Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΤΕΛΙΚΑ Η ΙΔΕΑ ΜΑΣ ΗΤΑΝ Ε; ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΟΥΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΔΑΜΕ ΟΛΑ! Οπότε..Στο αρχείο το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η παραγραφή βάζει στο αρχείο την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε χαρακτηριστεί ως το «μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο». Χθες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής διαβίβασε τον φάκελο που είχε αποσταλεί από την Επιτροπή της Βουλής στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο προκειμένου «να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση ανασύρσεως της σχετικής ποινικής δικογραφίας από το αρχείο αγνώστων δραστών και επαναξετάσεώς της», κάτι όμως που ακόμα και αν γίνει... δεν μπορεί να γίνει αφού έχει επέλθει 5ετία από τον χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης και άρα, παραγραφή.
Ενώ η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών με πόρισμά της είχε εντοπίσει και παραλείψεις δικαστικών που χειρίστηκαν τις ανακρίσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο αντιεισαγγελέας του Α.Π., Φ. Μακρής συμπέρανε τελικά ότι δεν εντοπίστηκε επιλήψιμη συμπεριφορά των δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε ζητήσει, στις αρχές Ιούλη, την επανεξέταση της σχετικής δικογραφίας για τον καταλογισμό των ευθυνών, επισημαίνοντας τις παραλείψεις που εντοπίζονται τόσο στο στάδιο της προανακριτικής όσο και της τακτικής ανάκρισης.
Ο αντεισαγγελέας ΑΠ κ. Φ. Μακρής διαβίβασε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Ι. Σακελλάκο το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το οποίο εντόπιζε παραλείψεις δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν τις ανακρίσεις για το σκάνδαλο, προκειμένου ο τελευταίος «να κριθεί αν συντρέχει περίπτωση ανασύρσεως της σχετικής ποινικής δικογραφίας από το αρχείο αγνώστων δραστών και επαναξετάσεώς της».
Το πόρισμα της ΑΔΑΕ είχε σταλεί στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από έναν μήνα μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία αιτούνταν την επανεξέταση της σχετικής δικογραφίας επισημαίνοντας τις αναφορές της ΑΔΑΕ για παραλείψεις δικαστικών, και συγκεκριμένα για:
  • Τον εισαγγελέα Δ. Παπαγγελόπουλο που διενήργησε επί έναν χρόνο και υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας την προκαταρκτική εξέταση. Ο πρώην εισαγγελέας σήμερα κ. Παπαγγελόπουλος , επί κυβερνήσεως ΝΔ παραιτήθηκε από το Σώμα για να αναλάβει διοικητής της ΕΥΠ. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παρέλειψε να ενημερώσει αμέσως την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ΑΔΑΕ και να διατάξει τεχνικό έλεγχο στα κέντρα της Vodafone, μέσω του δικτύου της οποίας γίνονταν οι υποκλοπές.
  • Τον ειδικό εφέτη ανακριτή κ. Π. Πετρόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων δεν εξέτασε ποτέ δύο μάρτυρες-«κλειδιά» της υπόθεσης και δεν έστρεψε την έρευνά του προς την κατεύθυνση του εντοπισμού της ταυτότητας των κατόχων αμερικανικών τηλεφώνων που συνδέονταν με την υπόθεση των υποκλοπών.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, τον μήνα που μεσολάβησε ο κ. Μακρής διενεργούσε έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν οι δικαστικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είχαν υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις. Πηγές της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αναφέρει το άρθρο, επεσήμαιναν χθες ότι το συμπέρασμα του κ. Μακρή είναι πως «δεν ανερεύθη κανένα στοιχείο επιλήψιμης συμπεριφοράς των δικαστικών που χειρίστηκαν την υπόθεση, στους οποίους δεν μπορεί κανείς να προσάψει το παραμικρό».
Ύστερα από αυτά η επανεξέταση της υπόθεσης ως προς το σκέλος μόνο της αναζήτησης της ταυτότητας των δραστών των υποκλοπών, θα ήταν πλέον ανώφελη, καθώς το αδίκημα της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου που φέρεται να είχε διαπραχθεί μέσω του δικτύου της Vodafone από τον Αύγουστο του 2004 ως τον Μάρτιο του 2005 είναι πλημμέλημα και έχει πλέον παραγραφεί.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είχε θέσει επί τάπητος το ζήτημα ότι δεν αναζητήθηκαν ποινικές ευθύνες των εμπλεκόμενων εταιρειών και δεν αξιολογήθηκαν κλήσεις και μηνύματα από και προς το εξωτερικό για τα 14 καρτοκινητά - σκιές, ενώ άφηνε και αιχμές για την προανακριτική και ανακριτική διαδικασία. «Το έγκλημα των τηλεφωνικών υποκλοπών που διεπράχθη στη χώρα μας, σε δύο φάσεις, τον Αύγουστο του 2004 μέχρι τον Μάρτιο του 2005, αφορούσε ζητήματα εθνικής μας ασφάλειας, βάναυσης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης το είχαν χαρακτηρίσει κατασκοπεία εις βάρος της χώρας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό ο κ. Παπαϊωάννου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive