε τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης 

Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, πολλοί άνθρωποι δηλώνουν πρόθυμοι ακόμη και να πληρώσουν ειδικούς για να διαπιστώσουν πόσο... μακριά φτάνουν οι λίστες με τα αποτελέσματα τoυ Google που αφορούν το ονοματεπώνυμό τους. Η μέθοδος προσωπικού τσεκαρίσματος των αποτελεσμάτων βοηθά στο να «λογοκρίνετε» αυτά που δεν επιθυμείτε να φαίνονται προς τα έξω και την ίδια στιγμή να παραμένουν σε περίοπτη διαδικτυακή θέση μόνο τα «καλά λόγια» για εσάς. Αυτό ισχυρίζονται πως μπορούν να το καταφέρουν και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας personalseo.net.

2. Αλλάξτε το όνομά σας

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Google Ερικ Σμιντ δήλωσε πρόσφατα πως οι νέοι άνθρωποι που αρέσκονται στο διαδικτυακό σερφάρισμα πιθανόν να χρειαστεί σύντομα να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματός τους προκειμένου να ξεκόψουν μια και καλή από το... κακό διαδικτυακό παρελθόν τους. Σήμερα, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, δεν είναι λίγοι οι ενήλικες που χρησιμοποιούν ψευδώνυμα σε ιστοσελίδες όπως το Facebook, με αποτέλεσμα μόνο λίγοι και εκλεκτοί να μπορ
ρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.

3. Αλλάξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας

Πολλοί χρήστες του Facebook και άλλων ανάλογων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης δηλώνουν πως δεν νοιάζονται να ελέγξουν την προς τρίτους ροή πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα. Πληροφοριών που στην καλύτερη περίπτωση άπτονται του τόπου κατοικίας, των αγαπημένων ασχολιών κ.ά. Αλήθεια όμως, ποιος θα ήθελε ο εργοδότης του να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις προσωπικές συνήθειές του και τις πολιτικές του απόψεις; Ξανασκεφτείτε το!

4. Χρησιμοποιήστε ισχυρά passwords

Τη συμβουλή αυτή δίνουν επί σειρά ετών και οι διαχειριστές των ιστοσελίδων, όπου απαιτείται ο χρήστης τους πρώτα απ’ όλα να κάνει εγγραφή. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι περισσότεροι «πρωτοτυπούν» χρησιμοποιώντας ως κώδικα για την είσοδό τους τις ημερομηνίες γέννησής τους. Και το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια, καθώς... δεξιά κι αριστερά στο Google κυκλοφορούν οδηγοί «σπασίματος» των passwords. Ποιο είναι το διά ταύτα; Χρησιμοποιήστε μακροσκελείς, αδιάσπαστους κωδικούς χρησιμοποιώντας συνδυασμούς αριθμών, πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων.

5. Ανεξέλεγκτη ανάρτηση φωτογραφιών σας

Οι τελευταίες τάσεις της διαδικτυακής μόδας επιβάλλουν την ανάρτηση φωτογραφιών σε ιστοσελίδες τύπου Facebook. Πολλοί φίλοι σας πιθανόν να έχουν τη φαεινή ιδέα να κάνουν ανάρτηση κάποιας φωτογραφίας στην οποία εικονίζεστε όλοι μαζί ως παρέα. Φρόνιμο θα ήταν να μην υπάρχουν τουλάχιστον τα ονόματα πάνω στο πρόσωπο του καθενός από τους εικονιζομένους. Κι αν οι άλλοι επιμένουν να «διαφημίζονται», εσείς αποφύγετέ το.

6. Στα προφίλ σας αποφύγετε τις αναφορές σε ημερομηνίες που είναι σημαντικές για εσάς

Ανάλογες ερωτήσεις σε συνδυασμό με τις σωστές απαντήσεις αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις τα κλειδιά για να εισβάλει κάποιος στα τραπεζικά σας δεδομένα. Ετσι, αν του τα σερβίρετε εσείς στο πιάτο, θα είναι ακόμη πιο εύκολη η «κλωνοποίηση» της πιστωτικής σας κάρτας και η κλοπή των χρημάτων σας.

7. Μην απαντάτε σε αγνώστου προέλευσης e-mails. Διαγράψτε τα!

Εκτός των ιών, μέσω των μηνυμάτων αυτών καραδοκούν και διάφοροι επιτήδειοι που εποφθαλμιούν τον υπολογιστή σας και τα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτόν. Ετσι, την επόμενη φορά που θα λάβετε στο inbox σας κάποιο e-mail με τίτλο π.χ. «αφρικανική εταιρεία σου προσφέρει χρήματα» απλώς πατήστε το delete.

8. Κάνετε αποσύνδεση από τους λογαριασμούς σας

Ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό, ειδικότερα όταν βρίσκεστε σε υπολογιστές «δημόσιας χρήσης», όπως για παράδειγμα σε κομπιούτερ ενός Internet cafe ή μιας βιβλιοθήκης. Οταν φύγετε, πάντα θα βρεθεί κάποιος καλοθελητής που θα μπει στον κόπο να ρίξει μια ματιά στην προσωπική σας σελίδα στο Facebook.

9. Ασύρματες συνδέσεις

Αν σιχαίνεστε τα καλώδια και προτιμάτε την πιο... αέρινη διαδικτυακή επικοινωνία, τουλάχιστον φροντίστε να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Εκτός κι αν δεν σας ενοχλεί να μοιράζεστε τον υπολογιστή σας με τον... γείτονα.

10. Μην χρησιμοποιείτε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης 

Αν τέλος πάντων έχετε τρομοκρατηθεί με όλα αυτά, υπάρχει βεβαίως και η ολοκληρωτική λύση: να μην επισκέπτεστε και κυρίως να μη χρησιμοποιείτε ιστοσελίδες τύπου Facebook. Αλλωστε, ένας καφές με τα φιλαράκια σας είναι πιο ανθρώπινος τρόπος επικοινωνίας.

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive