Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Βροχή από πέτρες κατά... δεινοσαύρων! Του Σταύρου Χριστακόπουλου


thumb

«Θα μας πάρουν με τις πέτρες» έχει προειδοποιήσει σε μια έκρηξη ειλικρίνειας ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις 4 του φετινού Ιουνίου στη Βουλή.

Πριν ακόμη οι δραματικές επιπτώσεις από την υπαγωγή της Ελλάδας στον ασφυκτικό οικονομικό και πολιτικό έλεγχο από το ΔΝΤ, την (Οι)Κο(νο)μισιόν και την Ευρωτράπεζα γίνουν ορατές και στον τελευταίο αφελή κάτοικο αυτής της χώρας, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προείδει μια πολύ πιθανή κατάληξη του τρόπου με τον οποίο αποφάσισε να ασκήσει την πρωθυπουργία του. Αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα καταλήξουν όλοι όσοι συνέβαλαν ώστε να οδηγηθούμε στη χρεοκοπία. Όπως και του τρόπου με τον οποίο κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν... αντιπολίτευση.
Άλλωστε η ακριβής φράση του ήταν: «Θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες,και δικαίως»!
Η προειδοποίησή του αυτή, ως φαίνεται, δεν πτόησε ούτε τον... ίδιο ούτε τον (ασυντόνιστο, σύμφωνα με το 69,8% των πολιτών!) θίασο με τον οποίο μας κυβερνά. Επίσης δεν φαίνεται να προκάλεσε ανησυχία ούτε σε πολλές άλλες«παλιοσειρές» του πολιτικού μας βιότοπου, οι οποίες συνεχίζουν να πολιτεύονται, ένα βήμα πριν από την καταστροφή, σαν να μην έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα απειλείται με πλήρη χρεοκοπία.
Δεν φαίνεται όμως να είναι τόσο... αδιάβαστοι οι πολίτες, οι οποίοι, στην έρευνα της GPO (από Πέμπτη 26.8 έως Δευτέρα 30.8) για το χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Mega, κατά 79,6% δηλώνουν «καθόλου αισιόδοξοι» για την πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα. Επιπλέον μόνο το 20% θεωρεί ότι η Ελλάδα σίγουρα θα ξαναβρεί τον δρόμο της μετά την τριετία του Μνημονίου, 34,9% κλίνει στο ότι «μάλλον θα τον ξαναβρεί», αλλά το 42,8% βλέπει πως, μετά τη λήξη της τριετούς επιτήρησης, η χώρα θα κινδυνεύσει με πτώχευση.
Ένα σχεδόν ίσο ποσοστό (39,5%), στην ερώτηση «Με την πολιτική τίνος κόμματος συμφωνείτε για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», απαντά:«Με την πολιτική κανενός»! Στα επιμέρους ποσοστά όμως τα πράγματα είναι ακόμη πιο άσχημα, ειδικά για τους δύο μεγάλους: Με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί μόλις το 31% (ελάχιστα περισσότεροι απ’ όσους θα το ψήφιζαν) και με αυτήν της Ν.Δ. μόλις το 13,4% (πολύ κάτω από αυτούς που θα την ψήφιζαν).
Άρα ο κίνδυνος της πτώχευσης φαίνεται να συναρτάται άμεσα στη συνείδηση της κοινωνίας τόσο με την εφαρμοζόμενη πολιτική όσο και με την απουσία μιας εναλλακτικής εκδοχής!
Είναι ενδιαφέρον πάντως το ότι από τον Απρίλιο (μήνα υπαγωγής μας στο ΔΝΤ) η εικόνα αμφισβήτησης έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο: Τότε, στο ερώτημα «Ποιος είναι καλύτερος για τη χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση», το31,9% απαντούσε «Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», το 31% «Μια κυβέρνηση που θα υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ» και μόλις το27% «Καμία απ’ αυτές».
Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση ψήφου είναι ενδεικτική της αμφισβήτησης:ΠΑΣΟΚ 28,6% (30,6% στη μέτρηση του Απριλίου), Ν.Δ. 21,1% (έναντι 21%),ΚΚΕ 9%, (από 8,9%), ΛΑΟΣ 6,8% (από 6,9%), ΣΥΡΙΖΑ 2,8% (από 3,2%),Οικολόγοι Πράσινοι 2,8% (από 1,9%) και Δημοκρατική Αριστερά 1,9%.
«Φταίνε όλοι»!
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αποτέλεσμα στην ερώτηση «Ποια κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή οικονομική κατάσταση»: Για το 29,5% «όλες», για το 22,1%αυτή του Κώστα Καραμανλή του νεότερου, για το 19,2% αυτές του Κ. Σημίτη, για το 16,1% οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, για το 4,2% η σημερινή, για το 3,9% αυτή του Κων. Καραμανλή (του πρεσβύτερου) και για το 3% αυτή του Κ. Μητσοτάκη.
Και μια σημαντική διαφορά από τον Απρίλιο. Τότε το σιχτίρι έπεφτε σε όλους μαζί από το 54,3%, στην προηγούμενη του Κ. Καραμανλή από το 20%, στις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ από το 11,8% και στη σημερινή από το 4,1%. Φαίνεται πως, όσο ο χρόνος κυλάει, τόσο περισσότερο η αμφισβήτηση αποκτά όλο και πιο έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο καθένας που κυβέρνησε παίρνει πλέον το μερίδιό του στην ευθύνη.
Πώς λοιπόν να στερήσουμε από τον πρωθυπουργό το... δίκιο του: «Θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως».
Βροχή μετεωριτών
Να όμως που, εκτός από τις δημοσκοπήσεις, έρχεται και η... επιστημονική έρευνα να δικαιώσει την ενδόμυχη ανησυχία του πρωθυπουργού: Νέα στοιχεία ερευνών, όπως διαβάζουμε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενισχύουν τη θεωρία ότι ήταν τουλάχιστον δύο οι μετεωρίτες – και όχι μόνο ένας – που προσέκρουσαν στον πλανήτη μας προκαλώντας τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατ. χρόνια περίπου.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει έναν τεράστιο κρατήρα στονΚόλπο του Μεξικού, ο οποίος πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε από την πτώση του μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.
Τώρα, όμως, ερευνητές, υπό τον καθηγητή Ντέιβιντ Τζόλι του βρετανικού πανεπιστημίου του Αμπερντίν, επιβεβαίωσαν ότι ένας δεύτερος μεγάλος κρατήρας στην Ουκρανία χρονολογείται από την ίδια περίπου περίοδο, στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα η Γη να βομβαρδίστηκε από σειρά μετεωριτών. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Geology» της Γεωλογικής Εταιρείας της Αμερικής.
Όταν η θεωρία ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν λόγω πτώσης μετεωρίτη πρωτοπαρουσιάστηκε περίπου πριν από 30 χρόνια (την εποχή δηλαδή που στην Ελλάδα είχαμε απόλυτη κυριαρχία της δεύτερης γενιάς πολιτικών δεινοσαύρων και η διαδοχή του Καραμανλή του πρεσβύτερου από τονΠαπανδρέου Β’ τον Σοσιαλιστή βρισκόταν επί θύραις), η θεωρία είχε συναντήσει έντονες επιστημονικές αντιδράσεις.
Όμως, η ανακάλυψη του πελώριου κρατήρα στη χερσόνησο Γιουκατάν στον Κόλπο του Μεξικού αναγνωρίστηκε από την πλειονότητα του επιστημονικού κόσμου ως επιβεβαίωση της μέχρι τότε επίμαχης θεωρίας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελικά οι δεινόσαυροι δεν εξαφανίστηκαν από ένα και μοναδικό χτύπημα εξ ουρανού, αλλά από μια «βροχή» διαδοχικών μετεωριτών που κράτησε αρκετές χιλιάδες χρόνια.
Όλοι θα ξέρουν γιατί...
Στην Ελλάδα του 2010 το ότι θα πέσουν πέτρες – ίσως και σε μέγεθος μετεωρίτη! – είναι πλέον απολύτως βέβαιο. Κανείς δεν ξέρει πότε αυτό θα συμβεί. Ούτε πόσο θα κρατήσει. Σίγουρο όμως είναι ότι στην πολιτική ο χρόνος δεν κυλάει με... γεωλογικούς όρους. Άρα είναι μάλλον δύσκολο ο πρώτος μετεωρίτης από τον δεύτερο να απέχει χιλιάδες χρόνια.
Μια άλλη διαφορά από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων είναι ότι, για τους επιστήμονες, παραμένει αβέβαιη η αιτία γι’ αυτόν τον από αέρος βομβαρδισμό μετεωριτών. Για την Ελλάδα του 2010 όμως τα αίτια είναι απολύτως σαφή. Και κυρίως, όταν αρχίσει η βροχή από πέτρες, όλοι ανεξαιρέτως θα ξέρουν γιατί τις πετάνε – επίσης δεν θα έχουν αυταπάτες ούτε αυτοί που θα τις τρώνεκατακέφαλα.
Το μόνο αδιευκρίνιστο σημείο είναι αν αυτός ο βομβαρδισμός θα αποδειχθεί αρκετός για να εξαφανιστούν από προσώπου της πολιτικής μας ζωής οι δικοί μας δεινόσαυροι, οι οποίοι, όπως και τα ζόμπι, δεν είναι... χορτοφάγοι. Σε αντίθεση με τους αυθεντικούς και καθ’ όλα συμπαθέστατους (πλην... εξαφανισμένους) εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου.
 topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive