Η Νέα Δημοκρατία βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Θα μπορούσε να βγει. Αλλά όχι με μαγικές συνταγές.
Πρώτα απ’ όλα, πρέπει πλέον να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής, με ξεκάθαρες παραδοχές για τα συν και τα πλην του κυβερνητικού μας παρελθόντος.
Δεν μπορεί να περηφανευόμαστε για τον έλεγχο των δαπανών, για τη φοροδιαφυγή και για συμπεριφορές συγκεκριμένων προσώπων. Αλλά και δεν μπορεί να μην ορθώνουμε το ανάστημά μας για να υπερασπιστούμε τις επιλογές μας: ενεργειακή διπλωματία, Βουκουρέστι, μεγάλα έργα, ανώτατη εκπαίδευση, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Ολυμπιακή. Αν εμείς δεν μιλήσουμε για τα θετικά, σχεδόν κανένας άλλος δεν πρόκειται να μιλήσει.
Δεύτερον, είναι ορθή επιλογή να υπερασπιστούμε με θάρρος τις ιδέες μας. Εχοντας ζήσει για χρόνια στο εξωτερικό, εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχουμε προβάλει την ελεύθερη οικονομία ως προϋπόθεση για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Οτι, στο όνομα μιας δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας, δεν έχουμε αντιταχθεί όσο πρέπει στον συντεχνιακό κρατισμό. Οτι συμβιβαστήκαμε με κάποιες σοβιετικού τύπου δομές στην εκπαίδευση.
Οτι δεν είχαμε το θάρρος να υπερασπιστούμε την αστυνομία όταν κάνει τη δουλειά της. Δεν δικαιολογείται να έχουμε περίπου τύψεις που δεν είμαστε σοσιαλιστές. Αλλά δεν έχουμε και κανένα λόγο να εξειδικεύουμε τόσο πολύ την ιδεολογία μας, ώστε να μένουν έξω απ’ την ομπρέλα μας πολλοί δυνάμει ψηφοφόροι μας. Ας γίνουμε απλώς η μεγάλη, σύγχρονη, ευρωπαϊκή κεντροδεξιά
Τρίτον, σε ζητήματα διαφάνειας, να δείξουμε ότι είμαστε ένα βήμα μπροστά. Δεν κάνουμε συμβιβασμούς, δεν κάνουμε εκπτώσεις. Αλλά δεν πρέπει να παραδοθούμε, ωθούμενοι από θλιβερούς λαϊκιστές, σε ένα κλίμα πολιτικού κανιβαλισμού.
Τέταρτον, να πάρουμε διαζύγιο από τη λογική της υπεράσπισης επιμέρους συμφερόντων. Είτε πρόκειται για επιχειρηματικά είτε για συνδικαλιστικά συμφέροντα. Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα πολυσυλλεκτικό και οφείλει να προχωρεί με γνώμονα το συμφέρον των πολλών ανυπεράσπιστων πολιτών. Η εκλογική επιτυχία δεν είναι πρόσθεση ετερόκλητων υποστηρικτών, αλλά πολλαπλασιασμός δυνάμεων μέσα από αξιόπιστες θέσεις.
Πέμπτον, να πρωταγωνιστήσουμε με υπευθυνότητα στην προσπάθεια να βγει η Ελλάδα απ’ τη μεγάλη κρίση. Αν η κυβέρνηση κάνει λάθη, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο ύψος που επιτάσσει η ιστορικότητα των στιγμών. Δεν θα υποστείλουμε φυσικά τη σημαία της κριτικής. Αλλά αυτές τις ώρες, πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό. Να συμβάλουμε στη διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης όλων των υγιών δυνάμεων της χώρας. Να βάλουμε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα.
Εκτη προϋπόθεση: Η στελεχική ανανέωση μέσα σε κλίμα δημιουργικής ενότητας. Είναι ανάγκη να φτιαχτεί ένας καινούργιος, υγιής κομματικός οργανισμός. Αλλά από τα καλύτερα υλικά, με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις.
Χωρίς «εμείς» και «εσείς». Με συναίσθηση του πατριωτικού μας χρέους πως τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να είμαστε μια αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη. Οπως έχουν τα πράγματα, είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε.
* Ο Κωστής Χατζηδάκης είναι βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 27ης Ιουνίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.