Αθήνα, 26 Ιουνίου 2010
Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
Επιστολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου προς τον Ban Ki Moon, την Hillary Clinton, την Βαρώνη Ashton of Upholland και τον Tony Blair, για την Μέση Ανατολή
Ο Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, στην Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Hillary Rodham Clinton, στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Βαρώνη Ashton of Upholland και στον Εκπρόσωπο του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή, Tony Blair, την ακόλουθη επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Δήλωση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για τη Μέση Ανατολή:
“Απευθύνομαι σε σας με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μιας παγκόσμιας οργάνωσης 160 σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλο τον κόσμο. Στις 21 και 22 Ιουνίου 2010, το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεδρίασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 350 εκπροσώπων κομμάτων.Ο Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, στην Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Hillary Rodham Clinton, στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, Βαρώνη Ashton of Upholland και στον Εκπρόσωπο του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή, Tony Blair, την ακόλουθη επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Δήλωση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για τη Μέση Ανατολή:
Ένα από τα κύρια θέματα του Συμβουλίου μας ήταν το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, η οποία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής, μετά τα τραγικά γεγονότα της 31ης Μαΐου. Το θέμα αυτό εξετάστηκε στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής συζήτησης, με τη συμβολή των εκπροσώπων των Ισραηλινών κομμάτων – μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (συμπεριλαμβανομένων των Ehud Barak, Αρχηγού του Εργατικού Κόμματος και Υπουργού Άμυνας και Avshalom Vilan, Μέλους της Κνεσέτ από το Μέρετς) και των εκπροσώπων των Παλαιστινιακών κομμάτων – μελών μας, όπως οι Husam Zomlot της Φατάχ και Mustafa Barghouti της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, καθώς και τη συμμετοχή εκπροσώπων από άλλα κόμματα.
Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τις αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, υποβλήθηκε την επομένη δήλωση του Συμβουλίου για τη Μέση Ανατολή, η οποία υιοθετήθηκε δια βοής. Σας στέλνω τη δήλωση αυτή με την ελπίδα ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας.
Όλα τα κόμματα – μέλη μας έχουν εκφράσει την ουσιαστική δέσμευσή τους ώστε να σταματήσει επιτέλους ο τρομερός κύκλος βίας και πόλωσης στη Μέση Ανατολή. Καλούμε όλες τις πλευρές να συμβάλουν στην εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου, δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους, δίπλα σε ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ, εντός ενός έτους από σήμερα. Αυτό δεν αποτελεί μόνο επείγουσα προτεραιότητα για την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής, αλλά και ζωτικό παράγοντα για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη.
Παραμένω πάντοτε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό.”
* Δήλωση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Μέση Ανατολή
Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συζήτησε την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μαζί με τους εκπροσώπους των κομμάτων μελών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Το Συμβούλιο έχει αναλάβει τη δέσμευση να συμβάλει και πάλι στην αναζήτηση της οδού του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης και της προόδου για την επίτευξη της ειρήνης, που αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για τους λαούς της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα.
Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συζήτησε την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μαζί με τους εκπροσώπους των κομμάτων μελών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Το Συμβούλιο έχει αναλάβει τη δέσμευση να συμβάλει και πάλι στην αναζήτηση της οδού του διαλόγου, της διαπραγμάτευσης και της προόδου για την επίτευξη της ειρήνης, που αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα για τους λαούς της περιοχής και τη διεθνή κοινότητα.
Σχετικά, η Σοσιαλιστική Διεθνής:
1. Επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και ζητά τη λήξη της κατοχής από το Ισραήλ της παλαιστινιακής γης εντός ενός έτους και την απόσυρση στα σύνορα του 1967, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
2. Ζητά τη εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, σε ένα χρόνο από σήμερα. Το κράτος αυτό θα συνυπάρχει με ένα ασφαλές κράτος του Ισραήλ.
3. Καλεί το Ισραήλ να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εποικισμού, καθώς και την κατασκευή διαχωριστικού τοίχους και παρακαμπτήριων οδών και να εγγυηθεί την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστίνιων εντός του παλαιστινιακού εδάφους. Ζητά επίσης, την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κρατουμένων και του Ισραηλινού κρατουμένου.
4. Καλεί το Ισραήλ να σταματήσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Όλα τα αγαθά και τα εμπορεύματα που προορίζονται για τη Γάζα πρέπει να επιτρέπονται, σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές διαδικασίες και διατυπώσεις ελέγχου.
5. Παροτρύνει όλα τα πολιτικά κόμματα και τις ομάδες να αποκαταστήσουν την ενότητα και τη δημοκρατία στην Παλαιστίνη και στηρίζει τις παλαιστινιακές προσπάθειες για τη δημιουργία κράτους.
6. Αποφασίζει να στείλει αντιπροσωπεία εκπροσώπων των κομμάτων – μελών της στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να συζητήσουν με τα ισραηλινά και παλαιστινιακά κόμματα – μέλη τα τραγικά γεγονότα της 31ης Μαΐου με σκοπό την διερεύνηση των γεγονότων και την υποβολή έκθεσης στη Σοσιαλιστική Διεθνή.
================
Σχολιο: και ενώ η απομόνωση του Ισραήλ ήταν πλήρης και η agenda του Νετανιάχου άδεια, ο Παπανδρέου τον έβγαλε από το αδιέξοδο δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στονΟΒΑΜΑ να στείλει τελεσίγραφο στην Τουρκία.
Το δόγμα “Ότι του φανεί του Λολοστεφανή” σε πλήρη ανάπτυξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.