Φίλες και φίλοι!
Ο κ. Αντρέας Μορφίτης πρόσφατα με άρθρο του (Οι αλλοδαποί και οι ντόπιοι) τόλμησε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο, παραθέτει πέντε αληθινά περιστατικά για να καταδείξει «τον παραλογισμό και την αθλιότητα που διέπει τη στάση μας όσον αφορά τη μεταχείριση των συμπατριωτών μας, των Ελλαδιτών αδελφών μας σε σύγκριση με τους αιτητές ασύλου αλλά και τους λαθρομετανάστες τους οποίους έχουμε αναγάγει ως πρώτη εθνική προτεραιότητα.»
Τυγχάνει να γνωρίζω ότι ο κ. Μορφίτης κατοικεί στην Λάρνακα, στην πόλη της Κύπρου στην οποία το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι και είναι "αυτόπτης μάρτυρας" του παραλογισμού που αναγκάζει καθημερινά αρκετούς συμπολίτες μας να βγαίνουν στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και να τα λένε έξω από τα δόντια. Τελικά, όλοι φαίνεται να γνωρίζουν για το πρόβλημα, εκτός από τον κ. Συλικιώτη και την Κυβέρνηση. Και ΝΑΙ, πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα να βλέπει κανείς "αιτητές ασύλου", "λαθρομετανάστες","πολιτικούς πρόσφυγες" κ.α., να γυροφέρνουν στις υπεραγορές και στην αγορά, αδειάζοντας τα ράφια με τα επιδόματα που εμείς πλουσιοπάροχα τους παρέχουμε, χωρίς να έχουν ανάγκη να δουλέψουν (αφού τα κορόιδα πληρώνουν την "πέντε αστέρων διαμονή" στην χώρα μας). Είναι πρόβλημα να αναλογίζεται ο φτωχός κι ο μεροκαματιάρης, σε περίοδο κρίσης την προνομιακή μεταχείριση των αλλοδαπών, την στιγμή που αρκετοί από τους ντόπιους έχουν φτάσει στα όρια της φτώχιας.
Επειδή όπως φαίνεται, ξέρει που ζούμε και ποιοι κυβερνούν, γράφει στο υστερόγραφο του ο κ. Μορφίτης… «Ας μην σπεύσουν οι νεοφανείς δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μου προσάψουν την κατηγορία ότι διακατέχομαι από ξενοφοβικά σύνδρομα και προάγω ρατσιστικές αντιλήψεις».
Ήξερε ο κ. Μορφίτης ότι κάποιοι δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρούσαν για το άρθρο του. Πού να φανταζόταν όμως ο άνθρωπος, ότι θα έσπευδε ό ίδιος ο Υπουργός (ο ίδιος ο υπερασπιστής των αλλοδαπών εις βάρος των ντόπιων) να τον "κατακεραυνώσει" (έτσι νομίζει δηλαδή) με μακροσκελέστατο άρθρο του (ο ρατσισμός πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια), το οποίο επισυνάπτω;
Διαβάστε το άρθρο του Υπουργού για να δείτε πώς απαντά στους δικαιολογημένους προβληματισμούς ενός πολίτη. Διαβάστε για να διαπιστώσετε πώς προσπαθεί να ταυτίσει τον κ. Μορφίτη και τους όσους αντιδρούν στην πολιτική του… «δώστα όλα στους αλλοδαπούς για να γίνουμε μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα», με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία εκμεταλλευόμενος ένα ατυχές συμβάν στην Λευκωσία.
Φαίνεται ότι ο Υπουργός υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών. Νομίζει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μυαλό και το χρησιμοποιούν για να σκέφτονται, να ερευνούν και να μαθαίνουν στοιχεία και αριθμούς. Ο κ. Μορφίτης είναι ένας από αυτούς και του απαντά με δεύτερο άρθρο (κι αυτό επισυνάπτεται) στο οποίο είναι, κατά την άποψη μου, καταπελτικός.
Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι, λέμε κι εμείς με τη σειρά μας κ. Συλικιώτη. Ο Κυπριακός Ελληνισμός το έχει αποδείξει αυτό εδώ και δεκαετίες. Το μόνο που θέλουμε είναι να μας αφήσετε να ζήσουμε ως Έλληνες με αξιοπρέπεια στην πατρίδα μας και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στην Χριστιανική Κύπρο (αυτήν που απέμεινε προς το παρόν, αν και με την Διζωνική που οραματίζεται η Κυβέρνηση σας, ολόκληρη η Κύπρος είναι που χάνεται). Δεν πιστεύουν όλοι στις θεωρίες σας που λένε ότι η γη είναι πατρίδα όλων μας. Η πατρίδα η δική μας είναι η Κύπρος και αυτήν προσπαθούμε να προστατεύσουμε αντιδρώντας στις πολιτικές σας που θα μετατρέψουν σιγά-σιγά Κύπρο σε Λίβανο (αν αφεθείτε ανενόχλητοι να συνεχίσετε το… "έργο" σας). Στην Κύπρο δεν υπήρχε μέχρι τώρα ξενοφοβία και ρατσισμός. Δείτε πώς αντιμετωπίζονται οι τίμιοι ευρωπαίοι πολίτες που βγάζουν με τον ιδρώτα τους το ψωμί τους στο νησί μας. Προσέξτε να μην είσαστε ΕΣΕΙΣ κ. Συλικιώτη, η αιτία για την γένεσή και την ανάπτυξη των φαινομένων αυτών.
Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Η μεταναστευτική πολιτική και τα όσα παράλογα βλέπουμε να συμβαίνουν είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα. Καλό θα ήταν να διαβαστούν τα άρθρα που επισυνάπτω για να αντληθούν τα σωστά επιχειρήματα και για να δείτε την νοοτροπία των κυβερνώντων. Καλό θα ήταν επίσης να αρθρογραφήσουμε, ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα (όλοι κάτι έχουμε να πούμε) για να αντιληφθούν επιτέλους και οι υπόλοιποι πολίτες (ελπίζουμε και οι κυβερνώντες και η υπόλοιπη ηγεσία) το μέγεθος του προβλήματος.
Με εκτίμηση,
Πανίκος Ελευθερίου
έγγραφο1
ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ
Ο Γουίλλι είναι πολιτικός πρόσφυγας από το Κονγκό. Τον ακούμε εδώ και μήνες από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ να λέει με τα σπασμένα Ελληνικά του τα εξής: “Εγώ Γουίλλι, είμαι από Κονγκό, εγώ πολιτικό πρόσφυγα. Ήρθα εδώ, ζήτησα πολιτικό άσυλο, τώρα είμαι Κύπρο, έφερα γυναίκα και παιδιά μου, έχω δουλειά, περνώ πολύ ευτυχισμένο. Αγαπώ Κύπρο, θέλω μείνω εδώ πάντα”. Και η “διαφήμιση” του ΡΙΚ τελειώνει με την εξής μεγαλόστομη λεζάντα: “Η Κύπρος γνωρίζει – οι πρόσφυγες μας αφορούν”.
Ο Σιλβάν Φαλουμπιγισάν, από την Ακτή Ελεφαντοστού, διώχθηκε από την πατρίδα του, όπως ο ίδιος εξιστορεί στο σχετικό φιλμάκι του ΡΙΚ, γιατί αγωνιζόταν για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. Ήρθε στην Κύπρο και του δώσαμε Πολιτικό ‘Ασυλο και στη συνέχεια του παραχωρήσαμε την Κυπριακή υπηκοότητα, στερώντας του την ίδια του την πατρίδα και τους συμπατριώτες του, από έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βυθίσαμε την χώρα του στο σκότος της καταπίεσης. Σήμερα απολαμβάνει τα αγαθά του Κυπριακού Παραδείσου.
Ο Κώστας Γρηγορίου, Ελληνοκύπριος πολίτης κατάγεται και διαμένει στο χωριό Ποταμιά της Επαρχίας Λευκωσίας όπου ζει με τη σύζυγο και τα δυο τους παιδιά. Ο γιός του υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και η κόρη του εργάζεται ως πωλήτρια. Η σύζυγος του πάσχει από σοβαρής μορφής ασθένεια που την καθιστά ανίκανη για εργασία.
Ο Κώστας υπέστη σοβαρό έμφραγμα μυοκαρδίου τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτάθηκε στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για σύνταξη ανικανότητας αλλά η αίτηση του απορρίφθηκε αφού δεν είχε ικανοποιητικές εισφορές Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στη συνέχεια αποτάθηκε στο Τμήμα Ευημερίας για να παίρνει δημόσιο βοήθημα αλλά του είπαν να περιμένει τη σειρά του αφού οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν ήταν πολλές (ουδείς γνωρίζει και ουδένα αφορά).
Ο Γιώργος Ουζούνης είναι αδελφός μας εξ’ Ελλάδος. Έχει παντρευτεί εδώ και 2 χρόνια με Ελληνοκύπρια και διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Κύπρο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έχει αποταθεί για να αποκτήσει την Κυπριακή υπηκοότητα, (όπως τουλάχιστον απέκτησε ο Γουίλλι από το Κονγκό), χωρίς όμως μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα. (Και εδώ ουδείς γνωρίζει και ουδένα αφορά).
Ο …………. (με παρεκάλεσε να μείνει ανώνυμος), είναι ελληνοκύπριος πρόσφυγας από την Κατεχόμενη Αμμόχωστο και διαμένει με τα 5 παιδιά του σε χωριό της Επαρχίας Λάρνακας. Εργαζόταν ως εργάτης 20 χρόνια σε εργοστάσιο μωσαϊκών και απολύθηκε πριν 8 μήνες λόγω έλλειψης εργασίας. Στο ίδιο εργοστάσιο όμως εξακολουθούν να απασχολούνται οι αλλοδαποί εργάτες, επειδή προφανώς οι μισθοί τους είναι μικρότεροι από τον απολυθέντα.
Και εδώ βεβαίως ……… ουδείς γνωρίζει και ουδένα αφορά, ενώ όπως διαλαλεί το σύνθημα του ΡΙΚ και καταγράφεται στα διαφημιστικά φυλλάδια: “H Κύπρος γνωρίζει: οι πρόσφυγες μας αφορούν”.
Οι πέντε πιο πάνω πραγματικές ιστορίες που δεν είναι οι μοναδικές στο είδος τους, καταμαρτυρούν την ακρότητα, την υποκρισία, τον παραλογισμό και την αθλιότητα που διέπει τη στάση μας όσον αφορά τη μεταχείριση των συμπατριωτών μας, των Ελλαδιτών αδελφών μας σε σύγκριση με τους αιτητές ασύλου αλλά και τους λαθρομετανάστες τους οποίους έχουμε αναγάγει ως πρώτη εθνική προτεραιότητα.
Σ’ αυτόν τον τόπο έχουμε χάσει προ πολλού το μέτρο. Και η μεταναστευτική μας πολιτική, με ότι αυτή συνεπάγεται, δεν μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στην απώλεια του μέτρου, της λογικής και της ισορροπίας
Ανδρέας Μορφίτης
“Πολίτης που γνωρίζει και τον αφορούν:
andreas.morphitis@gmail.com
Ιούλιος 2010
Υ.Γ. Ας μην σπεύσουν οι νεοφανείς δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μου προσάψουν την κατηγορία ότι διακατέχομαι από ξενοφοβικά σύνδρομα και προάγω ρατσιστικές αντιλήψεις.
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εκκολάπτονται εκεί όπου οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και δημιούργησαν την πατρίδα τους αισθάνονται ως πολίτες Β΄ κατηγορίας στον ίδιο τον τόπο τους.
εγγραφο2
Ο ρατσισμός πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια28/07/2010 Με τον Νεοκλή Συλικιώτη
Κατ’ επανάληψιν έχω επισημάνει τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εκκόλαψη ξενοφοβικών και ρατσιστικών συνδρόμων στην κοινωνία μας, όταν πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ τόσο αβασάνιστα παράγουν ή αναπαράγουν απόψεις ή και ψεύτικα στοιχεία αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου στον τόπο μας, ή ακόμη δημιουργούν μια λανθασμένη και ανυπόστατη βάση παραλληλισμού μεταξύ των επιδομάτων που λαμβάνουν οι πρόσφυγές μας και οι πολιτικοί πρόσφυγες. Λίγες μόλις ημέρες μετά το νέο κρούσμα ρατσιστικής επίθεσης κατά μεταναστών στον τόπο μας, με τον ξυλοδαρμό ενός ανυποψίαστου Νιγηριανού φοιτητή, ο κ. Ανδρέας Μορφίτης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ημερήσιο Τύπο, υπό τον τίτλο «Οι αλλοδαποί και οι ντόπιοι», με ένα ύφος και λόγο που βρίθει ειρωνείας και χλευασμού σε βάρος αλλοδαπών προσώπων, απλώς επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις ανησυχίες μου.
Αν και αρκετά σημεία που παρατίθενται στο εν λόγω άρθρο χρήζουν απάντησης, θα περιοριστώ μόνο σε δύο.
1. Στις επικρίσεις του κ. Μορφίτη ότι η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει απολέσει το μέτρο, τη λογική και την ισορροπία, οφείλω να του υποδείξω, πως αυτή η πολιτική είναι πλήρως εναρμονισμένη, τόσο με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όσο και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις που υπέγραψε η Κύπρος. Αυτή δε η πολιτική στηρίζεται και προάγει βασικές αρχές και αξίες, όπως το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος και τόπου καταγωγής του.
Προσπάθειά μας είναι, με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να δώσουμε μια σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα διακρίσεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού. Στο πλαίσιο αυτής μας της πολιτικής επιτύχαμε, μεταξύ άλλων, σημαντικότατες βελτιώσεις στο σύστημα ασύλου, τόσο με τη δραστική μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων όσο και με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.
Ως αποτέλεσμα, ενώ στο τέλος του 2007 εκκρεμούσαν 8567 αιτήσεις ασύλου, σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 1000. Η μείωση δε του χρόνου εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου λειτούργησε αποτρεπτικά σε φαινόμενα «κατάχρησης» του συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ σχεδόν του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισέρχονταν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Με βάση τα στατικά στοιχεία από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, ενώ το 2008 εισήλθαν 5162 λαθρομετανάστες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, το 2009 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 3781.
Παράλληλα, στο ίδιο πάντα πλαίσιο της μεταναστευτικής μας πολιτικής εφαρμόζουμε σειρά προγραμμάτων, αρκετά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά και τα προγράμματα διαφώτισης της κοινής γνώμης στα ζητήματα που αφορούν τους πολιτικούς πρόσφυγες και ευρύτερα τους μετανάστες. Στη συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης που επιχειρείται, θα πρέπει να τονιστεί, πως για μεν τη στήριξη των πολιτικών προσφύγων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Κούρδοι και Παλαιστίνιοι προερχόμενοι από το Ιράκ και τη Λωρίδα της Γάζας, η Κύπρος θα πάρει €12 εκ. περίπου από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της ΕΕ. Επίσης, είναι καλά γνωστές οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσουμε εντός της Ε.Ε. για την έμπρακτη υλοποίηση της αρχής για ισομερή καταμερισμό των βαρών με την ανακατανομή των προσφύγων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Πέραν, όμως, από τις όποιες διεθνείς συμβατικές μας υποχρεώσεις, η μεταναστευτική μας πολιτική αντλεί εμπειρίες από τραγικές πτυχές της κυπριακής ιστορίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως η Κύπρος είναι μια χώρα που βρίσκεται υπό ημικατοχή, μια χώρα όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, μια χώρα που διεκδικεί το δίκαιό της και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό η Κύπρος να επιβεβαιώνει με τη στάση της ότι είναι ένα κράτος δικαίου, που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου. Όπως, επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, τόσο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Χούντας, πολλοί Έλληνες αντιστασιακοί βρήκαν καταφύγιο και προστασία σε τρίτες χώρες, όσο και μετά τη συμφορά που προκάλεσε στον τόπο μας το 1974 το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, πολλές χώρες είχαν δεχτεί να φιλοξενήσουν και να εργοδοτήσουν Κυπρίους.
2. Σύμφωνα με τη θεωρία του κ. Μορφίτη, «ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εκκολάπτονται εκεί όπου οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και δημιούργησαν την πατρίδα τους αισθάνονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας στον ίδιο τον τόπο τους». Αν, δηλαδή, σωστά ερμηνεύουμε τον κ. Μορφίτη, εκείνο που επιχειρεί να μας υποβάλει είναι πως η πρόσφατη ρατσιστική επίθεση σε βάρος του Νιγηριανού φοιτητή από μέλη του ΕΛΑΜ είναι αιτιολογημένη, αφού είναι το αποτέλεσμα της αδικίας και της άνισης μεταχείρισης που τυγχάνουν από ένα κράτος που έγνοια του είναι η φροντίδα και προστασία των πολιτικών προσφύγων και ευρύτερα των μεταναστών, σε βάρος των ίδιων των πολιτών του;
Μήπως, ακόμη, εκείνο που προσπαθεί να μας υποβάλει ο κ. Μορφίτης είναι πως οι ρατσιστικές πράξεις των νεοναζί, των σκίνχετς ή άλλων ακροδεξιών στοιχείων ανά την Ευρώπη, ή και αλλού, είναι επίσης αιτιολογημένες για τους ίδιους λόγους; Οφείλω να ομολογήσω πως τα μέλη του ΕΛΑΜ, οι νεοναζί και τα ακροδεξιά στοιχεία ανά τον κόσμο δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή των απαράδεκτων πράξεών τους από τα γραφόμενα του κ. Μορφίτη.
ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ
Υπουργός Εσωτερικών
έγγραφο3
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ κ. ΝΕΟΚΛΗ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
Ο κ. Αντρέας Μορφίτης πρόσφατα με άρθρο του (Οι αλλοδαποί και οι ντόπιοι) τόλμησε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο, παραθέτει πέντε αληθινά περιστατικά για να καταδείξει «τον παραλογισμό και την αθλιότητα που διέπει τη στάση μας όσον αφορά τη μεταχείριση των συμπατριωτών μας, των Ελλαδιτών αδελφών μας σε σύγκριση με τους αιτητές ασύλου αλλά και τους λαθρομετανάστες τους οποίους έχουμε αναγάγει ως πρώτη εθνική προτεραιότητα.»
Τυγχάνει να γνωρίζω ότι ο κ. Μορφίτης κατοικεί στην Λάρνακα, στην πόλη της Κύπρου στην οποία το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι και είναι "αυτόπτης μάρτυρας" του παραλογισμού που αναγκάζει καθημερινά αρκετούς συμπολίτες μας να βγαίνουν στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και να τα λένε έξω από τα δόντια. Τελικά, όλοι φαίνεται να γνωρίζουν για το πρόβλημα, εκτός από τον κ. Συλικιώτη και την Κυβέρνηση. Και ΝΑΙ, πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα να βλέπει κανείς "αιτητές ασύλου", "λαθρομετανάστες","πολιτικούς πρόσφυγες" κ.α., να γυροφέρνουν στις υπεραγορές και στην αγορά, αδειάζοντας τα ράφια με τα επιδόματα που εμείς πλουσιοπάροχα τους παρέχουμε, χωρίς να έχουν ανάγκη να δουλέψουν (αφού τα κορόιδα πληρώνουν την "πέντε αστέρων διαμονή" στην χώρα μας). Είναι πρόβλημα να αναλογίζεται ο φτωχός κι ο μεροκαματιάρης, σε περίοδο κρίσης την προνομιακή μεταχείριση των αλλοδαπών, την στιγμή που αρκετοί από τους ντόπιους έχουν φτάσει στα όρια της φτώχιας.
Επειδή όπως φαίνεται, ξέρει που ζούμε και ποιοι κυβερνούν, γράφει στο υστερόγραφο του ο κ. Μορφίτης… «Ας μην σπεύσουν οι νεοφανείς δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μου προσάψουν την κατηγορία ότι διακατέχομαι από ξενοφοβικά σύνδρομα και προάγω ρατσιστικές αντιλήψεις».
Ήξερε ο κ. Μορφίτης ότι κάποιοι δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιδρούσαν για το άρθρο του. Πού να φανταζόταν όμως ο άνθρωπος, ότι θα έσπευδε ό ίδιος ο Υπουργός (ο ίδιος ο υπερασπιστής των αλλοδαπών εις βάρος των ντόπιων) να τον "κατακεραυνώσει" (έτσι νομίζει δηλαδή) με μακροσκελέστατο άρθρο του (ο ρατσισμός πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια), το οποίο επισυνάπτω;
Διαβάστε το άρθρο του Υπουργού για να δείτε πώς απαντά στους δικαιολογημένους προβληματισμούς ενός πολίτη. Διαβάστε για να διαπιστώσετε πώς προσπαθεί να ταυτίσει τον κ. Μορφίτη και τους όσους αντιδρούν στην πολιτική του… «δώστα όλα στους αλλοδαπούς για να γίνουμε μειοψηφία στην ίδια μας την πατρίδα», με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία εκμεταλλευόμενος ένα ατυχές συμβάν στην Λευκωσία.
Φαίνεται ότι ο Υπουργός υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών. Νομίζει ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μυαλό και το χρησιμοποιούν για να σκέφτονται, να ερευνούν και να μαθαίνουν στοιχεία και αριθμούς. Ο κ. Μορφίτης είναι ένας από αυτούς και του απαντά με δεύτερο άρθρο (κι αυτό επισυνάπτεται) στο οποίο είναι, κατά την άποψη μου, καταπελτικός.
Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι, λέμε κι εμείς με τη σειρά μας κ. Συλικιώτη. Ο Κυπριακός Ελληνισμός το έχει αποδείξει αυτό εδώ και δεκαετίες. Το μόνο που θέλουμε είναι να μας αφήσετε να ζήσουμε ως Έλληνες με αξιοπρέπεια στην πατρίδα μας και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στην Χριστιανική Κύπρο (αυτήν που απέμεινε προς το παρόν, αν και με την Διζωνική που οραματίζεται η Κυβέρνηση σας, ολόκληρη η Κύπρος είναι που χάνεται). Δεν πιστεύουν όλοι στις θεωρίες σας που λένε ότι η γη είναι πατρίδα όλων μας. Η πατρίδα η δική μας είναι η Κύπρος και αυτήν προσπαθούμε να προστατεύσουμε αντιδρώντας στις πολιτικές σας που θα μετατρέψουν σιγά-σιγά Κύπρο σε Λίβανο (αν αφεθείτε ανενόχλητοι να συνεχίσετε το… "έργο" σας). Στην Κύπρο δεν υπήρχε μέχρι τώρα ξενοφοβία και ρατσισμός. Δείτε πώς αντιμετωπίζονται οι τίμιοι ευρωπαίοι πολίτες που βγάζουν με τον ιδρώτα τους το ψωμί τους στο νησί μας. Προσέξτε να μην είσαστε ΕΣΕΙΣ κ. Συλικιώτη, η αιτία για την γένεσή και την ανάπτυξη των φαινομένων αυτών.
Φίλες και φίλοι, δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Η μεταναστευτική πολιτική και τα όσα παράλογα βλέπουμε να συμβαίνουν είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει έντονα. Καλό θα ήταν να διαβαστούν τα άρθρα που επισυνάπτω για να αντληθούν τα σωστά επιχειρήματα και για να δείτε την νοοτροπία των κυβερνώντων. Καλό θα ήταν επίσης να αρθρογραφήσουμε, ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα (όλοι κάτι έχουμε να πούμε) για να αντιληφθούν επιτέλους και οι υπόλοιποι πολίτες (ελπίζουμε και οι κυβερνώντες και η υπόλοιπη ηγεσία) το μέγεθος του προβλήματος.
Με εκτίμηση,
Πανίκος Ελευθερίου
έγγραφο1
ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ
Ο Γουίλλι είναι πολιτικός πρόσφυγας από το Κονγκό. Τον ακούμε εδώ και μήνες από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΡΙΚ να λέει με τα σπασμένα Ελληνικά του τα εξής: “Εγώ Γουίλλι, είμαι από Κονγκό, εγώ πολιτικό πρόσφυγα. Ήρθα εδώ, ζήτησα πολιτικό άσυλο, τώρα είμαι Κύπρο, έφερα γυναίκα και παιδιά μου, έχω δουλειά, περνώ πολύ ευτυχισμένο. Αγαπώ Κύπρο, θέλω μείνω εδώ πάντα”. Και η “διαφήμιση” του ΡΙΚ τελειώνει με την εξής μεγαλόστομη λεζάντα: “Η Κύπρος γνωρίζει – οι πρόσφυγες μας αφορούν”.
Ο Σιλβάν Φαλουμπιγισάν, από την Ακτή Ελεφαντοστού, διώχθηκε από την πατρίδα του, όπως ο ίδιος εξιστορεί στο σχετικό φιλμάκι του ΡΙΚ, γιατί αγωνιζόταν για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του. Ήρθε στην Κύπρο και του δώσαμε Πολιτικό ‘Ασυλο και στη συνέχεια του παραχωρήσαμε την Κυπριακή υπηκοότητα, στερώντας του την ίδια του την πατρίδα και τους συμπατριώτες του, από έναν αγωνιστή της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βυθίσαμε την χώρα του στο σκότος της καταπίεσης. Σήμερα απολαμβάνει τα αγαθά του Κυπριακού Παραδείσου.
Ο Κώστας Γρηγορίου, Ελληνοκύπριος πολίτης κατάγεται και διαμένει στο χωριό Ποταμιά της Επαρχίας Λευκωσίας όπου ζει με τη σύζυγο και τα δυο τους παιδιά. Ο γιός του υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και η κόρη του εργάζεται ως πωλήτρια. Η σύζυγος του πάσχει από σοβαρής μορφής ασθένεια που την καθιστά ανίκανη για εργασία.
Ο Κώστας υπέστη σοβαρό έμφραγμα μυοκαρδίου τον περασμένο Φεβρουάριο και αποτάθηκε στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων για σύνταξη ανικανότητας αλλά η αίτηση του απορρίφθηκε αφού δεν είχε ικανοποιητικές εισφορές Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Στη συνέχεια αποτάθηκε στο Τμήμα Ευημερίας για να παίρνει δημόσιο βοήθημα αλλά του είπαν να περιμένει τη σειρά του αφού οι αιτήσεις που εκκρεμούσαν ήταν πολλές (ουδείς γνωρίζει και ουδένα αφορά).
Ο Γιώργος Ουζούνης είναι αδελφός μας εξ’ Ελλάδος. Έχει παντρευτεί εδώ και 2 χρόνια με Ελληνοκύπρια και διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Κύπρο.
Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έχει αποταθεί για να αποκτήσει την Κυπριακή υπηκοότητα, (όπως τουλάχιστον απέκτησε ο Γουίλλι από το Κονγκό), χωρίς όμως μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα. (Και εδώ ουδείς γνωρίζει και ουδένα αφορά).
Ο …………. (με παρεκάλεσε να μείνει ανώνυμος), είναι ελληνοκύπριος πρόσφυγας από την Κατεχόμενη Αμμόχωστο και διαμένει με τα 5 παιδιά του σε χωριό της Επαρχίας Λάρνακας. Εργαζόταν ως εργάτης 20 χρόνια σε εργοστάσιο μωσαϊκών και απολύθηκε πριν 8 μήνες λόγω έλλειψης εργασίας. Στο ίδιο εργοστάσιο όμως εξακολουθούν να απασχολούνται οι αλλοδαποί εργάτες, επειδή προφανώς οι μισθοί τους είναι μικρότεροι από τον απολυθέντα.
Και εδώ βεβαίως ……… ουδείς γνωρίζει και ουδένα αφορά, ενώ όπως διαλαλεί το σύνθημα του ΡΙΚ και καταγράφεται στα διαφημιστικά φυλλάδια: “H Κύπρος γνωρίζει: οι πρόσφυγες μας αφορούν”.
Οι πέντε πιο πάνω πραγματικές ιστορίες που δεν είναι οι μοναδικές στο είδος τους, καταμαρτυρούν την ακρότητα, την υποκρισία, τον παραλογισμό και την αθλιότητα που διέπει τη στάση μας όσον αφορά τη μεταχείριση των συμπατριωτών μας, των Ελλαδιτών αδελφών μας σε σύγκριση με τους αιτητές ασύλου αλλά και τους λαθρομετανάστες τους οποίους έχουμε αναγάγει ως πρώτη εθνική προτεραιότητα.
Σ’ αυτόν τον τόπο έχουμε χάσει προ πολλού το μέτρο. Και η μεταναστευτική μας πολιτική, με ότι αυτή συνεπάγεται, δεν μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στην απώλεια του μέτρου, της λογικής και της ισορροπίας
Ανδρέας Μορφίτης
“Πολίτης που γνωρίζει και τον αφορούν:
andreas.morphitis@gmail.com
Ιούλιος 2010
Υ.Γ. Ας μην σπεύσουν οι νεοφανείς δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μου προσάψουν την κατηγορία ότι διακατέχομαι από ξενοφοβικά σύνδρομα και προάγω ρατσιστικές αντιλήψεις.
Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εκκολάπτονται εκεί όπου οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και δημιούργησαν την πατρίδα τους αισθάνονται ως πολίτες Β΄ κατηγορίας στον ίδιο τον τόπο τους.
εγγραφο2
Ο ρατσισμός πλήττει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια28/07/2010 Με τον Νεοκλή Συλικιώτη
Κατ’ επανάληψιν έχω επισημάνει τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για την εκκόλαψη ξενοφοβικών και ρατσιστικών συνδρόμων στην κοινωνία μας, όταν πολιτικές δυνάμεις και ΜΜΕ τόσο αβασάνιστα παράγουν ή αναπαράγουν απόψεις ή και ψεύτικα στοιχεία αναφορικά με τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου στον τόπο μας, ή ακόμη δημιουργούν μια λανθασμένη και ανυπόστατη βάση παραλληλισμού μεταξύ των επιδομάτων που λαμβάνουν οι πρόσφυγές μας και οι πολιτικοί πρόσφυγες. Λίγες μόλις ημέρες μετά το νέο κρούσμα ρατσιστικής επίθεσης κατά μεταναστών στον τόπο μας, με τον ξυλοδαρμό ενός ανυποψίαστου Νιγηριανού φοιτητή, ο κ. Ανδρέας Μορφίτης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στον ημερήσιο Τύπο, υπό τον τίτλο «Οι αλλοδαποί και οι ντόπιοι», με ένα ύφος και λόγο που βρίθει ειρωνείας και χλευασμού σε βάρος αλλοδαπών προσώπων, απλώς επιβεβαιώνει, δυστυχώς, τις ανησυχίες μου.
Αν και αρκετά σημεία που παρατίθενται στο εν λόγω άρθρο χρήζουν απάντησης, θα περιοριστώ μόνο σε δύο.
1. Στις επικρίσεις του κ. Μορφίτη ότι η μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης έχει απολέσει το μέτρο, τη λογική και την ισορροπία, οφείλω να του υποδείξω, πως αυτή η πολιτική είναι πλήρως εναρμονισμένη, τόσο με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, όσο και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συμβάσεις που υπέγραψε η Κύπρος. Αυτή δε η πολιτική στηρίζεται και προάγει βασικές αρχές και αξίες, όπως το σεβασμό στην αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, χρώματος και τόπου καταγωγής του.
Προσπάθειά μας είναι, με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να δώσουμε μια σωστή και ολοκληρωμένη εικόνα για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά και να αντιμετωπίσουμε τα όποια φαινόμενα διακρίσεων, ξενοφοβίας και ρατσισμού. Στο πλαίσιο αυτής μας της πολιτικής επιτύχαμε, μεταξύ άλλων, σημαντικότατες βελτιώσεις στο σύστημα ασύλου, τόσο με τη δραστική μείωση του χρόνου εξέτασης των αιτήσεων όσο και με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών.
Ως αποτέλεσμα, ενώ στο τέλος του 2007 εκκρεμούσαν 8567 αιτήσεις ασύλου, σήμερα ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε περίπου 1000. Η μείωση δε του χρόνου εξέτασης αιτήσεων πολιτικού ασύλου λειτούργησε αποτρεπτικά σε φαινόμενα «κατάχρησης» του συστήματος, με αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ σχεδόν του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισέρχονταν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Με βάση τα στατικά στοιχεία από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, ενώ το 2008 εισήλθαν 5162 λαθρομετανάστες από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, το 2009 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 3781.
Παράλληλα, στο ίδιο πάντα πλαίσιο της μεταναστευτικής μας πολιτικής εφαρμόζουμε σειρά προγραμμάτων, αρκετά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της ΕΕ, αλλά και τα προγράμματα διαφώτισης της κοινής γνώμης στα ζητήματα που αφορούν τους πολιτικούς πρόσφυγες και ευρύτερα τους μετανάστες. Στη συστηματική προσπάθεια παραπληροφόρησης που επιχειρείται, θα πρέπει να τονιστεί, πως για μεν τη στήριξη των πολιτικών προσφύγων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Κούρδοι και Παλαιστίνιοι προερχόμενοι από το Ιράκ και τη Λωρίδα της Γάζας, η Κύπρος θα πάρει €12 εκ. περίπου από τα Ταμεία Αλληλεγγύης της ΕΕ. Επίσης, είναι καλά γνωστές οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναπτύσσουμε εντός της Ε.Ε. για την έμπρακτη υλοποίηση της αρχής για ισομερή καταμερισμό των βαρών με την ανακατανομή των προσφύγων και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας μεταξύ των κρατών μελών.
Πέραν, όμως, από τις όποιες διεθνείς συμβατικές μας υποχρεώσεις, η μεταναστευτική μας πολιτική αντλεί εμπειρίες από τραγικές πτυχές της κυπριακής ιστορίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, πως η Κύπρος είναι μια χώρα που βρίσκεται υπό ημικατοχή, μια χώρα όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, μια χώρα που διεκδικεί το δίκαιό της και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό η Κύπρος να επιβεβαιώνει με τη στάση της ότι είναι ένα κράτος δικαίου, που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου. Όπως, επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, τόσο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Χούντας, πολλοί Έλληνες αντιστασιακοί βρήκαν καταφύγιο και προστασία σε τρίτες χώρες, όσο και μετά τη συμφορά που προκάλεσε στον τόπο μας το 1974 το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, πολλές χώρες είχαν δεχτεί να φιλοξενήσουν και να εργοδοτήσουν Κυπρίους.
2. Σύμφωνα με τη θεωρία του κ. Μορφίτη, «ο ρατσισμός και η ξενοφοβία εκκολάπτονται εκεί όπου οι άνθρωποι που γεννήθηκαν και δημιούργησαν την πατρίδα τους αισθάνονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας στον ίδιο τον τόπο τους». Αν, δηλαδή, σωστά ερμηνεύουμε τον κ. Μορφίτη, εκείνο που επιχειρεί να μας υποβάλει είναι πως η πρόσφατη ρατσιστική επίθεση σε βάρος του Νιγηριανού φοιτητή από μέλη του ΕΛΑΜ είναι αιτιολογημένη, αφού είναι το αποτέλεσμα της αδικίας και της άνισης μεταχείρισης που τυγχάνουν από ένα κράτος που έγνοια του είναι η φροντίδα και προστασία των πολιτικών προσφύγων και ευρύτερα των μεταναστών, σε βάρος των ίδιων των πολιτών του;
Μήπως, ακόμη, εκείνο που προσπαθεί να μας υποβάλει ο κ. Μορφίτης είναι πως οι ρατσιστικές πράξεις των νεοναζί, των σκίνχετς ή άλλων ακροδεξιών στοιχείων ανά την Ευρώπη, ή και αλλού, είναι επίσης αιτιολογημένες για τους ίδιους λόγους; Οφείλω να ομολογήσω πως τα μέλη του ΕΛΑΜ, οι νεοναζί και τα ακροδεξιά στοιχεία ανά τον κόσμο δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο συνήγορο και υπερασπιστή των απαράδεκτων πράξεών τους από τα γραφόμενα του κ. Μορφίτη.
ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ
Υπουργός Εσωτερικών
έγγραφο3
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ κ. ΝΕΟΚΛΗ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ
Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης μου έκανε την τιμή να απαντήσει στο άρθρο μου με τίτλο «Ντόπιοι και Αλλοδαποί», που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον ημερήσιο τύπο, γιατί έτσι θα μου δώσει την ευκαιρία να επαναφέρω μερικούς πάγιους προβληματισμούς μου γύρω από το πελώριο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής και των επιπτώσεων της στην Κυπριακή πολιτεία και στην κοινωνία γενικότερα, αλλά και να αντικρούσω τους αστήρικτους ισχυρισμούς και τους ατυχείς χαρακτηρισμούς του.
1ον : Η παρούσα κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον κ. Συλικιώτη, εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική που είναι ελαστική, τρύπια και ως εκ τούτου άκρως ελκυστική στα μεταναστευτικά ρεύματα και τη λαθρομετανάστευση.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί -όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα- σε παράδεισο των λαθρομεταναστών με όλες τις συνεπαγόμενες αρνητικές επιπτώσεις και να κατέχει την πρώτη θέση ως χώρα υποδοχής μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού.
2ον : Ο κ. Συλικιώτης κατ’ επανάληψη προβάλλει τον ανακριβή ισχυρισμό ότι η μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει εδράζεται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και ότι εφαρμόζει απλώς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία επί του θέματος. Ουδέν αναληθέστερον. Υπενθυμίζω απλά ότι ο κ. Συλικιώτης τόνισε κατ’ επανάληψη την ανάγκη υιοθέτησης κοινής μεταναστευτικής πολιτικής από τις χώρες της Ε.Ε. και προωθεί σωστά την πρόταση για καθιέρωση κοινού συστήματος ασύλου στην Ε.Ε. Άρα ποία Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική προάγει και εφαρμόζει ο κ. Συλικιώτης; Παραμένω στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να παραθέσω στοιχεία και λεπτομέρειες των μεταναστευτικών πολιτικών π.χ. της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Αγγλίας κ.α. που ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη μεταναστευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3ον : Διερωτώμαι που βρήκε ο κ. Συλικιώτης την ειρωνεία και το χλευασμό σε βάρος αλλοδαπών προσώπων στο άρθρο μου.
1ον : Η παρούσα κυβέρνηση, με προεξάρχοντα τον κ. Συλικιώτη, εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική που είναι ελαστική, τρύπια και ως εκ τούτου άκρως ελκυστική στα μεταναστευτικά ρεύματα και τη λαθρομετανάστευση.
Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί -όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα- σε παράδεισο των λαθρομεταναστών με όλες τις συνεπαγόμενες αρνητικές επιπτώσεις και να κατέχει την πρώτη θέση ως χώρα υποδοχής μεταναστών κατ’ αναλογία πληθυσμού.
2ον : Ο κ. Συλικιώτης κατ’ επανάληψη προβάλλει τον ανακριβή ισχυρισμό ότι η μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει εδράζεται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και ότι εφαρμόζει απλώς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία επί του θέματος. Ουδέν αναληθέστερον. Υπενθυμίζω απλά ότι ο κ. Συλικιώτης τόνισε κατ’ επανάληψη την ανάγκη υιοθέτησης κοινής μεταναστευτικής πολιτικής από τις χώρες της Ε.Ε. και προωθεί σωστά την πρόταση για καθιέρωση κοινού συστήματος ασύλου στην Ε.Ε. Άρα ποία Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική προάγει και εφαρμόζει ο κ. Συλικιώτης; Παραμένω στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου να παραθέσω στοιχεία και λεπτομέρειες των μεταναστευτικών πολιτικών π.χ. της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας, της Αγγλίας κ.α. που ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τη μεταναστευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3ον : Διερωτώμαι που βρήκε ο κ. Συλικιώτης την ειρωνεία και το χλευασμό σε βάρος αλλοδαπών προσώπων στο άρθρο μου.
Οι χαρακτηρισμοί του κ. Συλικιώτη εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο των κατηγοριών που εκτοξεύονται εναντίον κάθε πολίτη (και πολιτικών προσώπων) οι οποίοι εκφράζουν επιφύλαξη για τη μεταναστευτική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ο κ. Συλικιώτης κατηγόρησε τους βουλευτές Τάσο Μητσόπουλο και Γιώργο Γεωργίου ότι προάγουν ξενοφοβικά σύνδρομα και ρατσιστικές αντιλήψεις επειδή εξέφρασαν διαφωνίες για τη στέγαση αιτητών ασύλου σε παράλια τουριστική περιοχή της Λάρνακας.
Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ο κ. Συλικιώτης κατηγόρησε τους βουλευτές Τάσο Μητσόπουλο και Γιώργο Γεωργίου ότι προάγουν ξενοφοβικά σύνδρομα και ρατσιστικές αντιλήψεις επειδή εξέφρασαν διαφωνίες για τη στέγαση αιτητών ασύλου σε παράλια τουριστική περιοχή της Λάρνακας.
4ον : Είναι αληθές αλλά και αξιέπαινο το γεγονός ότι το 2007εκρεμούσαν 8567 αιτήσεις ασύλου ενώ σήμερα ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 1000.
Έχω ερωτήσει σε προηγούμενα άρθρα μου τον κ. Συλικιώτη και δεν πήρα απάντηση πού πήγαν οι 7.567 αιτούντες άσυλο και των οποίων η αίτηση εξετάστηκε; Επαναπατρίστηκαν - όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες – ή λαθροβιούν στην Κύπρο, στα γκέτο της παλιάς Λευκωσίας ή στις παλιογειτονιές της υπόλοιπης Κύπρου, αναμένοντας να εκμεταλλευτούν τα τρύπια συστήματα της Κυπριακής πραγματικότητας;
Ρωτώ επίσης τον κ. Υπουργό να μας απαντήσει τι απέγινε με τους 5112 λαθρομετανάστες του 2008 και τους 3781 λαθρομετανάστες του 2009, πού αναφέρει στο άρθρο του;
5ον : Μας λέγει ο κ. Συλικιώτης ότι η Κύπρος δαπανά €12 εκατομμύρια από τα ταμεία αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τη στήριξη των πολιτικών προσφύγων. Θα ήταν -νομίζω- χρήσιμο να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη της Κύπρου πόσα χρήματα δαπανούνται από τα Κυπριακά ταμεία/κονδύλια για όλες τις κατηγορίες των μεταναστών, λαθρομεταναστών, αιτητών ασύλου, πολιτικών προσφύγων, επί μακρόν διαμενόντων κ.α.
6ον : Η διασύνδεση που επιχειρείται από τον κ. Συλικιώτη, των απόψεων που εκφράστηκαν στο επίμαχο άρθρο μου με το ΕΛΑΜ και την πρόσφατη κακοποίηση του Νιγηριανού φοιτητή είναι άδικη, ανυπόστατη, αντιδεοντολογική γιατί προσπαθεί να διασυνδέσει την άποψη μου και το άτομο μου με την οργάνωση αυτή.
Καταδικάζω ανεπιφύλακτα, με αποτροπιασμό και βδελυγμία την κακοποίηση του Νιγηριανού φοιτητή και κάθε άλλου αλλοδαπού και δηλώνω ότι παρόμοιες ενέργειες και συμπεριφορές δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα αλλά εκκολάπτονται μέσα στα αρρωστημένα και ανισόρροπα μυαλά των δραστών τους. Μήπως παρόμοια περιστατικά δεν διαδραματίζονται μέσα και έξω από τα κυπριακά γήπεδα μεταξύ οπαδών αντιπάλων ομάδων που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό Κύπριων πολιτών ;
7ον : Διερωτώμαι - τέλος – εάν με αφορμή ένα άρθρο (σε μορφή χρονογραφήματος ) παρέχεται το δικαίωμα στον κ. Συλικιώτη να αφήνει αιχμές εναντίον μου ότι αιτιολογώ τις ρατσιστικές πράξεις των νεοναζί, των σκίνχετς ή άλλων ακροδεξιών στοιχείων ανά την Ευρώπη ή ακόμα ότι είμαι συνήγορος και υπερασπιστής των απαράδεκτων πράξεων του ΕΛΑΜ.
Οι συνταυτίσεις, οι συνειρμοί και οι συσχετισμοί που επιχειρεί ατυχώς και αδίκως ο κ. Συλικιώτης ανάγονται στη σφαίρα άλλων εποχών, τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων και δεν τιμούν τον οποιοδήποτε μετέρχεται τέτοιες μεθόδους. Οι μέθοδοι αυτοί στοχεύουν στο να σπιλώσουν, να ευτελίσουν και να αποδομήσουν- για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του ΑΚΕΛ στην περίπτωση του προέδρου της Δημοκρατίας- οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετες απόψεις με τους κυβερνώντες και να τον καταστήσουν αδύναμο να ασκεί οποιαδήποτε κριτική στο μελλον.
Κάτι παρόμοιο επιχειρείται για όσους έχουν επιφυλάξεις για την υπό διαπραγμάτευση λύση του Κυπριακού οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν επιθυμούν λύση και ότι προωθούν τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.
Διατηρήστε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια κ. Υπουργέ.
Ανδρέας Μορφίτης
Ελεύθερος και ενεργός Κύπριος πολίτης
Υ.Γ. Έχω επανειλημμένα καταγράψει την άποψη ότι η αλόγιστη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δραματική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, στη δημιουργία πολυπολιτισμικής κοινωνίας (όπως επιδιώκει και διακηρύσσει ο κ, Συλικιώτης) και κατ’ επέκταση -ΝΑΙ- στο τέλος του Ελληνισμού της Κύπρου. Και εμείς επί άλλων τυρβάζομεν. Γιατί , «Των οικιών ημών εμπυπραμένων ημείς άδωμεν».
Ο Ίδιος
Έχω ερωτήσει σε προηγούμενα άρθρα μου τον κ. Συλικιώτη και δεν πήρα απάντηση πού πήγαν οι 7.567 αιτούντες άσυλο και των οποίων η αίτηση εξετάστηκε; Επαναπατρίστηκαν - όπως προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές οδηγίες – ή λαθροβιούν στην Κύπρο, στα γκέτο της παλιάς Λευκωσίας ή στις παλιογειτονιές της υπόλοιπης Κύπρου, αναμένοντας να εκμεταλλευτούν τα τρύπια συστήματα της Κυπριακής πραγματικότητας;
Ρωτώ επίσης τον κ. Υπουργό να μας απαντήσει τι απέγινε με τους 5112 λαθρομετανάστες του 2008 και τους 3781 λαθρομετανάστες του 2009, πού αναφέρει στο άρθρο του;
5ον : Μας λέγει ο κ. Συλικιώτης ότι η Κύπρος δαπανά €12 εκατομμύρια από τα ταμεία αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τη στήριξη των πολιτικών προσφύγων. Θα ήταν -νομίζω- χρήσιμο να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη της Κύπρου πόσα χρήματα δαπανούνται από τα Κυπριακά ταμεία/κονδύλια για όλες τις κατηγορίες των μεταναστών, λαθρομεταναστών, αιτητών ασύλου, πολιτικών προσφύγων, επί μακρόν διαμενόντων κ.α.
6ον : Η διασύνδεση που επιχειρείται από τον κ. Συλικιώτη, των απόψεων που εκφράστηκαν στο επίμαχο άρθρο μου με το ΕΛΑΜ και την πρόσφατη κακοποίηση του Νιγηριανού φοιτητή είναι άδικη, ανυπόστατη, αντιδεοντολογική γιατί προσπαθεί να διασυνδέσει την άποψη μου και το άτομο μου με την οργάνωση αυτή.
Καταδικάζω ανεπιφύλακτα, με αποτροπιασμό και βδελυγμία την κακοποίηση του Νιγηριανού φοιτητή και κάθε άλλου αλλοδαπού και δηλώνω ότι παρόμοιες ενέργειες και συμπεριφορές δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα αλλά εκκολάπτονται μέσα στα αρρωστημένα και ανισόρροπα μυαλά των δραστών τους. Μήπως παρόμοια περιστατικά δεν διαδραματίζονται μέσα και έξω από τα κυπριακά γήπεδα μεταξύ οπαδών αντιπάλων ομάδων που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή το σοβαρό τραυματισμό Κύπριων πολιτών ;
7ον : Διερωτώμαι - τέλος – εάν με αφορμή ένα άρθρο (σε μορφή χρονογραφήματος ) παρέχεται το δικαίωμα στον κ. Συλικιώτη να αφήνει αιχμές εναντίον μου ότι αιτιολογώ τις ρατσιστικές πράξεις των νεοναζί, των σκίνχετς ή άλλων ακροδεξιών στοιχείων ανά την Ευρώπη ή ακόμα ότι είμαι συνήγορος και υπερασπιστής των απαράδεκτων πράξεων του ΕΛΑΜ.
Οι συνταυτίσεις, οι συνειρμοί και οι συσχετισμοί που επιχειρεί ατυχώς και αδίκως ο κ. Συλικιώτης ανάγονται στη σφαίρα άλλων εποχών, τραυματίζουν ανεπανόρθωτα το δημοκρατικό δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης των απόψεων και δεν τιμούν τον οποιοδήποτε μετέρχεται τέτοιες μεθόδους. Οι μέθοδοι αυτοί στοχεύουν στο να σπιλώσουν, να ευτελίσουν και να αποδομήσουν- για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του ΑΚΕΛ στην περίπτωση του προέδρου της Δημοκρατίας- οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετες απόψεις με τους κυβερνώντες και να τον καταστήσουν αδύναμο να ασκεί οποιαδήποτε κριτική στο μελλον.
Κάτι παρόμοιο επιχειρείται για όσους έχουν επιφυλάξεις για την υπό διαπραγμάτευση λύση του Κυπριακού οι οποίοι κατηγορούνται ότι δεν επιθυμούν λύση και ότι προωθούν τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.
Διατηρήστε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια κ. Υπουργέ.
Ανδρέας Μορφίτης
Ελεύθερος και ενεργός Κύπριος πολίτης
Υ.Γ. Έχω επανειλημμένα καταγράψει την άποψη ότι η αλόγιστη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζεται στην Κύπρο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην δραματική αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου, στη δημιουργία πολυπολιτισμικής κοινωνίας (όπως επιδιώκει και διακηρύσσει ο κ, Συλικιώτης) και κατ’ επέκταση -ΝΑΙ- στο τέλος του Ελληνισμού της Κύπρου. Και εμείς επί άλλων τυρβάζομεν. Γιατί , «Των οικιών ημών εμπυπραμένων ημείς άδωμεν».
Ο Ίδιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.