Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ των συνδικάτων

Τα σκληρά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ελέω μνημονίου τη φέρνουν σε σύγκρουση σε όλο και περισσότερους χώρους με τους «πράσινους» συνδικαλιστές, οι οποίοι απορρίπτουν βασικές πολιτικές της επιλογές, όπως οι περικοπές στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις και το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων.

Ανθρωποι που στην πλειοψηφία τους εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του '80 εμπνευσμένοι από τις επαγγελίες του ιδρυτή του, με απασχόληση κατά κύριο λόγο στο Δημόσιο, δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον «εκσυγχρονισμό», ενώ, όπως λένε οι ίδιοι, «έβαλαν πλάτη» για να έρθει και πάλι το κόμμα τους στην εξουσία και σήμερα το βλέπουν να ξεχνά τις αρχές του.

Νίκος Φωτόπουλος: Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τα τελευταία οκτώ χρόνια και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ. Ο πρώην «εναερίτης» τεχνικός βρέθηκε στο επίκεντρο με τις επιθετικές δηλώσεις του κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και με τα μαχητικά sms που συνηθίζει να στέλνει στους «συντρόφους» του βουλευτές. Στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε το 1978 και λίγο αργότερα προσχώρησε στην «τροτσκιστική» ομάδα «Ξεκίνημα» που λειτουργούσε στο πλαίσιο του κόμματος.

Ακόμη και σήμερα συμμετέχει σε εκδηλώσεις ομάδων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για το Μαρξισμό και δηλώνει ότι εξακολουθεί να πιστεύει στο σοσιαλισμό. Συνάδελφοί του άλλων παρατάξεων αναγνωρίζουν τη μαχητικότητά του και τον εξαιρούν από την κατηγορία των «κυβερνητικών συνδικαλιστών». Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θεωρούν ακραίο και λένε ότι δεν θα διστάσει να βυθίσει και πάλι την Ελλάδα στο σκοτάδι, «κατεβάζοντας τους διακόπτες». Ο ίδιος θυμίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού για «δημόσιο τομέα ενέργειας» και εκτιμά ότι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συμμερίζεται τις απόψεις του.

Σπύρος Παπασπύρος: Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μπήκε το 1980, σε ηλικία 18 ετών. Δούλεψε για χρόνια στο χώρο της υγείας, μέχρι το 2000, οπότε και εκλέχτηκε πρόεδρος, ενώ το 2002 ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Σημίτη για το νόμο Ρέππα στο ασφαλιστικό. Στήριξε την εκλογή του Γ. Παπανδρέου, αλλά έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση για το μνημόνιο, για το οποίο η ΑΔΕΔΥ έχει προσφύγει νομικά, κάτι που ετοιμάζεται να κάνει και για το ασφαλιστικό.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας και λέει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν με το όπλο παρά πόδα. «Τις περικοπές στα επιδόματα θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος στο εισοδηματικό και τις επικουρικές συντάξεις, γι' αυτό ετοιμαζόμαστε για τη ΔΕΘ» τονίζει. Είναι ένα από τα ονόματα του «σοσιαλιστικού χώρου» με τα οποία έχει επαφές ο ΣΥΝ για υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής.

Θανάσης Λεβέντης: Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών. Μέλος της νεολαίας ΠΑΣΟΚ το 1980 και σπουδαστής του ΟΑΕΔ τοποθετείται στη συνέχεια σε θέση τεχνικού του ΟΣΕ, ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια συνδικαλίζεται από διάφορες θέσεις. Τάσσεται κατά των απολύσεων και των περικοπών στον Οργανισμό και κατηγορεί το υπουργείο Μεταφορών ότι σχεδιάζει τις αλλαγές ερήμην των εργαζομένων.

«Θα αντιδράσουμε δυναμικά εάν με το νομοσχέδιο υιοθετήσουν τις συστάσεις της τρόικας» προειδοποιεί μέσω της «Κ.Ε». Δεν αρνείται, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν οι συνδικαλιστές λειτούργησαν σαν το μακρύ χέρι των κομμάτων. «Η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την τρόικα, αλλά πολλές αποφάσεις είναι δικές της» καταλήγει, εκφράζοντας έτσι τον τρόπο που σκέφτονται και άλλοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ.

Γιώργος Τσάμος: Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια της Μάνδρας και μπήκε στο επάγγελμα αγοράζοντας μισή άδεια βυτίου το 1974. Δύο χρόνια αργότερα εκλέγεται πρόεδρος και από τότε είναι σχεδόν ισόβιος στη θέση αυτή. Γνώριμος, λόγω περιφέρειας, με το Θ. Πάγκαλο, ψήφισε υπέρ του Γ. Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007 και σήμερα δηλώνει απογοητευμένος από την κυβέρνηση.

«Οι μεταρρυθμίσεις στις μεταφορές έπρεπε να γίνουν, αλλά ταυτόχρονα να περιφρουρηθεί και το επάγγελμά μας. Μας αντιμετώπισαν με δικτατορικό τρόπο» δηλώνει στην «Κ.Ε.». Είναι ιδιοκτήτης δύο βυτίων και «διαχειρίζεται» εταιρεία μεταφορών, στην οποία συμμετέχουν ακόμη 40 βυτιοφορείς. Συνάδελφοί του υπενθυμίζουν ότι ο κλάδος υπό την ηγεσία του συγκρούστηκε δύο φορές με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οπότε και επιστρατεύτηκε: μία το 1985 ύστερα από 22 ημέρες απεργίας και μία σήμερα.

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive