Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Εθισμένοι στα «φρουτάκια».Τα στοιχεία, που ακολουθούν, δείχνουν πολύ χαρακτηριστικά το πρόβλημα:

Εντονα κοινωνικά προβλήματα και έξαρση της εγκληματικότητας, κυρίως στους νέους ηλικιακά παίκτες, έχει προκαλέσει η απελευθέρωση της αγοράς τζόγου στην Ισπανία και τη Βρετανία, όπου τα λεγόμενα «φρουτάκια» είναι διάσπαρτα σε κάθε γειτονιά.

Τα στοιχεία, που ακολουθούν, δείχνουν πολύ χαρακτηριστικά το πρόβλημα:

Στην Ισπανία τα «φρουτάκια» νομιμοποιήθηκαν το 1981, με αρχική πρόθεση του κράτους να απευθύνεται ο τζόγος κυρίως στους τουρίστες. Σήμερα, όμως, οι επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών συντηρούνται κατά 95% από τους ίδιους τους Ισπανούς. Δεκάδες χιλιάδες φρουτάκια είναι «φυτεμένα» σε κέντρα αναψυχής, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, πρατήρια καυσίμων κ.ά., οδηγώντας εκατομμύρια πολίτες στον εθισμό, σε ψυχολογικά, οικονομικά, οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, σε εγκληματικές πράξεις προκειμένου να βρουν πόρους για να τζογάρουν, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί στα πολυάριθμα κέντρα απεξάρτησης που δημιουργήθηκαν.

Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 70% των παθολογικών τζογαδόρων είχαν εθισμό στα «φρουτάκια». Από αυτά, πολλοί έχασαν τη δουλειά τους, διέλυσαν το σπίτι τους, έχασαν τις περιουσίες τους, έγιναν αντιπαραγωγικοί για την κοινωνία στην οποία ζούσαν, αποξενώθηκαν από συγγενείς και φίλους ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία. Οι περισσότεροι παθολογικοί τζογαδόροι είναι άντρες, ηλικίας 18-40, χαμηλότερων μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων, ενώ μοιράζονται την ίδια παράλογη λογική του «αυτό είναι το μηχάνημά μου και ξέρω πότε να σταματήσω». Σημειώνεται ότι έρευνες κατέδειξαν ότι 80% των νέων 16 ετών έχουν παίξει τυχερά παιχνίδια. Σήμερα οι Ισπανοί ξοδεύουν ετησίως το μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων τους στον τζόγο από κάθε άλλο λαό.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Στη Βρετανία λειτουργούν τα βιντεολότο (αυτά που θα τοποθετηθούν και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εξαγγελίες). Υπάρχουν 250.000 φρουτάκια, σε αναλογία, δηλαδή, 1 μηχάνημα προς 250 κατοίκους, όπως προγραμματίζεται και στη χώρα μας με τα 50.000 μηχανάκια βιντελότο. Τα στοιχεία στη Βρετανία δείχνουν ότι:

- Στα φρουτάκια με το μικρότερο επιτρεπόμενο ποσό στοιχηματισμού, ο παίκτης χάνει κατά μέσο όρο 36 ευρώ ανά μισή ώρα παιχνιδιού.

- Τρεις στους 4 Βρετανούς παίζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και χάνουν συνολικά πάνω από 11,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

- Οι παίκτες συχνά χάνουν γεύματα για να μην σταματήσουν να παίζουν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί μέχρι και η χρήση καθετήρων (!) για να μην χρειάζεται να πάνε στην τουαλέτα.

- Ενα στα 25 εγκλήματα, που διαπράττονται από ανηλίκους, σχετίζεται με τα φρουτάκια γιατί τα παιδιά κλέβουν για να έχουν χρήματα να παίξουν.

Στα βρετανικά ταμεία εισρέουν συνολικά 2,4 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση όχι μόνο των κουλοχέρηδων αλλά κάθε μορφής τζόγου. Στην Ελλάδα με τα πολύ χαμηλότερα εισοδήματα και το 1/6 του συνολικού πληθυσμού σε σχέση με τη Μ. Βρετανία οι αρμόδιοι ευελπιστούν να συγκεντρώσουν 1,3 δισ. ευρώ την προσεχή διετία.

Επισημαίνεται ότι προσφάτως η Ιταλία νομιμοποίησε 57.000 μηχανάκια, σε πληθυσμό 60 εκατ. κατοίκων, δηλαδή 1 μηχανάκι προς 1.052 κατοίκους. Στην Ελλάδα προαναγγέλλεται η χορήγηση αδειών για 50.000 μηχανάκια (1/250 κατοίκους).

Η Ιταλία, όμως, διαθέτει μόλις 4 καζίνα κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία και την Ελβετία και ένα στη Βενετία, όλα απαρχαιωμένα και με 90% πελατεία τουρίστες, που δημιουργούν έσοδα 2,2 εκατ. ευρώ και ελάχιστους κουλοχέρηδες και, ως εκ τούτου, υπάρχει ένα περιθώριο ανοίγματος της αγοράς. Στην Ελλάδα των 9 μεγάλων, ως επί το πλείστον, καζίνων λειτουργούν 4.500 μηχανάκια, με έσοδα 344 εκατ. ευρώ.

Εάν «γεμίσουν» οι γειτονιές με «φρουτάκια», η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι κατ' αρχάς θα μεταφερθούν οι τωρινοί παίκτες των καζίνων σε αυτά, ενώ σταδιακά θα προσελκυσθεί νέα πελατεία, με την εμπειρία της Ισπανίας και της Βρετανίας να προδιαγράφουν μία νέα γενιά Ελλήνων, εθισμένων στον τζόγο με τις παρενέργειες, που αναφέρθηκαν...

Κέρδος 04/07/2010

Κυβερνητικά ρίσκα στην επιχείρηση εσόδων από τζόγο

Την ώρα που ο έλληνας φορολογούμενος υποβάλλεται στη σκληρή λιτότητα που φτάνει τα όρια της φτώχειας, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φροντίζει για την... ψυχαγωγία του, προσφέροντας απελευθερωμένο τζόγο, που απειλεί να του πάρει και τις τελευταίες δεκάρες.

Υπό το πρόσχημα του προστίμου που μας επιβάλλει η Ε.Ε. γιατί η κυβέρνηση Σημίτη απαγόρευσε το 2002 κάθε ηλεκτρονικό παιχνίδι στη χώρα μας (το πρόστιμο επιβλήθηκε γιατί απαγορεύθηκαν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια και όχι γιατί απαγορεύθηκαν τα «φρουτάκια», που καλώς απαγορεύθηκαν) και δίχως η πολιτεία να έχει κυνηγήσει τον υφιστάμενο παράνομο στοιχηματισμό, που βασιλεύει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, έρχεται τώρα να γεμίσει τις γειτονιές με ηλεκτρονικά παιχνίδια ελεγχόμενου στοιχηματισμού. Και φυσικά να δώσει άδειες για νόμιμα ιντερνετικά πονταρίσματα σε αθλητικό στοίχημα, πόκερ και ιππόδρομο.

Ο δηλωμένος πάντως πόθος του νομοσχεδίου που προετοιμάζει το υπουργείο για τη συγκεκριμένη αγορά δεν είναι τόσο η ρύθμισή της (νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται), αλλά το 1,3 δισ. ευρώ που προβλέπει να εισπράξει το υπουργείο. Στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα προβλέπεται το 2011 να εισπραχθεί το ποσό των 700 εκατ. ευρώ από τις άδειες και τα δικαιώματα τυχερών παιγνίων, ενώ το 2012 θα εισπραχθούν 625 εκατ. ευρώ.

Η τελική διατύπωση του νομοσχεδίου συναντάει τις έντονες διαφωνίες αρκετών μελών της κυβέρνησης -γιατί όπως λένε η Ελλάδα θα καταντήσει απέραντο Λας Βέγκας- αλλά και των εταιρειών που λειτουργούν καζίνα στην Ελλάδα. Οι τελευταίες έχουν κάνει μεγάλες επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό, έχουν πληρώσει πολλά λεφτά για τις άδειες και τώρα βλέπουν ότι με τη διάδοση ηλεκτρονικών παιχνιδιών τζόγου στην κοινωνία θα χάσουν έσοδα. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει και δημόσιες δηλώσεις για την ανάγκη ελέγχου του τζόγου, γιατί έχει βαρύτατες κοινωνικές επιπτώσεις (Π. Ευθυμίου, Π. Μπεγλίτης κ.λπ.).

Υπό τις πιέσεις αυτές, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι η αρχική πρόβλεψη για λειτουργία 50.000 ηλεκτρονικών μηχανών έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Επίσης, το νομοσχέδιο εμπεριέχει και προβλέψεις που ίσως αποτελέσουν εμπόδια στην υλοποίησή του, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί ανταγωνισμού. Για παράδειγμα, πηγές από την αγορά του τζόγου αναφέρουν ότι υπάρχει πρόβλεψη να δοθούν μία συν δύο άδειες για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μηχανών βιντεολότο. Τη βασική άδεια θα πάρει ο ΟΠΑΠ και, στη συνέχεια, ο ίδιος ο οργανισμός θα κάνει διαγωνισμό και θα επιλέξει άλλους δύο αναδόχους, που θα λειτουργήσουν τα μηχανάκια. Μία τέτοια ρύθμιση μπορεί να εμπίπτει σε θέματα άνισης μεταχείρισης. Εγείρει και θέμα προμήθειας εξοπλισμού από το εξωτερικό, γιατί τέτοια μηχανάκια κατασκευάζονται μόνο από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, με διεθνείς πιστοποιημένες πατέντες για να μην τα «πειράζουν» οι πονηροί, που θα στοιχίσει στον ΟΠΑΠ άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Μία άλλη τέτοια πρόβλεψη είναι αυτή που θέτει το κόστος της άδειας λειτουργίας ιντερνετικού στοιχήματος στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ, το οποίο ενδέχεται να εκληφθεί ως εμπόδιο εισόδου (τέτοια ποσά διαθέτουν συγκεκριμένες μόνο εταιρείες).

Ελευθεροτυπία 04/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive