Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου. Γράφει ο dr Ν. Λυγερός


Λόγω τεχνητής κρίσης έχουμε καταλήξει να θεωρούμε ότι κινδυνεύει και η ασφάλεια στο Αιγαίο. Έχουμε καταντήσει να αμφισβητούμε και την αξιοπιστία μας λόγω οικονομίας. Στην πραγματικότητα, οι κρίσεις είναι ευκαιρίες για να σκεφτούμε μη γραμμικά. Το Αιγαίο δεν είναι το αδύναμο σημείο της Ελλάδας αλλά το πιο ανθεκτικό με τα βουνά της. Αν ήταν μια πεδιάδα, ο έλεγχός του θα ήταν πολύ πιο δύσκολος με την έννοια της άμυνας. Το Αιγαίο έχει μεγάλες διαστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα και αποτελεί μια ιδιομορφία που μας προστατεύει από ομαλές και ισχυρές επιθέσεις. Το πρόβλημα δεν είναι το Αιγαίο αλλά η στρατηγική διαχείρισή του. Και αυτό δεν είναι οικονομικό αλλά λειτουργικό λόγω δομής δίχως υποδομή.

Αν εξετάσουμε το πρόβλημα γραμμικά έχουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει οικονομική λύση. Αν όμως μελετήσουμε το Αιγαίο τοποστρατηγικά και αντιληφθούμε τη δικτυακή του φύση τότε μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο. Η πατρίδα μας είναι αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα στον ήλιο και τη θάλασσα. Κατά συνέπεια, η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου είναι πλέον φυσιολογική. Παλαιότερα αυτή η λύση δεν θα ήταν μόνο ριζοσπαστική αλλά ουτοπική. Ενώ τώρα η τεχνολογία επιτρέπει αυτό το επίτευγμα ακόμα και με ηλιακό.

Πρόσφατα το Zephyr που ζυγίζει μόνο 50 kg με μήκος 22,5 m παρέμεινε σε πτήση για 14 ημέρες. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι αυτό αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ αλλά ότι έχει την ικανότητα να φορτίζει τις μπαταρίες λιθίου για να μπορεί να πετά και τη νύχτα. Αυτό το παράδειγμα δείχνει μια κατεύθυνση της έρευνας που έχει άμεση εφαρμογή στο χώρο του Αιγαίου. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι θέμα επιλογών και πρωτοβουλιών, η επίλυση του αρχικού προβλήματος.

Δεν πρέπει βέβαια να σταθούμε μόνο σε αυτό το παράδειγμα αλλά κανείς πια δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξή του. Δεν είναι πλέον μια ουτοπία η ενέργεια του ήλιου σε αυτό το νέο πεδίο δράσης. Η μη επανδρωμένη και ηλιακή προσέγγιση του Αιγαίου προσφέρει πολλές δυνατότητες και όχι μόνο σε στατικό επίπεδο. Η χρήση είναι θέμα βούλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive