Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

36 χρόνια σαν σήμερα Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο κατάληψης της Μόρφου

Λευκωσία: Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνεται σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από την ημέρα κατάληψης της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής. Το πρωί θα επιδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας στις Πρεσβείες των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Κύπρο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο της Βουλής Μάριο Καρογιάν.
Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία των Μορφιτών θα επιδώσει ψηφίσματα στις 09:00 στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, στις 09:20 στην Πρεσβεία της Ρωσίας, στις 10:00 στην Πρεσβεία της Γαλλίας, στις 10:30 στην Πρεσβεία της Κίνας, στις 11:00 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 12:00 στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, στις 12:30 στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ, και στις 13:00 στον Πρόεδρο της Βουλής.
Στις 19:00 θα τελεστεί μνημόσυνο πεσόντων στην εκκλησία της Φανερωμένης στη Λευκωσία, στο οποίο θα προστεί ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.
Επίσης, θα αναπεμφθεί δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος Μόρφου, τα οργανωμένα σύνολα της πόλης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας, τα σωματεία ''Διγενής Ακρίτας'' και ''ΑΕΜ'', η Σχολική Εφορεία Μόρφου, η ΟΕΛΜΕΚ Μόρφου, η ΠΟΕΔ Μόρφου, ο Ομιλος Γυναικών Μόρφου, ο Πολιτιστικός Ομιλος Μόρφου και ο Ομιλος Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Μόρφου.

Επίδοση ψηφίσματοςΤη διαβίβαση ψηφίσματος Μορφιτών προς όλα τα ξένα κοινοβούλια, ζήτησε από την κυπριακή Βουλή ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Χαράλαμπος Πίττας.
Ο κ. Πίττας, επικεφαλής αντιπροσωπείας αποτελούμενης από την ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου, το βουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Πανίκο Χάμπα, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωπους όλων των οργανωμένων συνόλων της Μόρφου, επέδωσε ψήφισμα με αφορμή τα 36 χρόνια κατάληψης της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Ερευνών, Μελετών και Εκδόσεων Γεωργία Ανδρονίκου.

«Σήμερα, 16 Αυγούστου», είπε ο κ. Πίττας σε δήλωσή του μετά την επίδοση του ψηφίσματος, «είναι για μας τους Μορφίτες και την ευρύτερη περιοχή Μόρφου η αποφράδα μέρα κατάληψης της πόλης μας».
«Μόλις τώρα», ανέφερε, «έχουμε συμπληρώσει ένα κύκλο από συναντήσεις με τις Πρεσβείες των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εδώ στην Κύπρο και με την Πρεσβεία της ΕΕ, όπου έχουμε δώσει ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας, στο οποίο καταδικάζουμε την απαράδεκτη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή της Μόρφου και την ημικατοχή της πατρίδας μας», συμπληρώνοντας ότι «τριάντα έξι χρόνια είναι πάρα πολλά. Ο Γολγοθάς για μας είναι ατέλειωτος».
«Στο ψήφισμα», είπε, «ζητούμε από τις χώρες αυτές αλλά και την ΕΕ ότι πρέπει να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα πείσουν ή και θα αναγκάσουν ακόμα την Τουρκία να εργαστεί πιο συστηματικά» και «να δεχθεί μια λύση του εθνικού μας προβλήματος αν θέλει να ελπίζει και να προσβλέπει στην ένταξη της στην ΕΕ».
«Οπως έχουμε τονίσει», πρόσθεσε, «δεν φέρουμε ένσταση σ’ αυτό το θέμα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε η Τουρκία να είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και να συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται στο Κυπριακό σήμερα».
Ο κ. Πίττας είπε ότι η αντιπροσωπεία θέλει να δώσει στον Πρόεδρο της Βουλής αντίγραφο του ψηφίσματος «με την παράκληση να διαβιβαστεί σε όλα τα ξένα κοινοβούλια για να λάβουν γνώση του προβλήματος», αλλά κυρίως, όπως είπε, «του αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός, εμείς οι ίδιοι οι πρόσφυγες, για επιστροφή και για δικαίωση».
''Οταν λέμε ότι εμείς δεν ξεχνούμε και αγωνιζόμαστε'', είπε, ''δεν είναι σύνθημα αλλά είναι τρόπος ζωής και θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα μέχρι τη δικαίωση και την επιστροφή σ’ αυτή την πόλη που αφήσαμε πίσω μας φεύγοντας το 1974''.
Από την πλευρά της, η κ. Ανδρονίκου είπε ότι «η Βουλή μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προβαίνει σ’ όλες τις ενέργειες για διεθνοποίηση του προβλήματος μας», προθέτοντας ότι το ψήφισμα «θα διαβιβαστεί σε όλα τα ξένα κοινοβούλια».

Ψήφισμα στην Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΚύπροΑντίγραφο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας που επέδωσαν σε όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, έδωσαν στον εκπρόσωπο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργο Ηλιόπουλο, αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα και συνοδευόμενη από την ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδόπουλου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά την επίδοση του ψηφίσματος, ο Δήμαρχος Μόρφου είπε ότι ''μέσα σε αυτό το ψήφισμα και, όπως έχουμε τονίσει και στην ιδιαίτερη συνάντηση μας, τονίζουμε ιδιαίτερα την ευθύνη της ΕΕ έναντι της Κύπρου, μιας χώρας κράτους μέλους της ΕΕ, η οποία για 36 τώρα χρόνια βρίσκεται υπό ημικατοχή και μία χώρα η οποία δέχεται την παραβίαση των αρχών του δικαίου και της δημοκρατίας από την Τουρκία, η οποία τώρα Τουρκία κτυπά την πόρτα της ΕΕ για να ενταχθεί σε αυτή την Ενωση, σαν ισάξιο μέλος''.

''Εχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν φέρουμε ένσταση σε αυτή την προσχώρηση της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά όμως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε διεύρυνση της ΕΕ και η Τουρκία να γίνει μέλος προτού λυθεί το Κυπριακό και προτού η Τουρκία δεχτεί τις αρχές του δικαίου και της ΕΕ της ιδίας, εδώ στην Κύπρο'', πρόσθεσε.

Μέσα από το ψήφισμα, συνέχισε ο κ. Πίττας, ''το οποίο έχουμε επιδώσει, καταδικάζουμε το ότι η τουρκική εισβολή διαρκεί εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια, το ότι η ΕΕ συνεχίζει να ανοίγει κεφάλαια που αφορούν την Τουρκία για την ένταξη της και όμως δεν εξασκείται κατά την ταπεινή μας γνώμη αυτή η πίεση προς την Τουρκία για να σεβαστεί τις αρχές της ίδιας της ΕΕ''.

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδόπουλου, στις δικές της δηλώσεις, είπε ότι ''τριάντα έξι χρόνια μετά, η Μόρφου δεν ξεχνά, αγωνίζεται και διεκδικά''.

''Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 δικαιούμαστε να είμαστε πιο απαιτητικοί όσον αφορά την μορφή της λύσης στο Κυπριακό. Εμείς οι Μορφίτες δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο και τίποτε λιγότερο παρά μία λύση η οποία να σέβεται τα πανανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές διεθνούς δικαίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ και οπωσδήποτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι την ευλογημένη ώρα που η Κύπρος μας θα απελευθερωθεί από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, μέχρι την ευλογημένη ώρα που εμείς οι Μορφίτες θα έχουμε το δικαίωμα επιστροφής όχι σαν απλοί επισκέπτες με διαβατήρια, αλλά σαν νόμιμοι δικαιούχοι που επιστρέφουμε στον τόπο μας'', συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Ηλιόπουλος, στις δικές του δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, είπε ότι παρέλαβε από το Δήμαρχο Μόρφου και την κ. Παπαδοπούλου το ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο, όπως είπε, ''έχω την υποχρέωση εκ μέρους της αντιπροσωπείας να το διαβιβάσω στις Βρυξέλλες, στην Γενική Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στον Πρόεδρο Μπαρόζο''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive