Τριετές πάγωμα των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα δρομολογεί η κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων. Τη σχετική απόφαση προανήγγειλε κατ’ ουσίαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γ. Πεταλωτής χαρακτήρισε το τριετές πάγωμα ως «απόφαση που έχει ληφθεί», αφήνοντας ανοιχτό προς συζήτηση μόνο τον τρόπο που νομοτεχνικά θα υλοποιηθεί. Σημειωτέον δε ότι την απάντηση αυτή έδωσε σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει το πάγωμα ακόμη και με απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενδεχόμενο που ουδόλως απέκλεισε.
Η κίνηση αυτή αναδεικνύει χωρίς άλλο την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο έναντι των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο συνεργασίας της κυβέρνησης με την τρόικα, ασχέτως αν για κάποιες εξ αυτών θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρεθούν διαφορετικές λύσεις κοινώς αποδεκτές από εργαζομένους και εργοδοσία.
Εξ ου και κατά πληροφορίες αποφασίστηκε ακόμη και αυτή η επίμαχη διάταξη που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στο ν/σ για το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα να ψηφισθεί ως έχει, κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, μετά και τη δημόσια παραίνεση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να γίνει εξαντλητικός διάλογος προκειμένου να δοθεί χρόνος στους φορείς να συμφωνήσουν σε τυχόν βελτιώσεις, η κυβέρνηση χθες διοχέτευε την πληροφορία ότι αυτές μπορούν να ψηφισθούν εκ των υστέρων σε άλλα νομοσχέδια ως επιμέρους διατάξεις.
Την τακτική των... κατόπιν «εορτής» διορθώσεων επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Εργασίας. Κληθείς από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον σχετικό Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) να προσδιορίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης περί τα εργασιακά, ο κ. Ανδ. Λοβέρδος σχολίασε με νόημα ότι «όπου υπάρχει συμφωνία μεταξύ κοινωνικών εταίρων, αυτή μπορεί να ξεπεράσει (εκ των υστέρων) τον νόμο».
Επισημαίνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ δεν έλειψε και πάλι η ένταση, αν και οι περισσότεροι βουλευτές διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι τουλάχιστον επί της αρχής θα υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό. «Βάση του ασφαλιστικού πρέπει να είναι η τριμερής χρηματοδότηση» είπε ενδεικτικά ο κ. Δ. Κουσελάς, ο οποίος ζήτησε το κράτος να «εγγυηθεί το 20% των επικουρικών και το σύνολο της κύριας σύνταξης». Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για ρυθμίσεις οι οποίες δεν υπάρχουν στο Μνημόνιο. «Για περικοπή της 13ης και 14ης δεν γίνεται λόγος πουθενά», είπε ενδεικτικά.
Ακριβώς την ίδια παρατήρηση έκανε ο κ. Ι. Κουτσούκος, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι τέτοιες ρυθμίσεις «αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης». Διαφύλαξη των επικουρικών συντάξεων, αλλά και ορισμένες βελτιώσεις στις ρυθμίσεις για βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς επίσης και για τις μητέρες ανηλίκων ζήτησε ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας.
«Είναι προσωπική η πολιτική; Δεν πέρασε από υπουργικό;», διερωτήθηκε ο κ. Π. Κουκουλόπουλος, για να καταλήξει: «Το λέω, διότι δεν είδα κανέναν υπουργό να υποστηρίζει το ασφαλιστικό». Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε ότι «ούτε εμείς ούτε η κυβέρνηση θα περάσουμε καλά αν μείνουμε στις περικοπές των μισθών και συντάξεων». Ακόμη πιο οξύς ήταν ο κ. Π. Κουρουμπλής ο οποίος είπε: «Ενώ η σπατάλη καγχάζει, εμείς καλούμαστε να διαλύσουμε το κοινωνικό κράτος». Υπήρχαν, τέλος, και κάποιοι βουλευτές που στήριξαν τον κ. Λοβέρδο, όπως ο κ. Εκτ. Νασιώκας, ο οποίος ζήτησε να ψηφισθεί το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «αν χαθεί αυτή η μάχη, χάνουμε όλοι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.