Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Χωρίς σαφή μέτρα στήριξης από ΕΕ ο Γ. Παπανδρέου στις ΗΠΑ

της Ειρήνης ΚΟΣΜΑ

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας στις αποσκευές του το μήνυμα για πολιτική και μόνο στήριξη από Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες στα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.Πέραν της πολιτική στήριξης, Γαλλία και Γερμανία, φέρονται αποφασισμένες να δρομολογήσουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κατά των κερδοσκόπων. O Γ. Παπανδρέου ανέλαβε να ενημερώσει για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επίσης έχει στραφεί κατά των κερδοσκόπων, στη συνάντησή τους την Τρίτη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να θέσει το ζήτημα στην ατζέντα του προσεχούς G20.
Σύμφωνα πάντως με τον Ν. Σαρκοζί, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χωρών της Ευρώπης που θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον επιθέσεις του διεθνούς κερδοσ
κοπικού κεφαλαίου. Ο μηχανισμός αυτός -η φυσιογνωμία του τηρείται ως απόρρητο μυστικό, γιατί όπως εξήγησε ο κ. Σαρκοζί δεν πρέπει να πληροφορηθούν οι κερδοσκόποι τις πτυχές του- θα συγκροτηθεί από τις δύο μεγάλες χώρες της Ευρώπης, τη Γαλλία και τη Γερμανία, και εκτός της Ελλάδας θα μετέχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι κατ' ανάγκην ενταγμένες στην ευρωζώνη. Ο μηχανισμός, που δεν έχει ξεκαθαριστεί αν θα έχει τη μορφή Ταμείου, θα μπορεί να παρεμβαίνει κάθε φορά που μια χώρα δέχεται επιθέσεις κερδοσκόπων και να τη στηρίζει, είτε με χρήματα είτε με εγγυήσεις έναντι πιστοληπτικών φορέων ή τραπεζών.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, παρόλο που ο Γ. Παπανδρέου κάλυψε την Κυριακή στο Παρίσι την ανάγκη πολιτικής στήριξης των μέτρων που πήρε και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, δεν πήρε και πάλι άμεσες διαβεβαιώσεις για την επείγουσα ανάγκη της χώρας να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές «με λογικό επιτόκιο». Γι’ αυτό, όπως τόνισε, ανάλογα με τις εξελίξεις και τον βαθμό του προβλήματος η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αποκλείσει από τώρα την πιθανότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Ο Ν. Σαρκοζί αντέδρασε έντονα στην προοπτική του ΔΝΤ επιμένοντας ότι η ευρωζώνη δημιουργήθηκε για να στηρίζει ένα ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, και αλίμονο αν δεν μπορεί να υπάρξει η "νομισματική αλληλεγγύη""Αν η Ελλάδα χρειαστεί τη βοήθειά μας, θα είμαστε στο πλευρό της, δεν θα αφήσουμε μια χώρα του ευρώ να φτάσει στο όριο της χρεοκοπίας...".
Σημειώνεται ότι ο Γ. Παπανδρέου, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης στις ΗΠΑ, θα έχει επαφές και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το μεσημέρι της Δευτέρας
ανάμεσα στα κράτη-μέλη, έτσι ώστε μια χώρα να υπολογίζει στη βοήθεια των άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive