Δείτε λεπτομέρειες εικόνας]" href="http://www.thermopilai.org/sites/www.thermopilai.org/files/images/Euro_maure_trupa.jpg">
ΣΕ ΘΡΙΛΕΡ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να εξελιχθεί τους επόμενους μή- νες η πορεία εφαρμογής των μέτρων του ΔΝΤ στη χώ- ρα μας. Κακό προηγούμενο η στάση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας, που έχει ξεκινήσει να λαμβάνει 20 δισ. από πέρυσι από το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και αναδι- άρθρωσης του χρέους της, ενώ ζήτησε από την Ευρω- παϊκή Ενωση και μείωση των φορολογικών συντελε- στών για να ανακάμψει η οικονομία της!
Ο κεντροδεξιός Ούγ- γρος πρωθυπουρ- γός Βίκτορ Ορμπάν κατηγόρησε για ανα- ξιόπιστα στοιχεία τους προκα- τόχους του σοσιαλιστές, «δίνο- ντας το σήμα» στις αγορές να απογειώσουν τα spreads σε όλη τη Νότια Ευρώπη και να ρίξουν τα χρηματιστήρια και την ισο- τιμία δολαρίου/ευρώ στα όρια του 1,20, αμφισβητώντας πλέ- ον την αξιοπιστία τόσο του ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενω- σης στην αντιμετώπιση της κρί- σης. Η εξέλιξη αφορά άμεσα τη χώρα μας, καθώς εμείς θα επανακριθούμε τους προσεχείς μήνες για την αποτελεσματικό- τητα των ληφθέντων μέτρων ώστε να εγκριθούν οι επόμενες δόσεις των δανείων. Το κρίσι- μο χρονικό σημείο προσδιορί- ζεται από τους δανειστές μας τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα αρχίσει να φαίνεται πιο τεκμη- ριωμένα αν το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μπορεί να ελέγ- ξει το έλλειμμα. Με τα νέα δε- δομένα όμως τα κέντρα βάρους των αποφάσεων μπορεί να επη- ρεαστούν, καθώς μάλιστα από την Παρασκευή βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του G-20 στη Νότιο Κορέα. Δεν αποκλεί- εται οι συνταγές του ΔΝΤ να βρεθούν υπό σκληρή κριτική και να χαρακτηριστούν ξεπε- ρασμένες, όπως κάνουν ήδη οι αμερικανικές επενδυτικές τρά- πεζες. Από την άλλη, μπορεί να φέρει πιο κοντά αποφάσεις για σχεδιασμούς επιμηκύνσεων χρεών, αφού το πρόβλημα αφο- ρά και τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ακόμα και τις ίδιες τις ΗΠΑ.
«Στο Λονδίνο τα funds μάς αντιμετωπίζουν σαν να έχουμε χολέρα» «Στο Λονδίνο, η αντιμετώπιση των επενδυτικών κεφαλαίων προς τη χώρα μας χαρακτηρίζε- ται από αποστροφή, σαν να έχου- με κάποια κολλητική νόσο και θέλουν να μας βάλουν σε καρα- ντίνα», αναφέρει κορυφαίο στέ- λεχος μεγάλης τράπεζας που βρέθηκε πρόσφατα στην ευρω- παϊκή πρωτεύουσα των χρημα- ταγορών. Την ίδια στιγμή οι πο- λυεθνικές που βρίσκονται στην Ελλάδα, στους σχεδιασμούς τους για τους προσεχείς 12 μήνες λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα πιθανά σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κι- νούνται και μεγάλοι επιχειρη- ματίες που με κάθε τρόπο θέ- λουν την επιτυχή έκβαση των μέτρων του ΔΝΤ. «Δεν έχουμε μετακινήσει ούτε ευρώ στην κρί- ση προς το εξωτερικό», σημειώ- νει ένας εξ αυτών, υπογραμμί- ζοντας ότι «στην κορύφωση της αγωνίας τα SMS που δεχόταν από τις ξένες τράπεζες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τρα- βήξει τα λεφτά του από τις ελλη- νικές». Ο πόλεμος αυτός όμως συνεχίζεται και τώρα, γιατί αυ- τοί που θέλουν να εκβιάσουν τη χρεοκοπία μας, υποτιμούν επι- θετικά διαμέσου του Χρηματι- στηρίου τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας τις σε αξίες και κε- φαλαιοποιήσεις χαμηλότερα από τα κεφάλαιά τους. Το κύ- ριο επιχείρημα που προβάλ- λουν είναι η αναμενόμενη απο- τυχία των μέτρων, που θα οδη- γήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους. Ολα αυτά λέγονται και στην Ελλάδα από ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερι- κό και λειτουργούν ως σύμβου- λοι διαχείρισης κεφαλαίων. Πρό- κειται για τους απαισιόδοξους που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι γενικευμένο και δεν εξαι- ρούν οικονομίες ισχυρότερες, ακόμα και την αμερικανική. Οι Ελληνες τραπεζίτες απαντούν στις αιτιάσεις, που μιλούν ακό- μα και για προσφυγή τους στο πακέτο του ΔΝΤ, ότι δεν τίθε- ται θέμα, καθώς οι δείκτες κε- φαλαιακής επάρκειας είναι υψη- λότεροι του 10% και για τον επό- μενο χρόνο οι τράπεζές μας εί- ναι διασφαλισμένες διαμέσου της ΕΚΤ. Η αβεβαιότητα που επικρατεί εδράζεται σε δύο άξο- νες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διεθνή διάσταση της κρίσης που εδώ και τρία χρόνια επιφυ- λάσσει αρνητικές εκπλήξεις, δείχνοντας ότι το ένα φάρμακο οδηγεί σε νέες παθογένειες. Ο δεύτερος, με τον εσωτερικό πα- ράγοντα, καθώς όλοι γίνονται δέκτες ότι η χώρα είναι έξω από τον επενδυτικό χάρτη των διε- θνών κεφαλαίων την ώρα που η ύφεση βαθαίνει. Από την πλευ- ρά τους οι ελληνικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένα αποθέμα- τα για να υποστηρίξουν μια αγο- ρά που απειλείται ολοένα και περισσότερο από εγχώριες χρε- οκοπίες. Παράλληλα είναι προ- φανές ότι οι εγγυητικές των ελ- ληνικών επιχειρήσεων δεν αντι- μετωπίζονται πλέον όπως αντι- μετωπίζονταν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα η ευχέρεια των κινήσεών τους να περιορίζεται. Στο ίδιο μήκος κύματος πολυε- θνικές που πουλούν προϊόντα χονδρικής στην εσωτερική αγο- ρά μειώνουν τα περιθώρια για τους χρόνους αποπληρωμής προς τους Ελληνες πελάτες τους.
Ετσι, το περιβάλλον καθίσταται όλο και πιο ασφυκτικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που κο- νταροχτυπιούνται πια καθημε- ρινά σε τιμές και προσφορές, ενώ την ίδια ώρα φροντίζουν πρώτα απ’ όλα να εξασφαλί- σουν ότι τα τιμολόγια θα πλη- ρωθούν και δεν θα καταστούν επισφαλή.
Αποτέλεσμα, τα φορολογι- κά έσοδα να υστερούν σε στό- χους, παρά τις αυξήσεις στον ΦΠΑ. Και αυτό διότι η ζήτηση μειώνεται, ενώ παράλληλα επι- δεινώνονται οι παραδοσιακοί καταλύτες, όπως η οικοδομή, εξαιτίας και των νέων μέτρων, που έχουν σαφείς αρνητικές επιπτώσεις. Οπως αναφέρουν επικεφαλής πολυεθνικών, «κα- νείς δεν θεωρεί συνετό να επεν- δύσει τώρα στην Ελλάδα». Αυτή όμως η αντίληψη που εδραιώ- νεται είναι και η χειρότερη για- τί ανατροφοδοτεί το πρόβλημα την ώρα που η οικονομία μας χρειάζεται όσο τίποτε άλλο νέα κεφάλαια για να ανακάμψει. Οπως όμως πιστεύουν οι ίδιοι, σε αυτό δεν βοηθά ούτε η αύ- ξηση της φορολογίας που έχει δημιουργήσει ένα σαφές αντα- γωνιστικό μειονέκτημα.
Την ίδια στιγμή, αυτοί που παίζουν την αναδιάρθρω- ση του χρέους με επώδυνους όρους προεξοφλούν και επι- διώκουν το πρόβλημα να με- ταφερθεί στις ελληνικές τρά- πεζες με στόχο να τις πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί. Και σί- γουρα, αν οι εξελίξεις είναι τέτοιες, θα ευοδωθούν τα σχέδια αυτά που θα οδηγή- σουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στα χέρια αμερικα- νικών ή ευρωπαϊκών τραπε- ζών. Τα σενάρια αυτά όμως θα γυρίσουν τη χώρα δύο δε- καετίες πίσω.
Οι εξαγγελθείσες αποκρα- τικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις πάντως, ενώ αποτέλεσαν ένα πρώτο βήμα την εβδομάδα που πέρασε, δεν έπεισαν τις αγορές ούτε για μια νέα κα- τεύθυνση αναδιάρθρωσης αλλά ούτε και για επίτευξη άμεσων ωφελειών. Μας «έκραξαν» για τις ιδιωτικοποιήσεις Η Beta σε ανάλυση που δη- μοσιοποίησε αμέσως με τίτ- λο «Time is running out for Greece» -δηλαδή, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την Ελλάδα- διαπιστώνει, για πα- ράδειγμα, ότι αντί να πουλή- σει το Δημόσιο το μερίδιό του στα ΕΛ.ΠΕ., όπου υπήρχε αγο- ραστής και θα του απέφερε γρήγορα έσοδα, επέλεξε να δώσει μειοψηφικά ποσοστά σε περιπτώσεις όπως της ΕΥ- ΔΑΠ που δεν θα κάνουν τη διαφορά.
Και όλα αυτά την ώρα που η αμαρτωλή ΕΘΕΛ των δημο- σίων συγκοινωνιών, που έχει κατά καιρούς καταγραφεί ως άντρο διάτρητων προμηθει- ών, ανακοίνωσε ζημίες για το 2009 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς να δοθεί το παραμικρό σχέδιο εξυγίανσης. Πηγές της Τρα- πέζης της Ελλάδος χτυπούν το καμπανάκι, σημειώνοντας ότι πρέπει να υιοθετηθούν και μέτρα προς την αναπτυ- ξιακή πλευρά της οικονομί- ας με μεγαλύτερη ταχύτητα ώστε το χρονοδιάγραμμα των στόχων να μην εκτραπεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.