Ο πρόεδρος της εξεταστικής έκανε λόγο για εμπαιγμό από την εταιρεία Siemens, που αντί να στείλει στοιχεία για τις μίζες, δίνει λίστες με «καλάθια και δώρα» |
Λάβρος κατά της Siemens και του διευθύνοντος συμβούλου, Π. Ξυνή, εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης, με αφορμή τη λίστα με τα μικροδωράκια, όπως σαμπάνιες, κρασιά και λουλούδια, με παραλήπτες πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες, που η γερμανική εταιρεία απέστειλε στην επιτροπή, ενώ την ίδια ώρα η ΝΔ, διά του Κ. Τζαβάρα, ζήτησε -και εγκρίθηκε ομόφωνα- το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των υπουργών και υφυπουργών που υπέγραψαν μετά το 1997 προγραμματικές συμβάσεις ή τροποποιήσεις αυτών με τη Siemens.
Ο κ. Βαλυράκης, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, είπε ότι «η Siemens μας δουλεύει και μας παιδεύει, στέλνοντάς μας τις λίστες με τα καλάθια και τα δώρα. Εμείς ψάχνουμε για ονοματεπώνυμα. Ποιοι, πότε και πόσα πήρανε ως μίζες και όλα αυτά με ονοματεπώνυμο», ενώ κι άλλοι βουλευτές εκδήλωσαν τη δυσφορία τους για την... κίνηση της Siemens λέγοντας ότι «αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε να μην περιμένουμε βοήθεια».
Νωρίτερα, ο Κ. Τζαβάρας, ζητώντας το άνοιγμα των λογαριασμών των υπουργών και υφυπουργών που υπέγραψαν συμφωνίες με τη Siemens, είπε ότι οι ίδιοι πρέπει να ανοίξουν οικειοθελώς τους λογαριασμούς τους και, αν όχι, τότε να κινηθεί η διαδικασία από τις αρμόδιες Αρχές.
Αφορμή για την υποβολή του αιτήματος στάθηκε εμπιστευτικό έγγραφο της γερμανικής δικογραφίας, σύμφωνα με το οποίο διακινήθηκαν 37,5 εκατ. ευρώ με εμβάσματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού τη διετία 1998-1999.
Τα εμβάσματα κατατίθενται, μεταξύ άλλων, σε λογαριασμούς της Αντωνίας Μάρκου, φίλης του πρώην τεχνικού διευθυντή της Siemens Hellas Ηλία Γεωργίου, μέσω του οποίου έφθασαν και τα 200.000 ευρώ στον Τάσο Μαντέλη.
Μάλιστα, ο Π. Καμμένος ζήτησε να ανοιχτεί και ο λογαριασμός της Siemens Τηλεβιομηχανική στη Θεσσαλονίκη, μέσω του οποίου διακινήθηκε και το 2% του τζίρου της εταιρείας σε πολιτικές πληρωμές.
Κατάθεση
Την ίδια ώρα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κ. Γιαννακός, στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι η απόφαση για την επαναδιαπραγμάτευση των τροποποιητικών συμβάσεων για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ το 2001 ήταν πολιτική.
Οπως φέρεται να είπε, οι τότε υπουργοί Ν. Χριστοδουλάκης, Α. Τσοχατζόπουλος και Χρ. Βερελής, άναψαν το πράσινο φως για την κατεύθυνση που θα έπαιρναν οι προγραμματικές συμφωνίες του 1997 για το τροχαίο υλικό, μετά την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την αδυναμία της HDV να τις υλοποιήσει.
Ο κ. Γιαννακός επίσης φέρεται να τόνισε ότι «τον Δεκέμβριο του 2005 με κάλεσε ο Λιάπης στο γραφείο του και μου είπε ότι ο Καραμανλής του ζήτησε να παραιτηθώ από τον ΟΣΕ, γιατί υπήρχαν καταγγελίες σε βάρος μου από ΔΑΚΕ-ΟΣΕ». Οταν όμως ρωτήθηκε από βουλευτές «γιατί ύστερα από αυτό εκείνος παρέμεινε στη θέση του, ενώ στελέχη της ΔΑΚΕ-ΟΣΕ διαγράφηκαν», εκείνος δεν απάντησε.
Γιώργος Πίκουλας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.