Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου
Η αδυναμία του Σοσιαλισμού και του Μαρξισμού γενικότερα στο να δώσει λύσεις στην παρούσα κρίση οφείλεται στην λαθεμένη αντίληψη ότι ο καπιταλισμός καταρρέει.
Στην πράξη, σε αυτή την κρίση-σύγκρουση έχουμε από την μια πλευρά το Έθνος, το εθνικό καπιταλισμό (Ελληνικό γαλλικό Ισπανικό) και τα αντίστοιχα μοντέλα ανάπτυξης, τις «οικονομικές πατρίδες» και από την άλλη πλευρά είναι ή οικονομική Παγκοσμιοποίηση ο παγκόσμιος καπιταλισμός και οι αγορές.
Το ΕΘΝΟΣ έναντι της Παγκοσμιότητας.
Ο ρομαντισμός και η ιδιαιτερότητα απέναντι στο Μέσο Όρο.
Ας δούμε τον Ρομαντισμό σε κάθε οικονομικό επίπεδο.
Σε ατομικό επίπεδο ο άνθρωπος αναζήτα το παραδοσιακό, το ντόπιο, το αυθεντικό το προϊών χαμηλού ΦΠΑ, το προερχόμενο κατευθείαν από το χωράφι το ανεπεξέργαστο αυτό που σέβεται το περιβάλλον, το μη βιομηχανοποιημένο το χωρίς συντηρητικά. ΈΑχει αρχίσει και ίσως να γενικευθεί η ανταλλαγή προϊόντων και ο περιορισμός χρήσης χρήματος (μετά την υπερκατανάλωση και ίσως εξ ανάγκης ) θα γίνει μόδα. Το άτομο θα αναζητήσει την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ.
Σε συλλογικό ήδη βλέπουμε μια τάση για την στήριξη του μικρού παραγωγού του μικρού εμπόρου. Βλέπουμε μια εχθρότητα ενάντια στη μεγάλη πολυεθνική και στο εμπορικό κέντρο. Βλέπουμε ήδη προσπάθειες στήριξης τοπικών αγορών της μορφής «στηρίξτε την τοπική αγορά της Λάρισας» ή της Θήβας. Αυτό θα γενικευθεί και θα φτάσει σε κάθε επίπεδο. Σε λίγο καιρό οι ξένοι θα είναι εχθροί. Ίσως και το εισαγόμενο προϊών. Και πάλι εδώ θα αναζητηθεί το ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ-ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ.
Σε εθνικό επίπεδο Σύντομα θα δούμε παντού ταμπέλες «κάντε οικονομία είναι εθνική ανάγκη». Η Ελλάδα μπήκε στο ατσάλινο κλουβί του ΔΝΤ. Η Ισπανία πήρε μέτρα η Ιταλία ετοιμάζεται ψυχολογικά. Η Γερμανία έκλεισε την αγορά της τον Παγκόσμιο “Αέρα” που είχε γίνει θύελλα. Πήρε μέτρα γερμανικής αυτοπροστασίας. Η Γερμανία δεν βγήκε από το μαντρί έφταιξε ένα μαντρί δικό της μέσα στο μαντρί της Ευρωζώνης. Η Γερμανία λειτούργησε ως ένα υποσύνολο του παγκόσμιου πλούτου και έκλεισε ουσιαστικά της αγορές της στον παγκόσμιο πλούτο κηρύσσοντας οριακά του το πόλεμο.
Παρατηρήσαμε αναλυτές να αναφέρουν ειδήσεις που βάζουν από την μια πλευρά μια χώρα όπως η Ελλάδα Γερμανία Γαλλία Ιρλανδία Γερμανία ή την ευρωζώνη και στην άλλη πλευρά τις Αγορές” the markets”. Με τον όρο «αγορές» οι αναλυτές εννοούν όλο τον παγκόσμιο πλούτο (υπαρκτό δανεικό και ανύπαρκτο) που ταξιδεύει παντού και καίει τα πάντα. Από την μια πλευρά της μάχης είναι ένα έσχατο υποσύνολο του παγκόσμιου πλούτου, και από την άλλη το σύνολο του παγκοσμίου πλούτου. Προφανώς καμιά χώρα ή κανένα υποσύνολο δεν έχει ελπίδα μπροστά στο σύνολο. Εάν θέλουν οι οίκοι χρεοκοπούν κάθε χώρα μέσα σε διάστημα λίγων όρων κάνοντας το ομόλογα τους σκουπίδια.
Αναζητώντας Προστασία και στο Έλεος του Ρομαντισμού (εκεί άλλωστε γεννήθηκε) η πολιτική της Γερμανίας βρίσκεται στην κατεύθυνση περιορισμού των δυνατοτήτων των αγορών. Του απόλυτου μονάρχη. Των Οίκων και της επιρροής που έχουν στο χρήμα. Μοιάζει η Γερμανία να τραβά το κάρο της ευρωζώνης που δεν κινείται γιατί ως υποσύνολο είναι αργό και ως θεσμός είναι ένας πύργος χαρτιών. Μοιάζει σαν πόλεμος μεταξύ ρομαντισμού και κατεστημένης λογικής της αγοράς.
Χρειάζεται άραγε ένας Ευρωπαϊκός ρομαντισμός που θα γεννήσει το Μεγάλο ευρωπαϊκό Έθνος; Με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ;.
Χρειάζεται ένας ρομαντισμός που θα αναγεννήσει το Έθνος και θα συντηρήσει τον τοπικό καπιταλισμό; Με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ;.
Μήπως χρειάζεται ένας ρομαντισμός που θα διαλύσει τους οίκους και τις τράπεζες κάνοντας του πολλούς μικρούς και ασήμαντους; Μοιάζει αυτονόητο ότι ο πλούτος πρέπει να βγει από τα παλάτια τους και να απελευθερωθεί από την επιρροή τους.ν Το θέμα είναι πως;
Ίσως εάν Μετρούσαμε το παγκόσμιο πλούτο….
Καταργούσαμε παγκοσμίως τον Αέρα….
Ορίζαμε το ποσοστό δανεικών από το μέλλον που μπορεί να έρθει στο σήμερα ως επένδυση. Το ποσοστό των ελλειμμάτων των κρατών των νοικοκυριών των αγορών και στην πράξη μέσω αυτού
Το ποσοστό επιρροής των τραπεζών των οίκων των σύγχρονων αυτοκρατοριών στα κράτη
Ίσως θα μείνει ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ -ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ και ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-
Πως Είπατε; Αυτό πρότεινε η Γερμανία;
Ε ναι! Ρομαντισμός;
=======
Υ.Γ.: Η Ελλάδα σε αυτό το χαμό μπορεί να κρατήσει μόνο την γλώσσα της και σε σε 50 χρόνια το ξανασυζηταμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.