Σε υποχώρηση, διαδικαστικού χαρακτήρα μεν, με αναμφισβήτητη πολιτική σημασία όμως, φαίνεται πως εξαναγκάζεται ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, από την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Βάσω Παπανδρέου: Η δανειακή σύμβαση με την τρόικα που κατατέθηκε στις 4 Ιουνίου «προς κύρωση» από τον υπουργό Οικονομικών θα πρέπει, λέει η κ. Παπανδρέου, να αποσυρθεί και να επανακατατεθεί με την ένδειξη ότι απλώς θα συζητηθεί με στόχο την ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας.
«Με βάση τον ισχύοντα νόμο, η Βουλή δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει τη σύμβαση. Για συζήτηση και ενημέρωση μπορεί να έρθει» είπε η κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αφορμή έντονα επικριτικές των κυβερνητικών επιλογών τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Της εξέλιξης αυτής προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έντονος διάλογος μεταξύ Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου πίσω από τις κλειστές πόρτες, με τον υπουργό Οικονομικών να επιμένει να φέρει προς κύρωση τη σύμβαση, επικαλούμενος την πολιτική δέσμευση την οποία είχε αναλάβει από του βήματος της Βουλής («Προφανώς οι συμβάσεις θα έρθουν και στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και κύρωση» είχε πει στις 7 Μαΐου).
«Η Βουλή λειτουργεί με νόμους και όχι με πολιτικές δεσμεύσεις» φέρεται να απάντησε η κ. Παπανδρέου. Για να προσθέσει όσα και χθες δημοσίως ανέφερε: Οτι, δηλαδή, ο νόμος που ψήφισε η Βουλή έπειτα από πρόταση του υπουργείου Οικονομικών δεν προβλέπει τη διαδικασία κύρωσης. «Πώς να φέρω στην Επιτροπή της Βουλής κάτι που δεν προβλέπεται να κυρωθεί;», ακούστηκε να επαναλαμβάνει και χθες.
Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση
Αφορμή για το νέο «επεισόδιο» ήταν η συζήτηση διάταξης ενός νέου νομοσχεδίου, που προβλέπει ξανά εξουσιοδότηση, χωρίς κατ’ αρχήν και πάλι έλεγχο της Βουλής, στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες ή συμβάσεις δανεισμού, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και όχι τον γνωστό τριμερή μηχανισμό στήριξης στον οποίο ήδη έχουμε προσφύγει). Οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση για τη νέα αυτή διάταξη. «Καταργείτε το Κοινοβούλιο» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ). Αλλά και ο κ. Κ. Γείτονας (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε να διευκρινιστεί αν η νέα προς ψήφιση διάταξη θα προβλέπει ή όχι την κύρωση των όποιων συμβάσεων από τη Βουλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.