- Οκτώβριος. Ήταν μέσα Οκτωβρίου του 2009 λίγες ημέρες αφού χαμογέλασαν στους Φακούς των καμερών την ημέρα της Ορκομωσίας τους και έγιναν γνωστοί ανά τον κόσμο, όταν η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Α- από Α, έαν βήμα πρίν τον υποβιβασμό από την ‘Α εθνική’ κατηγορία πιστοληπτικής βαθμολογίας.
- Δεκέμβριος. Στις 12 Δεκεμβρίου η Fitch σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας βαθμολογώντας την με BBB+ και οδηγώντας την έτσι εκτός Α εθνικής κατηγορίας στην αγορά ομολόγων, ενώ το χτύπημα έγινε ακόμη πιο σημαντικό καθώς η Fitch δήλωσε πως επόμενες υποβαθμίσεις ήταν πιθανές. Στο χορό των υποβαθμίσεων μπήκαν οι άλλοι δύο γίγαντες πιστοληπτικής αξιολόγησης, S&P και Moody’s, υποβαθμίζοντας την Ελλάδα μέσα στο Δεκέμβριο και προκαλώντας έτσι ένα γενικό ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων της και πυροδοτώντας την απογείωση του κόστους δανεισμού της. Μετά τον οίκο Fitch και την Standard & Poor’s σειρά είχε σήμερα η Moody’s για να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο οίκος υποβάθμισε τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά μία βαθμίδα σε “Α2″ από “Α1″, επικαλούμενος τα συνεχώς διογκούμενα ελλείμματα και διατήρησε αρνητικές τις προοπτικές για την οικονομία. Στις 22 Δεκεμρίου 2009
- Φεβρουάριος. Ηταν 25 φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε ότι ο οίκος Standard & Poor’s προτίθεται να προχωρήσει τον επόμενο μήνα σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που διαπιστωθεί δυσχέρεια στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας της κυβέρνησης.
- Απρίλιος. Ακολούθησε νέα υποβάθμιση της Ελλάδας, τον Απρίλιο του 2010, σε BBB- από τη Fitch, η οποία σήμανε και τυπικά τη χρηματοπιστωτική πτώχευση της χώρας προκαλώντας ένα νέο, βάναυσο, γύρο πωλήσεων των ελληνικών ομολόγων από επενδυτικά ταμεία σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και την κλιμάκωση του κερδοσκοπικού παιχνιδιού εις βάρος της. Την Τρίτη 27 Απριλιου ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας
- Μαιος. Στις 14 Μαϊου 2010, υπήρχε «Πιθανότητα 80%» ο διεθνής Οίκος Αξιολόγησης Moody s σνα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.
- Ιούνιος. Και φυσικά στις 15 Ιουνίου 2010 ο οίκος αξιολόγησης Moody’Αs υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις βαθμίδες στο Βa1 από Α3, καταδεικνύοντας τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες πιστοληπτικές δυνατότητες της χώρας (medium term credit fundamentals).
και είναι ο μόνος τρόπος να έρθουν χρήματα στην χώρα μας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.