Την πορεία της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και τα νομοθετικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης ότι με τη νομοθέτηση των μέτρων που αφορούν στη μείωση των μισθών και των συντάξεων του δημοσίου, καθώς και με την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, επιτυγχάνεται μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, κατά 41,8%.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει λάβει παραπάνω μέτρα από όσα χρειάζεται για να μειώσει το έλλειμμά της το 2010 και αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη υλοποίηση του προγράμματος που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εξάλλου, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έλαβε τα 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι το ποσό αυτό προέρχεται από διμερή δάνεια με δέκα χώρες της ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Αυστρία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, ΚύπροςΜάλτα), στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε χώρες της ευρωζώνης οι οποίες δεν συμμετείχαν στην πρώτη δόση των δανείων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι αυτό οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στις συγκεκριμένες χώρες, σημειώνοντας ότι στο μέλλον θα συμμετάσχουν και αυτές στο δανεισμό, όπως άλλωστε έχουν ήδη δεσμευτεί. και
Τον Ιούλιο οι πρώτες "εξετάσεις"
Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι τον Ιούλιο θα υπάρξει η πρώτη αξιολόγηση προόδου της χώρας, προκειμένου να ξεκινήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης των δανείων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι τον Ιούνιο θα επισκεφθούν την Αθήνα εκπρόσωποι της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και τον Ιούλιο η Ελλάδα θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ΔΝΤ έκθεση για την εφαρμογή των μέτρων και την πορεία του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας. Στη συνέχεια, η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα αξιολογήσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συντάσσοντας τις δικές τους εκθέσεις προόδου. Έπειτα τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin του Ιουλίου θα κρίνουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθεί, περί το φθινόπωρο, η δεύτερη δόση των δανείων, ύψους περίπου 9 δις. ευρώ. Ως το τέλος του χρόνου θα υπάρξει και τρίτη δόση δανείου, ύψους άλλων 9 δισ. ευρώ, τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών, τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα ενημερώσουν τις Βρυξέλλες για την υλοποίηση του σχέδιο δράσης, σχετικά με τη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα.
Εξάλλου, όσον αφορά στη συζήτηση γύρω από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στο έκτακτο Συμβούλιο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπει, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις αναγκαίες αλλαγές στο σύστημα της ευρωζώνης, προκειμένου στο μέλλον να αποφεύγονται κρίσεις γύρω από το ενιαίο νόμισμα.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, σχετικά με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, τονίζοντας, ωστόσο, ότι το θέμα τις ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τους μισθούς. Ο υπουργός οικονομικών σημείωσε πως οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε, ότι το μισθολογικό κόστος στον ελληνικό δημόσιο τομέα, θα είναι συγκρατημένο, λόγω των περικοπών και των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και πως δεν υπάρχει ανάγκη για οποιεσδήποτε περαιτέρω παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές πολιτικές στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Eurogroup, τόνισε ότι το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των χωρών της ευρωζώνης να διαθέσουν το πρώτο μέρος των διμερών συντονισμένων δανείων προς την Ελλάδα. Σημείωσε, ακόμη, ότι ο Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε λεπτομερώς το Συμβούλιο για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. "Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και απορρίπτουμε όσα έχουν γραφεί στα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα", ανέφερε ο Ζ. Γιουνκέρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.