Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Απάντηση - βόμβα έστειλε η Τουρκία στο Ελληνικό ...διάβημα για το "σουλάτσο" του Τούρκικου ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο

Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν πτοήθηκε από τα ελληνικά διαβήματα διαμαρτυρίας για τις «ερευνητικές βόλτες» του τουρκικού υδρογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» στο βόρειο Αιγαίο στα διεθνή ύδατα και ξαναέστειλε χθες το πλοίο στην ίδια περιοχή, με συνοδευτική, μάλιστα, επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Με αυτήν την ανακοίνωση η Τουρκία θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν έχει υφαλοκρηπίδα πέραν των 6 ν.μ. χωρικών υδάτων της και επομένως το υπόλοιπο τμήμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου -και όχι μόνον τα τμήματα με τις παρακείμενες ελληνικές και τουρκικές ακτές- είναι προς «ρύθμιση» και «οριοθέτηση». Προς τούτο, άλλωστε, η Αγκυρα ...«ξεθάβει» το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976 (αναβαθμίζοντάς το σε Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) για να ισχυριστεί ότι πέραν των χωρικών υδάτων και οι δύο χώρες δεν μπορούν να προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες.

Πρόκειται για ακόμα μια απόπειρα της Αγκυρας -σε χαλεπούς καιρούς οικονομικά για την Ελλάδα- να υποστηρίξει (και πάλι εμπράκτως) ότι θέλει να προχωρήσει σε «συνολική» διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, περιορίζοντας την ελληνική δικαιοδοσία μόνον στα 6 ν.μ., θέτοντας δηλαδή σε πλήρη αμφισβήτηση και τμήματα της υφαλοκρηπίδας ακόμα και ανάμεσα σε ελληνικά νησιά (π.χ. μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης στο Β. Αιγαίο) και όχι μόνον ανάμεσα σε ελληνικές και τουρκικές ακτές στο Αιγαίο (π.χ. ανάμεσα στη Σαμοθράκη και τις τουρκικές ακτές).


Το νομοσχέδιο
Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τις οποίες το υπουργείο Εξωτερικών δεν σχολιάζει, η αφορμή της νέας τουρκικής πρόκλησης δεν είναι άλλη από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει μέσα στον μήνα νομοσχέδιο για ίδρυση Ενιαίου Φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, με βάση τον οποίο θα πραγματοποιηθούν έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων σε περιοχές του κεντρικού Αιγαίου, νοτίως της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να κατοχυρώσει εν τοις πράγμασι τη θέση της και στις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας, που σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αφορούν τώρα τις «προσπάθειες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».
Η Τουρκία με τον εμπράγματο ισχυρισμό της, ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική υφαλοκρηπίδα της περιορίζεται στα 6 ν.μ. των χωρικών υδάτων, επαναφέρει από την πίσω πόρτα την αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας σε μεγάλο αριθμό ελληνικών νησιών, ο καθορισμός της κυριαρχίας των οποίων θα καθορίσει και το εύρος της υφαλοκρηπίδας στα σημεία εκείνα.
Προς τούτο η Τουρκία «έβγαλε από τη ναφθαλίνη» και το Πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 1976 ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με το οποίο οι δυο πλευρές θα απόσχουν από σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών υδάτων τους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Εκτοτε η Τουρκία επιμένει ότι οι δυο χώρες δεσμεύονται από το Πρωτόκολλο μέχρι να επιλύσουν το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας.
Η ελληνική κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα χθες, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβεκούρα, να επιμένει ότι ακόμα και αν η Τουρκία δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες όφειλε εν τούτοις να έχει ενημερώσει την Ελλάδα ως παράκτιο κράτος «προκειμένου να εκτιμήσει αν επηρεάζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεπώς αν απαιτείται ελληνική συναίνεση». Επανέλαβε ακόμα ότι η Τουρκία «σπαταλά το απόθεμα εμπιστοσύνης που υπάρχει. Η επιλογή της κλιμάκωσης και της όξυνσης είναι μια εύκολη επιλογή».

Η ανακοίνωση
Αντιθέτως, η Τουρκία με τη σχετική ανακοίνωσή της δείχνει να μην προβληματίζεται από πιθανή κλιμάκωση.
Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:
«Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές μας, το πλοίο TCG Cesme προέβη σε ορισμένες εργασίες υδρογραφικών μετρήσεων στο βόρειο Αιγαίο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων, που έχουν στόχο την ενημέρωση των ναυτικών χαρτών. Παρόμοιες εργασίες πραγματοποιούνται τακτικά και από την πλευρά της Ελλάδας, στη θάλασσα του Αιγαίου.
» Ως γνωστόν, στο Αιγαίο δεν υπάρχει κανένας τομέας θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών υδάτων. Για τον λόγο αυτό, οι περιοχές επέκεινα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο υπόκεινται στο καθεστώς της ανοιχτής θάλασσας. Η Τουρκία και η Ελλάδα με τη Συμφωνία της Βέρνης του 1976 υποσχέθηκαν να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών τους υδάτων στο Αιγαίο, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία επιδεικνύει σεβασμό με την πλήρη έννοια στη Συμφωνία αυτή.
» Για τον λόγο αυτό, οι ειδήσεις του ελληνικού Τύπου, ότι το πλοίο TCG Cesme πραγματοποιεί γεωλογικές έρευνες, είναι αβάσιμες. Τις πληροφορίες αυτές και τις απόψεις μας τις διαβιβάσαμε λίαν προσφάτως στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών». *

klassikoperiptosi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive