Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Πώς «ψηφίζουν» τα κόμματα για επιλογή των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές


κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει

Πολιτικά, οικονομικά και «περιρρέουσας ατμόσφαιρας» ζητήματα, που αναγκάζουν όλα τα κόμματα να επανακαθορίσουν τους όρους επιλογής των συνεργασιών τους και τα πρόσωπα που θα τύχουν της στήριξής τους.

Η ψήφιση του νόμου για τον «Καλλικράτη» και η οριστικοποίηση των γεωγραφικών ορίων των νέων δήμων, ενεργοποιούν αυτομάτως τα ανακλαστικά κομμάτων και ενδιαφερόμενων για το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου και περιφερειάρχη. Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να αποφασίσουν όλα τα κόμματα για τους υποψηφίους που θα στηρίξουν και κυρίως στους κορυφαίους δήμους. Η προεκλογική περίοδος των δημοτικών εκλογών δεν είναι βραχεία, αλλά κρίνεται απαραίτητη καθώς οι υποψήφιοι και κυρίως τα νέα πρόσωπα που θα εμπλακούν με τις εκλογές, αντιμετωπίζουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας τόσο στις μεγάλες περιφέρειες, όσο και στους συνενούμενους δήμους. Πρόβλημα, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάλογα με το παρελθόν (μεγάλες και δαπανηρές καμπάνιες) καθώς ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση ακόμη και για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών (Ενδεικτική ήταν η είδηση ότι έχουν βάλει ως εγγύηση τις κρατικές επιχορηγήσεις μέχρι το 2017, για δάνεια από τις τράπεζες...). Παράλληλα, η τρέχουσα επικαιρότητα για την αποκάλυψη των διαδρομών του «μαύρου χρήματος», φοβίζει και προϊδεάζει για συρρίκνωση των «χορηγιών» προς τους υποψηφίους από τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η επικαιρότητα όμως, αλλάζει δραματικά και τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων από τα κόμματα, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι τεχνοκράτες- επιχειρηματίες, ως «καλύτεροι διαχειριστές», γεγονός που εξοργίζει τον συνεπή αυτοδιοικητικό κόσμο...

Η απαξίωση των κομμάτων και τα δημοσκοπικά ευρήματα τα οποία δίνουν συνεχώς προβάδισμα στην επιλογή μη κομματικών υποψηφίων, «σπρώχνουν» τα κόμματα σε -κατ΄ επίφαση έστω- ευρύτερες επιλογές. Πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης που στις τοπικές κοινωνίες θεωρούνται ότι έχουν εμπλακεί σε οικονομικά σκάνδαλα, (γνωστά ίσως και από το παρελθόν, τα οποία όμως είχαν μπει κάτω από το «χαλί»), τώρα αποσυνδέονται με συνοπτικές διαδικασίες από την κομματική «χρέωση» και απορρίπτονται.

Ταυτόχρονα, η δύσκολη και εξαντλητική σε ρυθμούς κυβερνητική θητεία, η μη ορατή επαναδιεκδίκηση της εξουσίας από τη ΝΔ, η απαξίωση του ρόλου του βουλευτή, στρέφουν πολλά προβεβλημένα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής των δύο κομμάτων εξουσίας, στην Αυτοδιοίκηση. Υπέρ του ενδιαφέροντός τους αυτού, συνηγορούν οι 13 «μικρές κυβερνήσεις» των Περιφερειών, η θέσπιση της πενταετούς θητείας και κάποιοι θηριώδεις σε μέγεθος δήμοι που δημιουργήθηκαν, κυρίως στα νησιά. Αυτό προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στα δύο μεγάλα κόμματα. Οι αυτοδιοικητικοί συγκρούονται με τους βουλευτές στη διεκδίκηση του χρίσματος, καθώς οι «θέσεις» λιγόστεψαν δραματικά, ενώ ειδικά στους συνενούμενους δήμους όπου δύο αλλά και τρεις δήμαρχοι εκλέγονται από το ίδιο «στρατόπεδο», προκαλούν ισχυρούς τριγμούς στις τοπικές οργανώσεις και προϊδεάζουν για «αντάρτικα».

Και στα ίδια τα κόμματα όμως, τίποτε δεν είναι όπως παλιά. Έχουν απόλυτη επίγνωση ότι θα εισπράξουν και σε ψήφους τη δυσαρέσκεια προς την πολιτική και τα κόμματα. Ιδιαίτερα δε τα δύο κόμματα εξουσίας που η συνέχιση των εξεταστικών επιτροπών, καθημερινά δοκιμάζει τη διαχρονική αξιοπιστία τους, ενώ και τα δύο βρίσκονται δημοσκοπικά το ένα πάνω και το άλλο κάτω από το όριο επιβίωσης του 20%. Και ακόμη πιο ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προσμετρά ως σταθμισμένο παράγοντα για τις δημοτικές εκλογές , τις επιπτώσεις που θα έχει η ψήφος διαμαρτυρίας προς την κυβερνητική πολιτική, όσο μάλιστα ο χρόνος διογκώνει τα προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών. Παρ΄ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός εξακολουθούν να διατηρούν μια αξιομνημόνευτη δυναμική ως «καταλληλότεροι», την οποία πρέπει πάσι θυσία να διατηρήσουν, με μια επιβράβευση -«πρασίνισμα» του χάρτη της Ελλάδας, τη νύχτα των εκλογών.

Μεγάλος κερδισμένος των συνενώσεων, έστω και θεωρητικώς, μπορεί να είναι μόνο το ΚΚΕ που οι αποφάσεις του, αποτελούν «γραμμή» σταυροδοσίας για τους ψηφοφόρους του ανεξαρτήτως μεγέθους του δήμου και δεν κινδυνεύει από «αντάρτικα». Επίσης, το πολιτικό κλίμα και η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, επιβεβαιώνει τον πολιτικό του λόγο, με εξαίρεση τα νησιά και τις πόλεις- λιμάνια, ό που οι τοπικές κοινωνίες καταδικάζουν τις συνέπειες από την απομάκρυνση των κρουαζιερόπλοιων. Γενικότερα όμως το ΚΚΕ, δοκιμάζεται για πρώτη φορά εκλογικά, από τη διαφοροποίηση της πολιτικής του, με πρώτο στόχο τη λαϊκή εξουσία: Η μέχρι σήμερα ψήφος στο ΚΚΕ από ανθρώπους που δεν εμφορούνταν από κομμουνιστικά ιδεώδη αλλά το στήριζαν ως ένα κόμμα ανυποχώρητο στην άσκηση της αντιπολίτευσης, παραμένει άγνωστο εάν θα συνεχιστεί με απτή μια πολιτική που βάζει σε δεύτερη μοίρα τον αστικό κοινοβουλευτισμό και τους θεσμούς του.

Το αρχηγικό κόμμα του ΛΑΟΣ, με αυξημένη δημοσκοπικά την επιρροή του (και ως επιλογή καταδίκης των κυβερνήσεων της ΝΔ), αναμένει άνοδο των δυνάμεών του . Επειδή όμως δεν έχει παλαιούς δεσμούς με την Αυτοδιοίκηση- γι΄αυτό και δίνει προβάδισμα στο «λόγο των τοπικών κοινωνιών»- διαπραγματεύεται ήδη σκληρά με τη ΝΔ, επισείοντας ως φόβητρο, τον κίνδυνο να «πρασινίσει» ο αυτοδιοικητικός χάρτης της Ελλάδας... Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα αποτελεί την πρώτη προσωπική εκλογική ήττα του Αντώνη Σαμαρά, ως προέδρου της ΝΔ.

Με αυτό το δεδομένο να βαραίνει τις πλάτες και τις επιλογές του νέου προέδρου της ΝΔ, οι επιλογές είναι πραγματικά δύσκολες : Από κόμμα με τη δυναμική της εξουσίας, ξεκινά με βαρίδια την ήττα, τις εξελίξεις στις εξεταστικές, αλλά και το «αντάρτικο» προς τον κ. Σαμαρά, τουλάχιστον στην Κρήτη. Αστάθμητος παράγοντας αναλόγως των εξελίξεων, μπορεί να είναι η «γραμμή» του Καραμανλικού «στρατοπέδου. Ο κ. Σαμαράς γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών στελεχών της ΝΔ, είχαν ταχθεί εσωκομματικά με την πλευρά της κ. Μπακογιάννη και ενώ επιχειρεί γενικευμένη «ανανέωση» του στελεχικού δυναμικού, δεν φαίνεται εφικτό να μπορεί να το υλοποιήσει στην αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στο δήμο Αθηναίων. Και επειδή ακριβώς η ΝΔ έλεγχε την πλειοψηφία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ και την πλειοψηφία των δημάρχων της επικράτειας, ο πύχης είναι ανυπέρβλητα ψηλά. Γνωρίζει ότι σε πολύ λίγες περιφέρειες (όπως η Πελοπόννησος) και αναλόγως των προσώπων, διεκδικεί με αξιώσεις αιρετό και είναι αυξημένες οι πιθανότητες να προχωρήσει σε συνεργασία με τον ΛΑΟΣ, αλλά και να αναδείξει κάποια εκτός κομματικού μηχανισμού, νέα αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Η επιλογή των υποψηφίων που θα στηρίξει η ΝΔ θα ανακοινωθεί μετά το συνέδριο του κόμματος.

Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ ζητά στο αμέσως προσεχές διάστημα με εγκύκλιο προς τις οργανώσεις, τη διαδικτυακή κατάθεση υποψηφιοτήτων, ενώ για πρώτη φορά μελετά σοβαρά να ξεφύγει από την πεπατημένη των στενών κομματικών επιλογών στους πολύ μεγάλους δήμους.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα είναι θολά και θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο να ξεκαθαρίσει την επόμενη ημέρα σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ. Και για την αυτοδιοίκηση, υπάρχει διαφορετικός τρόπος εκτίμησης μεταξύ των τάσεων. Κατ΄ αρχήν μεταξύ του προέδρου του κόμματος και των εκπροσώπων της Ανανεωτικής πτέρυγας, καθώς ο μεν πρώτος ειδικά στις μεγάλες πόλεις έθεσε «κόκκινη γραμμή» για στήριξη υποψηφίου υποστηριζόμενου και από το ΠΑΣΟΚ , ενώ οι εκπρόσωποι της τάσης αντιπροτείνουν συμμαχίες που ίσως συμπεριλαμβάνουν και το ΠΑΣΟΚ ως «στηρίζον» κόμμα, εάν οι τοπικές κοινωνίες κρίνουν ότι είναι ο μόνος τρόπος ανατροπής. Γενικότερα όμως, τα οξύτατα εσωκομματικά προβλήματα δεν του επιτρέπουν να μετατραπεί σε ασφαλή «πόλο» είσπραξης της κυβερνητικής δυσαρέσκειας και αυτό εν όψει και του συνεδρίου του ΣΥΝ, άμεσα και πάντως στην προεκλογική περίοδο για την Αυτοδιοίκηση, δείχνει δύσκολο να ανατραπεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με τους οποίους «φλερτάρουν» τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ζουν σε κλίμα αισιοδοξίας και για την ευρωπαϊκή τους ενδυνάμωση, για την τοπική τους παρέμβαση, αλλά και γιατί εμφανίζονται ως «μη κομματική» επιλογή. Επειδή όμως έγιναν κόμμα, βρίσκονται όλο και συχνότερα αντιμέτωποι με «εσωκομματικά προβλήματα» που πηγάζουν από τις διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες των προσώπων τους που δίνουν προβάδισμα σε διαφορετικές πολιτικές συνεργασίες. Εάν δεν ανακύψουν εμφανή εσωτερικά προβλήματα, αναμένεται να βγουν ενδυναμωμένοι από τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση κυρίως σε περιφερειακό επίπεδο, όπου εκπροσωπούνται από περιβαλλοντικά κινήματα.

Το eklogika.gr, το απόλυτο πολιτικό-εκλογικό portal παρακολουθεί στενά τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Παρουσιάζει σε ειδικό «πεδίο» τους φερόμενους ως υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες και στην πορεία θα γίνεται σαφέστερο. Διαθέτει προς μελέτη όλες τις πανελλαδικές και μεγάλες τοπικές δημοσκοπήσεις για τις τάσεις που διαμορφώνονται, τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών ανά νομό και τη σταυροδοσία των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Μαζί με την πληροφόρηση για την υπάρχουσα κατάσταση στους σημερινούς ΟΤΑ, όλη την εκλογική νομοθεσία και φυσικά όλα τα ψηφοδέλτια μόλις ανακοινώνονται, φιλοδοξεί αν καταστεί το πιο πλήρες, εξειδικευμένο portal ενημέρωσης και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για «γηγενείς» και ετεροδημότες... (Δείτε τα προαναφερθέντα «πεδία» πληροφόρησης, στις πλαϊνές στήλες).

Σας ενδιαφέρουν επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive