Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη Ευ. Βενιζέλου στην εφημερίδα Real News και το δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή


Θεωρείτε αναγκαίο ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Φαντάζομαι δεν αμφισβητείτε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου;

Ευ.Βενιζέλος: Το μνημόνιο αποτυπώνει την πολιτική συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους και πιστωτές της προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την οξεία φάση της δημοσιονομικής κρίσης. Είναι λογικό το μνημόνιο να εμπεριέχει την κλασική οπτική γωνία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Βεβαίως πολλά από αυτά που εμπεριέχονται στο μνημόνιο θα ήταν ούτως ή άλλως εντεταγμένα στις πολιτικές μας προτεραιότητες. Άλλωστε ουδέν κακό αμιγές καλού. Αποφάσεις που θα λαμβανόντουσαν με δυσκολία και καθυστέρηση τώρα λαμβάνονται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα και εφαρμόζονται με πιο συστηματικό τρόπο. Εάν διαβάσει όμως κανείς το μνημόνιο προσεκτικά θα δει πόσα σημαντικά πράγματα, για την χώρα και το μέλλον της, δεν περιέχονται σε αυτό. Για παράδειγμα, η δημόσια διοίκηση για το μνημόνιο είναι, πρωτίστως, ενιαίο μισθολόγιο και ενιαία αρχή πληρωμών και η τοπική αυτοδιοίκηση συγκράτηση των δαπανών μέσω του «Καλλικράτη».

Εμείς τι χρειαζόμαστε ως εθνικό σχέδιο;

Ευ. Βενιζέλος: Εμείς χρειαζόμαστε επείγουσα ανασυγκρότηση του κράτους αλλά και ανασυγκρότηση της κοινωνίας, γιατί και η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί με νέους κανόνες και νέες αντιλήψεις. Και φυσικά ανασυγκρότηση της οικονομίας. Πρέπει να δούμε πώς υπό συνθήκες δημοσιονομικής κρίσης και αναγκαίας περικοπής δαπανών θα ολοκληρώσουμε το κοινωνικό κράτος, το δίχτυ ασφάλειας για τους αδυνάτους και κυρίως πώς θα αναπτύξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πετύχουμε την υψηλότερη δυνατή ανταγωνιστικότητα και άρα την καλύτερη θέση στον ευρωπαϊκό και τον διεθνή καταμερισμό. Αν μελετήσουμε προσεκτικά τους λόγους του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βλέπουμε πού πρέπει να στοχεύσουμε. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης συνεπώς, ξεπερνά κατά πολύ και τον θεματικό αλλά και τον χρονικό ορίζοντα του μνημονίου γιατί πρέπει στο τέλος αυτής της περιόδου του μνημονίου, δηλαδή στο τέλος του έτους 2013-2014 να βγούμε όχι έχοντας πάλι ανάγκη από μηχανισμούς στήριξης και υπό συνθήκες καχυποψίας έναντι των αγορών αλλά να βγούμε με δυναμισμό και την καλύτερη προοπτική για την αποκατάσταση των εισοδημάτων και των ελπίδων των Ελλήνων.

Έχετε κάνει λόγο για ενδογενείς αναπτυξιακές δυνάμεις. Φοβάστε ότι μέσα από την κρίση μπορεί να προέλθει ένας αφελληνισμός της χώρας;

Ευ.Βενιζέλος: Μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης θέλουμε την Ελλάδα ανοικτή οικονομία, εξωστρεφή, φιλοεπενδυτική. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι οι ενδογενείς αναπτυξιακές δυνάμεις κάθε τόπου είναι η γη με τις δυνατότητες που αυτή κρύβει (για μας αυτό σημαίνει πολιτισμός, τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κοκ.) και οι άνθρωποι της, δηλαδή το μεγάλο διανοητικό της κεφάλαιο, όπως καλλιεργείται και αναπτύσσεται μέσα από την εκπαίδευση και την έρευνα. Ως ανοικτή και εξωστρεφής οικονομία η Ελλάδα χρειάζεται όμως κάποιους μοχλούς ανάπτυξης που πρέπει να είναι εθνικοί.

Φως στο τούνελ σύμφωνα με την πρότασή σας πότε θα δούμε; Και μήπως βγαίνοντας από το τούνελ μπούμε σε ένα καινούριο;

Ευ.Βενιζέλος: Μα, αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Και επειδή η δημοσιονομική και μακροοικονομική πρόγνωση των εταίρων και πιστωτών μας προβάλλει το 2014 ένα πολύ μεγάλο δημόσιο χρέος, της τάξεως του 150% του ΑΕΠ θέλω να σας πω ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτήν την πρόγνωση μετατρέποντας ακριβώς τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας σε πλεονεκτήματα. Αυτό αφορά την σταδιακή και οργανωμένη ένταξη της παραοικονομίας στην επίσημη οικονομία, με έναν τρόπο που να βοηθά και τον σωστό υπολογισμό του ΑΕΠ και την σωστή λειτουργία του φορολογικού συστήματος και άρα του δημοσιονομικού συστήματος και την εκλογίκευση της δημόσιας δαπάνης η οποία πρέπει να μπορέσει πια να κινηθεί προς αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τη θετική έκπληξη και θα την κάνουμε.

Την πρόταση Σάλλα πώς την κρίνετε;

Ευ.Βενιζέλος: Αναμφίβολα πρόκειται για μία πρόταση που επιταχύνει και πιέζει τις εξελίξεις. Οι εξελίξεις θα είναι βεβαίως θεσμικά οργανωμένες και διαφανείς. Η σωστή σειρά των πραγμάτων σε σχέση με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι: πρώτον, σταθερότητα, δεύτερον εξυγίανση, τρίτον, αναδιάρθρωση.

Στην τελευταία μας συνέντευξη λίγο μετά την υπογραφή του Μνημονίου είχατε προβλέψει ότι οι βίαιες αλλαγές στην οικονομία επιφέρουν βίαιες αλλαγές και στην πολιτική. Τρεις μήνες μετά πού πιστεύετε ότι θα επέλθουν οι βίαιες αλλαγές στην πολιτική;

Ευ.Βενιζέλος: Ήδη παρατηρούμε αλλαγές στο κομματικό σύστημα, πρωτίστως στο χώρο της συντηρητικής παράταξης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως παρατηρούμε μία αλλαγή των προτεραιοτήτων της κοινωνίας και μία σαφή κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης και συμμετοχής. Για αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ επίκαιρα τα όσα έχω προτείνει εδώ και δύο χρόνια μιλώντας για την «μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία».

Προς την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος αναμφίβολα βοηθούν τα νέα σχήματα. Θεωρείτε συμμαχική δύναμη τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη;

Ευ.Βενιζέλος: Πρόκειται για ένα σχήμα σοβαρών ανθρώπων με υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Φυσικά απομένει τώρα να εξειδικευτούν οι θέσεις τους και να κριθούν επί του πεδίου, του κοινοβουλευτικού και του κοινωνικού.

Και το τυχόν σχήμα της κυρίας Μπακογιάννη; Περισσότερο κοντά σας είναι παρά στον κ. Σαμαρά…

Ευ.Βενιζέλος: Είναι αλήθεια ότι στις τελευταίες κρίσιμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη ήταν υπεύθυνη.

Η τριχοτόμηση της συντηρητικής παράταξης είναι ανησυχητική για το κόμμα σας; Ανησυχείτε μήπως ανοίξει και σε σας ο ασκός του Αιόλου;

Ευ.Βενιζέλος: Υπάρχει ένα κλίμα ρευστότητας που χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Δεν επαναπαυόμαστε στη σταθερή διαφορά που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις υπέρ του ΠΑΣΟΚ γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι άλλα είναι πλέον τα πράγματα που έχουν σημασία για τον πολίτη.

Η οξεία αντιπαράθεση με το ΚΚΕ -που υποβοηθά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- βοηθά το ΠΑΣΟΚ; Και πρέπει να παραμείνουν κλειστοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Περισσό και την Κουμουνδούρου;

Ευ.Βενιζέλος: Μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι εξ ορισμού ανοικτοί. Κατ’ αρχάς η ίδια η Βουλή είναι ο θεσμικός δίαυλος επικοινωνίας. Υπάρχει όμως ανάγκη σεβασμού του συνταγματικού πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται κάθε ευνομούμενο κράτος και κάθε σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Δημοκρατική νομιμοποίηση χρειάζεται η κυβέρνηση; Γιατί όντως κέρδισε τις εκλογές με άλλο πρόγραμμα…

Ευ.Βενιζέλος: Η εκλογές προσφέρουν την αναγκαία εκλογική και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Η πολιτική νομιμοποίηση είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που εξαρτάται από πλήθος παραμέτρων και αυτήν οφείλουμε να την κερδίζουμε καθημερινά. Αυτή είναι η προσπάθεια και η αγωνία μας.

Αλήθεια κ. υπουργέ διαπραγμάτευση του χρέους της χώρας χρειάζεται;

Ευ.Βενιζέλος: Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στη χρήση των όρων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεσοπρόσθεσμο σχέδιο έξυπνης και αμοιβαία επωφελούς διαχείρισης του χρέους σε συμφωνία με το ΔΝΤ, την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τους Έλληνες κατ’ αρχήν θεσμικούς επενδυτές.

Η έλλειψη αλληλεγγύης ; Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι μόνο εσείς και ο Παπακωνσταντίνου υπερασπιστήκατε το ασφαλιστικό δημοσίως…

Ευ.Βενιζέλος: Οφείλουμε όλοι μας να αντιλαμβανόμαστε πως το πρόβλημα έχει εθνικές διαστάσεις.

Κάποιοι κ. υπουργέ υποστηρίζουν ότι η ταύτισή σας με τον κ. Παπανδρέου μπορεί να κοστίσει στο πολιτικό σας μέλλον…

Ευ.Βενιζέλος: Ταυτισμένος είμαι με μία εθνική προσπάθεια που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μικροκομματικούς ή προσωπικούς υπολογισμούς. Άλλωστε, ό,τι κάνω το κάνω πάντοτε στο όνομα των πεποιθήσεων και των προτάσεών μου.

Ανησυχείτε για αποσταθεροποίηση της Δημοκρατίας-και- με τις δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις;

Ευ.Βενιζέλος: Η απάντησή μου είναι ένα κατηγορηματικό «όχι»

Την Κυριακή η Real αποκάλυψε τα τρύπια άρματα και τα F16 που μπάζουν. Τελικά κ. Βενιζέλο διαχρονικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπήρξε εκτροφείο σκανδάλων…

Ευ.Βενιζέλος: Το δημοσίευμα της Real News και οι ερωτήσεις που έκαναν ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης αρχικά και στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μου έδωσαν την ευκαιρία να ενημερώσω διεξοδικά την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τα θέματα αυτά. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα με μία νέα αντίληψη, με νέες πρακτικές, με διαφάνεια και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων ώστε να φανεί ότι είμαστε μία χώρα με κανόνες και όχι ξέφραγο αμπέλι.

Τελικά κ. υπουργέ από την διαφάνεια και τον εξορθολογισμό των εξοπλισμών τι χρήματα θα κερδίσει το ελληνικό δημόσιο έως τη λήξη της τετραετίας;

Ευ.Βενιζέλος: Κάνουμε την αυστηρότερη δυνατή διαχείριση των σχετικών κονδυλίων με στόχο να μειώσουμε τις δαπάνες σε αυτές που είναι πράγματι επιχειρησιακά αναγκαίες, φεύγοντας από τη λογική μίας λίστας αγορών ή από την λογική της προκλητής ζήτησης που καθοδηγείται από τους πωλητές και όχι από μας ως αγοραστή. Στόχος μας είναι επίσης ο χώρος των εξοπλισμός να γίνει ένας χώρος αναπτυξιακός που να στηρίξει την ελληνική παραγωγή στο πλαίσιο –φυσικά- του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου.

Η δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση του κ. Αγγέλου αγγίζει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πιστεύετε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να τοποθετηθεί προσωπικά, έστω για το θέμα αυτό;

Ευ. Βενιζέλος: Το ζήτημα αφορά το στενότερο προσωπικό συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού. Άρα είναι πράγματι αναγκαίο ο κ. Καραμανλής να τοποθετηθεί για τη σχέση που υπήρχε ανάμεσα στο πολιτικό του γραφείο – που είναι δημόσια υπηρεσία- και τους κατά περίπτωση αρμόδιους υπουργούς που δεν είχαν βεβαίως κανένα λόγο να συμπράξουν σε ενέργειες που εκ των υστέρων φαίνεται να θεωρούν παράνομες.

Πολλοί πάντως, υποστηρίζουν ότι οι χαμηλοί τόνοι της Αθήνας στην πρόκληση με το Πίρι Ρέις τροφοδοτούν την επιθετικότητα της Άγκυρας;

Ευ. Βενιζέλος: Είναι λάθος να προσεγγίζει κανείς τόσο σοβαρά και ιστορικώς επιβαρυμένα ζητήματα με κριτήριο το ύψος των τόνων, δηλαδή με κριτήρια επικοινωνιακά. Σημασία έχει να έχουμε στρατηγική και να την εφαρμόζουμε με συστηματικό τρόπο. Έτσι χειριζόμαστε όλα τα αεροναυτικά περιστατικά στο Αιγαίο. Επί των ημερών μας δεν θα υπάρξει «διολίσθηση».

Γιάννης Παπαϊωάννου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive