Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Το Πακιστάν στα χέρια στρατού και Ταλιμπάν.Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η τρομακτική φυσική καταστροφή την οποία προκάλεσαν οι μουσώνες ανέδειξε την ανεπάρκεια ή και την απουσία του κρατικού μηχανισμού, την ώρα που 20 εκατ. άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. 
Το κενό ήρθαν να καλύψουν οι ισλαμιστές και οι στρατηγοί...
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία όταν του τηλεφώνησε ο ειδικός επιτετραμμένος του Λευκού Οίκου για τη ΝΑ Ασία. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του ζήτησε να επιστρέψει επειγόντως στη χώρα του, το ένα πέμπτο της οποίας είχε κυριολεκτικά βυθιστεί κάτω από τα νερά που έφεραν οι μουσώνες. Ο Ζαρντάρι αρνήθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους τους οποίους επικαλέστηκε η εφημερίδα Wall Street Journal σε σχετικό ρεπορτάζ της. Ο Χόλμπρουκ επέμεινε και του τηλεφώνησε εκ νέου, μετά από μερικά 24ωρα, βρίσκοντάς τον στο Λονδίνο. Αυτή τη φορά ο Ζαρντάρι υπέκυψε και πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής για το Πακιστάν, όπου 20 εκατομμύρια συμπαριώτες του αναζητούν εναγωνίως βοήθεια για να επιβιώσουν.

Φαίνεται, όμως, ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει. Αυτό τουλάχιστον αφήνουν να εννοηθεί οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στη συγκεκριμένη χώρα -άλλωστε, οι ΗΠΑ μπορούν ευλόγως να χαρακτηριστούν ως ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. «Η απειλή της ύπαρξης αρνητικών επιπτώσεων μακροπρόθεσμα έχει εντείνει τους φόβους ότι το Πακιστάν, πυλώνας της στρατηγικής των ΗΠΑ για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα στην ευρύτερη περιοχή, θα βρεθεί αντιμέτωπο με ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια», έγραφε χαρακτηριστικά την Τρίτη η International Herald Tribune.

Καθυστέρηση

Ανάλογες διαπιστώσεις κάνει το σύνολο σχεδόν των πιο γνωστών δυτικών ΜΜΕ, καυτηριάζοντας παράλληλα και την απαράδεκτη καθυστέρηση της διεθνούς κοινότητας να σπεύσει για βοήθεια. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν, που επιθεώρησε προσωπικά τις περιοχές που έχουν πληγεί, έκανε λόγο για φυσική καταστροφή της οποίας η έκταση ξεπερνά ακόμη και εκείνη που προκάλεσε το μεγάλο τσουνάμι του 2004. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΗΠΑ, οι μεγαλύτεροι «δωρητές» μέχρι στιγμής, έχουν διαθέσει περίπου 75 εκατ., όταν ετησίως χορηγούν στην ίδια χώρα στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 3 δισ. Έτσι, το Πακιστάν, ελλείψει των απολύτως απαραίτητων κονδυλίων και υπό την απειλή των επιδημιών και της λαϊκής οργής, αναγκάστηκε να προσφύγει στην Παγκόσμια Τράπεζα για έκτακτο δανεισμό, διασφαλίζοντας από εκεί περίπου 900 εκατ. δολάρια.

Κερδισμένοι
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ακραίοι ισλαμιστές δεν είναι οι μόνοι κερδισμένοι από τις καταστροφικές πλημμύρες. «Το έλλειμμα πολιτικής εξουσίας λειτουργεί ευνοϊκά και για τον πακιστανικό στρατό.

Στο κύρος που απέκτησε μετά την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την κοιλάδα Σουάτ, τώρα καθιερώνεται και ως φερέγγυος διαχειριστής κρίσεων», σημείωνε την Τρίτη στο κεντρικό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα FAZ.

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι πολιτικές συνέπειες αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν. Ο νυν πρόεδρος και σύζυγος της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο είναι αμφίβολο εάν θα αντέξει ανάμεσα στις «μυλόπετρες» των Ταλιμπάν και του στρατού, που ήδη ελέγχουν μεγάλο τμήμα της χώρας.

Ορισμένοι, μάλιστα, δε διστάζουν να προβλέψουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η εκ νέου ανάληψη της εξουσίας από τους στρατηγούς...

Το 15% της καλλιεργήσιμης γης έχει υποστεί καταστροφές και 200.000 ερίφια και βοοειδή έχουν πνιγεί. 20εκ. άνθρωποι πάνω από το 10% του πληθυσμού, έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.3,5εκ. παιδιά δεν έχουν δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και κινδυνεύουν από επιδημίες.1.600 είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί, ενώ έχουν καταστραφεί σχεδόν 1 εκατ. σπίτια
60εκ. δολάρια έχει ζητήσει ο ΟΗΕ για άμεση βοήθεια, έχει πάρει, όμως, μόνο το 35%
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive