Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Διαφάνεια δεν σημαίνει «ζουγκλοποίηση» της πολιτικής ζωής. (Σημ. Σημαίνει ΟΜΩΣ και ΦΥΛΑΚΗ των ΛΑΜΟΓΙΩΝ Ε;)

Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου

Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, επισκέφθηκε σήμερα την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) στη Θεσσαλονίκη. Προσερχόμενος στην ΑΔΙΣΠΟ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Να σας ενημερώσω για τη χτεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, του κ. Tadic στη Θεσσαλονίκη, τον οποίο συνόδευε και ο Σέρβος ομόλογός μου. Eίχα την ευκαιρία μιας μακράς και διεξοδικής συζήτησης μαζί του, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας που του παρέθεσα στη Λέσχη Αξιωματικών για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν τη Ν.Α. Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια, την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών, ιδίως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Επίσης είχα την ευκαιρία να τον συνοδεύσω σε μια πολύ συγκινητική στιγμή, την κατάθεση στεφάνου στο συμμαχικό νεκροταφείο του Ζεϊτενλίκ στη Νεάπολη όπου είναι θαμμένοι χιλιάδες Σέρβων στρατιωτών και από τον 1ο και από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης χαίρομαι γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ και να επιθεωρήσω σήμερα την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου. Στην πραγματικότητα εδώ είναι το φυτώριο των νέων επιτελικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο διακλαδικός χαρακτήρας της Σχολής έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και έχει πολύ μεγάλη σημασία οι επιχειρησιακοί αξιωματικοί μας να μπορούν να σκέφτονται και στρατηγικά. Γι’ αυτό και το αντικείμενο της ομιλίας μου σήμερα θα είναι το στρατηγικό πλαίσιο της ελληνικής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν κόντρες στο Υπουργικό Συμβούλιο μεταξύ Υπουργείων για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων.

Ευ. Βενιζέλος: Το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ένα ζωντανό συλλογικό όργανο. Εάν πρόκειται πάντα να ομοφωνούμε, δεν χρειάζεται καν να συνεδριάζουμε. Από την άλλη μεριά οι εσωτερικές συζητήσεις δεν πρέπει να προσλαμβάνουν διαστάσεις σχεδόν πολιτικού σκανδάλου. Αλίμονο αν η σιωπή του νεκροταφείου είναι το κλίμα της δημοκρατίας.

Η Κυβέρνηση όμως είναι κι ένα όργανο που ασκεί Διοίκηση, που διαχειρίζεται την οικονομία, που διαχειρίζεται και διευθύνει την τύχη της χώρας μέσα σε περίοδο κρίσης. Γι’ αυτό όταν καταλήγουμε σε αποφάσεις, οι αποφάσεις εκτελούνται άμεσα και όσο γίνεται πιο πρακτικά. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Οι δε αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει επικρατήσει ο όρος, δεν είναι ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, αλλά είναι αξιοποίηση κατά τον καλύτερο τρόπο και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον του εθνικού πλούτου, που είναι πλούτος των Ελλήνων πολιτών. Γιατί αξιοποιώντας την εθνική περιουσία, μειώνουμε τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι Έλληνες πολίτες και ιδίως οι πιο φτωχοί ή οι μεσαίοι.

Δημοσιογραφος: Να περάσουμε στη SIEMENS και στις αποκαλύψεις που έχουν γίνει. Θεωρείτε ότι πρέπει να κληθούν οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί, αλλά και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Σαμαράς;

Δημοσιογράφος: Επ’ αυτού κ. Υπουργέ. Διαβλέπουμε ένα κίνδυνο διασυρμού των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, τι λέτε.

Ευ. Βενιζέλος: Απαντώ στο θέμα των Πρωθυπουργών και των Αρχηγών. Όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά, γιατί υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, πρέπει να καλούνται και να συνεισφέρουν είτε με αυτοπρόσωπη εμφάνιση, είτε εγγράφως. Όμως δεν νοείται να καλούνται πρώην Πρωθυπουργοί ή πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εκτεθούν επικοινωνιακά και να ριχτούν βορά σε μια διαρκή συζήτηση η οποία δεν έχει τελειωμό.

Οι εξεταστικές Επιτροπές είναι πολιτικά όργανα, είναι όργανα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. Σκοπός τους είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η παρουσίαση της αλήθειας στον ελληνικό λαό. Παρ’ ότι είναι πολιτικά όργανα έχουν δικονομική εξουσία, άρα πρέπει να λειτουργούν με δικονομικές εγγυήσεις, πρέπει να σέβονται τους κανόνες του Συντάγματος και της Ποινικής Δικονομίας.

Η εξεταστική Επιτροπή δεν είναι ένα όργανο που παράγει εντυπώσεις ή που ρίχνει στην πυρά ανθρώπους, ούτε στρέφεται επί δικαίων και αδίκων. Είναι ένα σοβαρό πολιτικό όργανο το οποίο περιμένει να μάθει το ίδιο την αλήθεια για να την πει. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό στους κανόνες του κράτους Δικαίου. Διαφάνεια δεν σημαίνει «ζουγκλοποίηση» της πολιτικής ζωής.

Δημοσιογράφος: Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών κ. Υπουργέ, πρέπει να αλλάξει επιτέλους κατά την άποψή σας; Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του απλού κόσμου απέναντι στον πολιτικό κόσμο;

Ευ. Βενιζέλος: Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η ίδια η συνταγματική διάταξη πρέπει να αλλάξουν, γιατί πρέπει η δικαστική κρίση να παρεμβάλλεται, πριν από την τελική απόφαση της Βουλής. Τώρα η δικαστική κρίση, το δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο, έπονται της κρίσης της Βουλής. Πρέπει να μεταφέρουμε το στάδιο αυτό, σε μια φάση πριν ώστε να έχουμε μια αντικειμενική και αμερόληπτη κρίση.

Έχω επίσης προτείνει αυτά τα δικαστικά όργανα να εκλέγονται από την Ολομέλεια της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 2/3 ώστε να συγκροτούνται από δικαστές υψηλοτάτου κύρους και ευρύτατης κοινωνικής και πολιτικής αποδοχής. Όμως δεν φταίει σε τίποτε το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Βλέπουμε τώρα από τις τελευταίες εξελίξεις ότι υπάρχουν ενεργές ποινικές ευθύνες πρώην Υπουργών, διότι μπορεί να υπάρχουν -και πολύ συχνά υπάρχουν όταν έχουμε αθέμιτες συναλλαγές- ενέργειες, οι οποίες έπονται της υπουργικής θητείας.

Από την άλλη μεριά, από συστάσεως του ελληνικού κράτους, υπάρχει -όπως και σε όλες ανεξαιρέτως τις ευρωπαϊκές χώρες- ένας κανόνας: Για να κινηθεί μια διαδικασία εναντίον Υπουργού ή πρώην Υπουργού, απαιτείται οπωσδήποτε απόφαση της Βουλής. Πολλές φορές στην Αμερική ή στη Γαλλία κοινοβουλευτικά όργανα είναι αυτά που δικάζουν ως Δικαστήρια. Άρα δεν μας φταίνε οι διατάξεις, μας φταίνε οι πολιτικές συμπεριφορές.

Δεν είπε το Σύνταγμα στη Νέα Δημοκρατία, ούσα πλειοψηφία στην προηγούμενη Βουλή, να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και να μην μπορεί να ληφθεί απόφαση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ο νόμος απαγορεύει την ανθρωποκτονία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος έχει ανθρωποκτόνα διάθεση ανακόπτεται λόγω του Ποινικού Κώδικα.

Άρα πρέπει να δούμε και άλλα ουσιαστικά μέτρα. Η γενίκευση όμως του κλίματος, το να φτάσουν οι Έλληνες πολίτες να θεωρούν ότι όλοι οι διατελέσαντες Υπουργοί είναι εγκληματίες και όλοι οι νυν ή οι μελλοντικοί Υπουργοί είναι πιθανοί εγκληματίες, είναι απαράδεκτο. Η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη, κανείς δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του μέσα στο κλίμα αυτό, να υπηρετήσει το εθνικό και το γενικό συμφέρον και κυρίως να βοηθήσει στο να ξεπεράσουμε μια πρωτοφανή κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive