Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Με οικονομικά βαρίδια 79 εκατ. ευρώ εισέρχονται στην εποχή του «Καλλικράτη» 10 Δήμοι των Βορείων Προαστίων.

moneyΤο Μαρούσι αναδεικνύεται «πρωταθλητής» σε ελλείµµατα, χρέη και έξοδα επικοινωνίας. Τι δηλώνουν οι δήμαρχοι της περιοχής στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

Με μεγάλα οικονομικά βαρίδια οδεύουν προς το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα του «Καλ-λικράτη» οι δήμοι της χώρας. Χρέη και δυσθεώρητα -σε κάποιες περιπτώσεις- ελλείμματα απειλούν να γίνουν τροχοπέδη στη λειτουργία τους, υπό το πρίσμα της μεταφοράς στον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης πολλών και σημαντικών αρμοδιοτήτων.

Συνεκτιμώντας τον σοβαρό αυτό κίνδυνο, το υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει στο προσχέδιο του «Καλλικράτη», που παρουσιάστηκε στις 27 Απριλίου στο υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων την ύπαρξη ειδικού προγράμματος εξυγίανσης (άρθρο 262), στο οποίο οι δήμοι θα μπορούν να υπάγονται μετά από σχετικό αίτημά τους, αλλά και με απόφαση της ειδικής ελεγκτικής επιτροπής, εφόσον έχει προηγηθεί ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων του δήμου από ορκωτούς ελεγκτές.

Στο πλαίσιο αυτό η «Α» κάνει στη συνέχεια ένα ρεπορτάζ για τα οικονομικά στοιχεία (με αναλυτικούς και συγκριτικούς πίνακες στην περίπτωση συνενώσεων) των δήμων που καλύπτει ειδησεογραφικά, προκειμένου να σχηματίσει ο αναγνώστης μια όσο το δυνατό πληρέστερη εικόνα για την ευρωστία ή μη των δήμων που καλούνται να φέρουν σε πέρας τη μεγαλύτερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα.

Αναγκαία η σημείωση ότι από τους πίνακες λείπουν τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Πεντέλης, που δεν διαθέτει εγκεκριμένους ισολογισμούς, δεδομένου, όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης, ότι στην Πεντέλη το διπλογραφικό σύστημα εφαρ-μόστηκε τα τελευταία δύο - τρία χρόνια. Έτσι ενώ, όπως λέει ο δήμαρχος Πεντέλης ο Δήμος έχει ισολογισμούς, δεν τους υπέβαλε και τώρα τους κλείνει όλους μαζί ξεκινώντας από το 2004, με στόχο μέχρι το τέλος της χρονιάς να κλείσει και ο ισολογισμός του 2009.

Σφίγγει ο… κλοιός για τους δήμους

Το υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, στο προσχέδιο του «Καλλικράτη» που δόθηκε σε διαβούλευση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις - λύσεις στο κρίσιμο θέμα πώς θα ανταπεξέλθουν οι υπερχρεωμένοι δήμοι στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, προβλέποντας καταρχήν τη λειτουργία του ειδικού προγράμματος εξυγίανσης.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι προβλέπεται όχι μόνο η αυτόβουλη ένταξη των δήμων στο εν λόγω πρόγραμμα, αλλά και η υποχρεωτική, στην περίπτωση που η ειδική ελεγκτική επιτροπή κρίνει -βάσει έκθεσης ορκωτών ελεγκτών- ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο έλεγχος των ορκωτών θα διατάσσεται από τον υπουργό Εσωτερικών στην περίπτωση που τον υπαγορεύουν τα οικονομικά στοιχεία που διαθέτει η Διεύθυνση Οικονομικών των ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του κάθε δήμου θα ελεγχθούν ξεχωριστά μέχρι 31.12.10, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε «προβληματικός» δήμος που μπαίνει σε μια συνένωση δε θα επιμερίζει τα οικονομικά βάρη του στους έτερους δήμους με τους οποίους συνενώνεται.

Με απόφαση, επίσης, της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, εφόσον ζητηθεί έλεγχος των οικονομικών από ορκωτούς, μπορεί να απαγορευτεί στον ελεγχόμενο δήμο η συνομολόγηση νέου δανείου και να υπαγορευτεί η αναστολή οποιασδήποτε πρόσληψης προσωπικού μόνιμου, τακτικού, ορισμένου χρόνου, όπως επίσης και συμβάσεων μίσθωσης έργου.

Επειγόντως… νοικοκύρεμα

Η υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης

Για την υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης προβλέπεται να χρησιμοποιείται μέρος ή το σύνολο των εσόδων του δήμου -συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ- πρόβλεψη που, αν ισχύσει, συνεπάγεται ότι κάποιοι δήμοι θα αναγκαστούν να «παγώσουν» για κάποιο διάστημα τα αναπτυξιακά τους έργα.

Σαφέστατα, επίσης, ορίζονται στο προσχέδιο του «Καλλικράτη» (άρθρο 264) τα αναγκαία προαπαιτούμενα για τη λήψη νέων δανείων:

α) Το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης κάθε δήμου να μην υπερβαίνει το 20% των ετήσιων τακτικών του εσόδων.

β) Το συνολικό χρέος του δήμου που προβαίνει σε δανεισμό (μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) να μην υπερβαίνει ποσοστό των συνολικών εσόδων. Το ακριβές ποσοστό δεν ορίζεται στο δεύτερο αυτό προαπαιτούμενο και άρα εικάζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του υπουργείου και των δημάρχων.

Οι δήμαρχοι πάντως θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά που προκρίνει το υπουργείο για τη διαχείριση των υπερχρεωμένων δήμων δεν είναι τα επιθυμητά και στο ψήφισμα της ΤΕΔΚΝΑ από 29/4/2010, με το οποίο απορρίπτεται συνολικά ο «Καλλικράτης» επί της αρχής, προτείνουν: «Να υπάρχει η δυνατότητα δανειοδότησης των δήμων και σε έκτακτες περιπτώσεις. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους δήμους που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα και οι οποίοι συνενώνονται, ώστε να βοηθηθεί ο νέος δήμος».

Το υπουργείο Εσωτερικών πάντως είχε καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του σε σχέση με τις οικονομικές… αντοχές των δήμων, δίνοντας εντολή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πολύ πριν την οριστικοποίηση του «Καλλικράτη», να μην εξυπηρετεί τις δανειακές απαιτήσεις δημάρχων που έσπευσαν εσχάτως για να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» των ταμείων τους.

Το πιθανότερο όμως είναι, κατά εκτίμηση και στελεχών του υπουργείου, ότι όσοι δήμοι αποτράπηκαν από τη λήψη δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, προσέφυγαν σε ιδιωτικές τράπεζες για τη σύναψη δανείων με σκληρούς όρους, υποθηκεύοντας πιθανόν και περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ, κατά την πάγια μέχρι σήμερα πρακτική τους.

http://www.amarysia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=28179:2010-05-21-09-26-38&catid=194:2009-01-30-14-26-08&Itemid=328

2 σχόλια:

  1. ΠΩΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΚΑΙ «ΑΛΛΟΙΩΝΕΙ» ΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ Η Κ. ΔΡΑΓΩΝΑ

    Ο καθηγητής Stanley Milgram, ένας Αμερικανός επιστήμονας στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας, πραγματοποίησε ένα σημαντικό πείραμα το 1961 το οποίο, από τότε έχει ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ και ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ σε πολλές χώρες, με ποσοστό επιτυχίας 85% !!!! Τα ευρήματα του πειράματος καταδεικνύουν ότι τα υποκείμενα - άνθρωποι που υπέστησαν το πείραμα είχαν την εξής ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ παρενέργεια: Έπειθαν τους εαυτούς τους (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΑΣΑΣ ΛΟΓΙΚΗΣ) ότι «οι επιστήμονες ήξεραν τι κάνουν»… Με αποτέλεσμα να εκτελούν κτηνώδεις οδηγίες ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ, ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ επειδή είχαν πίστη σ’ αυτούς, ενώ εξόφθαλμα δολοφονούσαν εκείνη τη στιγμή (εικονικά – αλλά δεν το ήξεραν), έναν άγνωστο άτομο δίχως λόγο και αιτία. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν αναπτυχθεί παθολογικά σε υπέρμετρο βαθμό στην ανθρώπινη κοινωνία, όπως αποδεικνύει το πείραμα. Σε τέτοιο βαθμό που καθιερωμένες ανώνυμες αρχές-εξουσίες όπως «το αλάθητο κράτος, η δήθεν επιστήμη ή ακόμα και μια δήθεν επερχόμενη επανάσταση» μπορούν να μετατρέψουν οτιδήποτε σε θεμιτό και νόμιμο. Το μόνο που χρειάζεται είναι, μία σφραγίδα, μία άσπρη μπλούζα ή ένα περιβραχιόνιο...

    Το πείραμα αυτό σε όσους ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι το καταλαβαίνουν σε όλο του το φάσμα κάνουν λόγο για το ότι ο άνθρωπος μπορεί να γίνει κτήνος και να ασκήσει παράλογη βία…. Σωστότατα
    ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ…
    Αναλογιστείτε τώρα πως αν ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ πιάσεις τα παιδιά και με τη βαρύτητα της ΣΤΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ τους κάνεις «επιστημονική πλύση εγκεφάλου» για ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΨΥΧΩΤΙΚΟ ονειρικό κόσμο που φαντάζεσαι …. Τα αποτελέσματα θα είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ….
    Αντί να διδάξεις τα παιδιά πως ή Επιστήμη βλέπει ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ τα κατευθύνεις σε ένα τρόπο συμπεριφοράς (τύπου Milgram δηλαδή) ο οποίος είναι ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ και έχει να κάνει με τις Ιδεοληψίες ή Ψευδοιδεολογίες της κας. Δραγώνα και της κάθε Δραγώνα……
    Αυτό το πράγμα υφιστάμεθα στην σημερινή Ελλάδα και υποκύπτουμε : Τα ψέματα και τις Ιδεοληψίες δήθεν «ειδικών» που μας κατευθύνουν στην ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ.
    Τα κίνητρα τους ; Ο Ιδεοληπτικός Φανταστικός αλλά και εξωπραγματικός κόσμος που θέλουν να «πλάσουν», ή ενσυνείδητα είναι «προδότες» του λαού μας ή συνειδητά η ασυνείδητα «προδότες» της οικουμένης…
    ΕΠΙΚΛΗΣΗ ΛΟΓΙΚΗΣ SOS : Ξ Υ Π Ν Η Σ Τ Ε ΕΛΛΗΝΕΣ

    Ειδικότερα :

    Διαβάστε για το πείραμα του Milgram στο βιβλίο «Κοινωνική Ψυχολογία» τόμος β του Δ. Γεώργα, σ. 61-67
    Πολύ καλό άρθρο και…
    http://www.phorum.gr/viewtopic.php?p=179732

    GM Jim Rhodes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. GREGORY MANIATIS: ο άνθρωπος που "έκλεισε" την συνάντηση του Hilton...

    O άνθρωπος του Father Alex Karloutsos...οι σχέσεις του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, οι συσχετισμοί με τον πάλαι ποτέ ισχυρό Alex Rondos και τo Deal των 470.00$ με την κυβέρνηση της Γεωργίας... ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ (ΜΥΣΤΙΚΗ) ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ!
    Στην Αθήνα και στους εκδοτικούς κύκλους την δεκαετία του 1990 το όνομα του Γρηγόρη Μανιάτη είναι γνωστό ως εκείνου του πετυχημένου νεαρού εκδότη που κυνηγούσε τις ελληνικές κρατικές διαφημίσεις και επιχορηγήσεις για το αγγλόφωνο περιοδικό ODYSSEY, το οποίο μια περίοδο είχε εξαγοράσει ο εφοπλιστής Γιώργος Ψάλτης, όταν τελευταίος είχε μπει στα εκδοτικά το 2000 σε συνεργασία με τον γνωστό τελευταίο των μεγάλων παραδοσιακών εκδοτών κ. Άρη Τερζόπουλο. Τότε ακούγονταν πολλά τα οποία ποτέ δεν ερεύνησε κανείς κατά πόσο αληθεύουν ως καταγγελίες…Σήμερα συνομιλεί απευθείας με τον Γεωργιανή ηγεσία, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, είναι ο άνθρωπος που προωθείται ως "έμπιστος" του ισχυρού Father Alex Karloutsos, και σχετίζεται με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα που ήταν η σκιά του Γ.Α.Πm Alex Rontos...
    Ποιος είναι όμως ο Mr. Gregory Maniatis και τι λέει ο ίδιος για τον εαυτό του…;

    Ο νεαρός Γρηγόρης από τα πρώτα νεανικά του χρόνια βαθιά μυημένος στην τέχνη του λόγου και της πειθούς αλλά και της εύκολης προσαρμογής στην πραγματικότητα ξέρει να «πασάρει» σωστά τον εαυτό του και αν δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να τον εμπιστευτούν ισχυρές προσωπικότητες. Στο επίσημο Βιογραφικό, CV όπως λέγεται στην διεθνή γλώσσα των PR αναφέρει για τον εαυτό του τα εξής.
    Ανώτερος Συνεργάτης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, Migration Policy Institute

    «Ο κ. Gregory Maniatis είναι Ανώτερος Συνεργάτης του MPI για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Νέας Υόρκης. Έχει αποφοιτήσει από το Woodrow Wilson School of Public and International Affairs του Princeton University, ενώ έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με διάκριση στο Institut d’Etudes Politiques στο Παρίσι. Το 1991, ο κ. Maniatis ίδρυσε το περιοδικό Odyssey, ένα πρωτοπόρο διμηνιαίο αγγλικό περιοδικό, με θέμα την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της διασποράς, με 60.000 αναγνώστες σε 35 χώρες. Ο κ. Maniatis, ο οποίος έχει Αμερικανική και Ελληνική υπηκοότητα, υπήρξε το 2002 συνιδρυτής του Athens Migration Policy Initiative (AMPI) και συνεργάστηκε με την Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εισαγωγής στον Ευρωπαϊκό πολιτικό διάλογο καινοτόμων ιδεών σε σχέση με τη διαχείριση της μετανάστευσης. Υπήρξε σύμβουλος του τέως Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γιώργου Παπανδρέου, για λογαριασμό του οποίου οργάνωσε τη σύνοδο European Diasporas το 2003. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διετέλεσε σύμβουλος του Ολλανδικού Υπουργείου Δικαιοσύνης σε θέματα μετανάστευσης και συμμετείχε στην οργάνωση του Συνεδρίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη των μεταναστών στην Ευρώπη, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2004. Συνεργάζεται, επίσης, στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, αρθρογραφεί στο New York Magazine, The Washington Monthly, The International Herald Tribune, ενώ παράλληλα είναι παραγωγός στο PBS Television και σε άλλα τηλεοπτικά μέσα».

    ---

    http://www.greekamericannewsagency.com/main/index.php?option=
    com_content&view=article&id=8153:gregory-maniatis-qq-hilton&catid=38:2010-02-21-14-16-01&Itemid=42

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive