Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Εκατέρωθεν πυρά στη συζήτηση του ασφαλιστικού

Με αντιπαράθεση κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και υπερψηφίστηκε επί των άρθρων. Χθες, μετά από πολύωρη συζήτηση, ψηφίστηκε επί της αρχής, με ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ του υπουργείο Εργασίας κατέθεσε διορθώσεις στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ενώ ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προκήρυξαν νέα γενική απεργία στις 8 Ιουλίου.

«Ασφαλιστικές κόντρες» στη Βουλή

Στη σημερινή συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, επιφυλάχθηκε να διευκρινίσει στην Ολομέλεια ποια άρθρα υπερψηφίζει το κόμμα του, περιμένοντας την οριστική μορφή του νομοσχεδίου και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «βίαιη ανατροπή του κοινωνικού κράτους».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δυσκολεύεται να τοποθετηθεί, λόγω έλλειψης προετοιμασίας και λόγω εσωκομματικών διαφοροποιήσεων» απάντησε ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατά την αρχή της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, σημείωσε πως η συζήτηση για τις δυσμενείς συνέπειες του Ασφαλιστικού, έχει επισκιάσει τις θετικές του όψεις ενώ ο κ. Βρούτσης από την πλευρά του, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι «επιστημονικά ατεκμηρίωτο» και «ανατρέπει συθέμελα την έννοια του κοινωνικού κράτος». Αναρωτήθηκε δε, «πως είναι δυνατόν να υπερψηφιστεί από σοσιαλιστές βουλευτές». Η απάντηση του υπουργού Εργασίας στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι η διαμόρφωση του σχεδίου νόμου έγινε με βάση την αναλογιστική μελέτη. «Μήπως, η μη υπερψήφιση άρθρων σήμερα, γίνεται επειδή δεν είστε έτοιμοι; Εμείς δεν φοβόμαστε τις διαφωνίες στο εσωτερικό μας και τις ενσωματώνουμε μέσα από διαδικασίες σύνθεσης. Μήπως έχετε πρόβλημα εσείς;» αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Γιώργος Μαυρίκος τόνισε ότι «είναι αναχρονισμός το να αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σήμερα, μέσα στον ορυμαγδό τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου. Είναι αναχρονισμός να μειώνονται οι συντάξεις, να καταργούνται βαρέα και ανθυγιεινά, να προσαρμόζονται ισότιμα, προς τα άνω, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Πρόοδος είναι ο πλούτος, που συσσωρεύεται, να διανέμεται γιʼ αυτούς που τον παράγουν».

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, ισχυρίστηκε ότι «αντί το νομοσχέδιο να δίνει κίνητρα στους Έλληνες να κάνουν παιδιά, δίνει κίνητρα για εισαγωγή αλλοδαπών, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με τρία χρόνια παραμονής στην Ελλάδα», κάτι που ο υπουργός Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά, παραπέμποντας σε σχετικό άρθρο.

«Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν αυξάνονται οι εισφορές. Όταν δίνεται μειωμένη σύνταξη με 40 έτη εργασίας, δεν αυξάνονται αθροιστικά οι εισφορές;» υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κριτσωτάκης, ρίχνοντας το ‘μπαλάκι’ και στη ΝΔ. «Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, έχει δίκιο που μιλά για μεγάλη ανατροπή του κοινωνικού κράτους. Είναι όμως διατεθειμένη η ίδια να αγωνιστεί ενάντια στη μεγάλη ανατροπή;» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, απάντησε στο επιχείρημα πως δεν υπήρξε διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου και της Τρόικας, κάνοντας λόγο για «συνεννόηση σε σημαντικότατα ζητήματα»: «Κάποιες στιγμές φτάσαμε στο αδιέξοδο - και φτάσαμε όταν ζητήθηκε να είναι το ποσοστό αναπλήρωσης στο 48%, για 40 χρόνια ασφάλισης. Αυτό οδηγούσε σε ένα σύστημα όπου δεν μπορούσε κανένα ταμείο να σταθεί, αφού θα πλήρωνε 450 ευρώ ο εργαζόμενος το μήνα για 500 600 ευρώ σύνταξη. Το σύστημα θα κατέρρεε από μόνο του και θα μιλούσαμε πραγματικά για βασική σύνταξη συν μια ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν λέμε ότι πετύχαμε πολλά. Αν φέρναμε όμως το σχέδιο όπως φαινόταν να ζητείται να διαμορφωθεί, φαντάζομαι ότι δεν θα υπήρχε χώρος για να συζητήσουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.

Διορθώσεις από το υπουργείο Εργασίας

Εν το μεταξύ το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε σήμερα στη Βουλή διορθώσεις για το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές περιλαμβάνουν τα εξής:

Το όριο ηλικίας των 60 ετών (ή μικρότερο αυτού) που προβλέπεται από τις γενικές καταστατικές διατάξεις ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας από την 1/1/2011 αυξάνει κατά ένα έτος κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Όπου από τις διατάξεις των ταμείων προβλέπεται χορήγηση μειωμένης σύνταξης στις γυναίκες σε όριο ηλικίας μικρότερου του 60ου από την 1/1/2011 το όριο αυτό αυξάνεται κατά ένα χρόνο για κάθε έτος μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου.

Το όριο ηλικίας που προβλέπεται για την συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων ασφαλισμένων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καθορίζεται από 1/1/2011 στο 57ο έτος της ηλικίας, από 1.1.2012 στο 60 και από 1/1/2013 στο 65 έτος.

Όπου από τις διατάξεις του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι την συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης. Όπου επίσης στο ΕΤΑΑ προβλέπεται συνταξιοδότηση σε ηλικία 58 ετών με 35 έτη ασφάλισης από το 2011 αυξάνει σε 36 και για κάθε επόμενο έτος αυξάνει σταδιακά κατά ένα χρόνο μέχρι τη συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης.

Σχετικά με τους υπαλλήλους της Βουλής τα θέματα του νέου
ασφαλιστικού θα κανονιστούν από τον κανονισμό της Βουλής.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου άφησε χθες ο υπουργός εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, απάντησε χθες ενώπιον της Επιτροπής στις κατηγορίες για αθέτηση των υποσχέσεων σχετικά με το Ασφαλιστικό, λέγοντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν έχουν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένη αντιπρόταση για ένα σύστημα που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο. Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε ακόμα την δυσφορία του για την υποτίμηση των «θετικών όψεων» του νομοσχεδίου, αλλά άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου Συνεργασίας, σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια καταδικάσουν διατάξεις του νομοσχεδίου ως αντισυνταγματικές.

«Να μείνει ανοιχτή η προσδοκία των πολιτών...»

«Πρέπει να έχουμε ανοιχτή την προσδοκία των πολιτών, ότι μετά την έξοδο από την κρίση, η 13η και 14η σύνταξη, σταδιακά θα επανέλθουν» τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή και πρότεινε «να επιδιώξουμε μία ακόμη μεταβατική περίοδο για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα».

Να μην καταργηθεί η 13η και 14η σύνταξη, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας πως «αν εργαστούμε όλοι μαζί, θα βρεθεί το 1,8 δισ. ευρώ, ώστε να δοθούν στους συνταξιούχους». Ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε και δύσπιστος στις διαβεβαιώσεις του υπουργού για βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού μέχρι το 2060, υπενθυμίζοντας πως τέτοιου είδους δηλώσεις έκανε και ο Δημήτρης Ρέππας για το αντίστοιχο δικό του νομοσχέδιο. «Εσείς λέτε σήμερα ότι θα φθάσει μέχρι το 2060. Ποιος το εγγυάται αυτό;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής.

Αντισυνταγματικές δέκα διατάξεις του Ασφαλιστικού

Δέκα διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που αφορούν τον αμιγή δημόσιο τομέα κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι σύμβουλοι του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει πουθενά στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου ο όρος «ποσοστό αναπλήρωσης» που αναφέρεται στο άρθρο 4 του σχεδίου.

Η Ολομέλεια υπογράμμισε το προνομιακό καθεστώς που ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής, όπως και ότι δεν πρέπει να ενταχθούν στο Ασφαλιστικό του δημόσιου τομέα αλλά να εφαρμοστεί γι΄ αυτούς ο Κανονισμός της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive