Ρεπορτάζ δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο, ειδησεογραφικό περιοδικό ευρείας κυκλοφορίας FOCUS με τον τίτλο «Υπό το βάρος της οικογενείας» και «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως δομικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ανατιμετωπίσει την κρίση, η πολιτική βρίσκεται, όμως, στα χέρια δυναστειών, οι οποίες φοβούνται για τα προνόμιά τους». Παρακάτω παραθέτουμε τα σημαντικότερα αποσπάσματα του δημοσιεύματος:
Αυτό που θα προκαλούσε γενική κατακραυγή στη Γερμανία και θα αποτελούσε σενάριο τρόμου για τους Γερμανούς, είναι ήδη εδώ και καιρό πραγματικότητα στην Ελλάδα: Η πολιτική ζωή της χώρας καθορίζεται από δυναστείες, χωρίς, όμως, η χώρα να έχει επωφεληθεί πραγματικά από αυτό.
Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας συνεχίζουν, εντωμεταξύ, να είναι ζοφερές. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές ποντάρουν ολοένα και πιο φανερά σε μία χρεωκοπία της χώρας, η οποία πρέπει μέχρι το 2015 να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 140 δισ. Ευρώ και να καταβάλει επιπλέον το ποσό των 90 δισ. Ευρώ σε τόκους. Οι αγορές εκτιμούν ότι η πιθανότητα μίας χρεωκοπίας εντός της ερχόμενης πενταετίας είναι άνω του 50%. Ο Γερμανός οικονομολόγος Peter Bofinger δεν αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο μίας εθελουσίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη λόγω των πιέσεων που υφίσταται.
Πολλοί Έλληνες θεωρούν ότι για την καταστροφή της χώρας ευθύνη φέρουν και οι οικογένειες που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή της χώρας. «Ο ατελείωτος νεποτισμός έχει προκαλέσει την πνευματική και ηθική φτώχεια της χώρας», δηλώνει Έλληνας οδηγός ταξί. Οι μεγάλες δυναστείες των Παπανδρέου, Καραμανλή και Βενιζέλου / Μητσοτάκη καθορίζουν εδώ και δεκαετίες την τύχη της χώρας. Το όνομα Παπανδρέου είναι πλέον ταυτόσημο με το ΠΑΣΟΚ. Ο νυν Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι γιος του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος υπήρξε Πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1993 μέχρι το 1996, καθώς και εγγονός του Γεωργίου Παπανδρέου, Πρωθυπουργού της Ελλάδας από το 1944 μέχρι το 1945 και από το 1964 μέχρι το 1965. Δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το κατά πόσο πλούτισαν οι Παπανδρέου από τις παραπάνω Πρωθυπουργίες, διότι οι πολιτικοί εν Ελλάδι μπορούν απλώς να συμπληρώνουν χειρογράφως ένα έντυπο με τα εισοδήματά τους. Γνωστό είχε γίνει, πάντως, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επενδύσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε μία πολυτελή βίλα των 15 μπάνιων. Ο Παπανδρέου ο νεότερος είναι ιδιοκτήτης δύο μονοκατοικιών, ενός διαμερίσματος και δηλώνει ετήσιο εισόδημα 124.206,96 Ευρώ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, εάν τα εισοδήματα ανταποκρίνονται και στο αξίωμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρείται ως έξυπνος διπλωμάτης στο εξωτερικό, τα ελληνικά του έχουν, ωστόσο, να επιδείξουν αρκετούς «εκτροχιασμούς». Οι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα στην Ελλάδα πρέπει κανονικά να αποδεικνύουν άψογη γνώση της γλώσσας. Ο κοινωνικός επιστήμων Παπανδρέου, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ, βρέθηκε στη χώρα στην ηλικία των 29 ετών και χάρη στον «μπαμπά» και στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο τελευταίος προώθησε με συνοπτικές διαδικασίες το γιο του σε υπουργικό θώκο. Ο νυν Πρωθυπουργός δέχεται σήμερα τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του αδερφού του Νίκου, ο οποίος μεταβαίνει με κρατικά έξοδα σε αραβικές χώρες για να προωθήσει τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας.
Ο Γερμανός ιστορικός και ειδικός σε θέματα Ελλάδας, Heinz A. Richter, θεωρεί ότι πέραν από τον νεποτισμό την ευθύνη για την καταστροφή της χώρας φέρει το πελατειακό σύστημα. Η Τίνα Μπιρμπίλη, επί παραδείγματι, ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2009 τη θέση της Υπουργού Περιβάλλοντος λόγω της φιλικής της σχέσης με τα αδέρφια Παπανδρέου χωρίς να διαθέτει τη βουλευτική ιδιότητα. Η Μπιρμπίλη ανέλαβε το έργο της προώθησης της «Πράσινης Επανάστασης», εξαγγελθείσας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η ηλιόλουστη Ελλάδα συνεχίζει, όμως, να εμφανίζεται με μειωμένες επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, αντί να αποτελέσει χώρα-πρότυπο περιβαλλοντικής πολιτικής. Η χώρα υποχρεώνεται να καταβάλλει υπέρογκα πρόστιμα στην Ε.Ε. για τον καταστροφικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων της.
Μία κυβερνητική αλλαγή, που συνήθως σπάει τη διαπλοκή, δεν φαίνεται να βοηθάει στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς και στο δεύτερο μεγάλο κόμμα, στη Νέα Δημοκρατία, η εξουσία είναι κληρονομική. Ο απελθών Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα από το 2004 μέχρι το 2009, είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Πρωθυπουργού από το 1955 μέχρι το 1963 και από το 1974 μέχρι το 1980.
Εξουσία και οικονομική ισχύς αλλοσυμπληρώνονται λαμπρά στην περίπτωση Καραμανλή. Πέντε μονοκατοικίες, οχτώ διαμερίσματα, τρία αγροτεμάχια και τρία οικόπεδα είναι γραμμένα στο όνομα του Καραμανλή του νεότερου, καθώς και μία ακόμη κατοικία στο όνομα των παιδιών του. Τα σωστά γονίδια προστατεύουν τον Κώστα Καραμανλή και από δυσάρεστες αποκαλύψεις. Ο Καραμανλής δεν υποχρεούται να εμφανιστεί ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προσπαθεί να ρίξει φως σε γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Στο απυρόβλητο βρίσκεται και ένας άλλος σκανδαλόπληκτος ανιψιός του τεθνεώτος Καραμανλή, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης.
Σχεδόν μηδαμινές είναι μέχρι στιγμής οι νομικές συνέπειες για εκείνους, που είναι οι ευνοούμενοι του συστήματος. Ένα σύμπλεγμα γραφειοκρατικών κανόνων επιτρέπει μάλιστα την κατάληψη θέσεων από συγκεκριμένους πελατειακούς κύκλους. Η Θεοδώρα Τζάκρη, Υφυπουργός Εσωτερικών, φέρεται να αξιοποίησε ακριβώς αυτή τη δυνατότητα. Παρά το γεγονός ότι το 80% των ατόμων, που προσελήφθησαν στο Μουσείο της Πέλλας, προέρχεται από την εκλογική της περιφέρεια ή είναι συγγενείς της, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεταλωτής καθησυχάζει: «Όλα έγιναν σύμφωνα με τους τύπους».
Όποιος θέλει να καταφέρει κάτι στην Ελλάδα, είτε στην πολιτική, είτε στην οικονομία είτε στην καθημερινή εργασία, συνεχίζει να εξαρτάται από τις σχέσεις που διατηρεί. Σχεδόν αδιαφανείς, μαφιόζικου τύπου δομές έχουν δημιουργηθεί, οι οποίες λειτουργούν με το σύνθημα: Δεν μετράνε οι επιδόσεις, αλλά η οικογένεια, οι φίλοι, οι πελάτες. Ο ιστορικός Richter, ο οποίος χαρακτηρίζει την παραπάνω διαπλοκή «πραγματικό έργο τέχνης», δεν συστήνει μία εξυγίανση εξ των έσω, αλλά μία αυστηρή εξωτερική επιτήρηση. Ως θετικό παράδειγμα αναφέρει την Κύπρο, όπου οι Βρετανοί πάταξαν το κυρίαρχο μέχρι τότε σύστημα κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας.
Εάν κάτι παρόμοιο δεν πετύχει στην Ελλάδα, η νέα Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πατέρας της πρώην Υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, υπήρξε Πρωθυπουργός από το 1990 μέχρι το 1993. Ο θείος αυτού, Ελευθέριος Βενιζέλος, κυβέρνησε τη χώρα με διακοπές από το 1910 μέχρι το 1933.
http://filotimia.blogspot.com/2010/07/focus.html
http://filotimia.blogspot.com/2010/07/focus.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.