Ερώτηση
Προς την αξιότιμη Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Τροποποίηση νόμου περί μετεγγραφών φοιτητών εσωτερικού»
Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που ισχύουν για τις μετεγγραφές των φοιτητών του εσωτερικού, «δικαίωμα υποβολής αίτησης μετεγγραφής για οικονομικούς λόγους έχουν τα τέκνα των γονέων των οποίων ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των σαρανταπέντε χιλιάδων ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές δικαίωμα υποβολής αίτησης για μετεγγραφή έχουν μόνο όσοι βρίσκονται στο τρίτο εξάμηνο σπουδών τους και εφόσον έχουν πετύχει στο Τμήμα προέλευσης σε όλα τα υποχρεωτικά και με επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα των δύο πρώτων εξαμήνων του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών ή σε ίσο τουλάχιστον αριθμό μαθημάτων του ατομικού προγράμματος σπουδών του υποψήφιου για μετεγγραφή φοιτητή ή σπουδαστή». Επίσης «Οι μετεγγραφές για λόγους οικονομικούς (παρ. 2 και 3 του άρθρου 1 του ν. 3282/2004) δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν σε ποσοστό το 10% του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα υποδοχής. Ειδικά για τα Ιδρύματα του Λεκανοπεδίου Αττικής και του Νομού Θεσσαλονίκης το ποσοστό των μετεγγραφών αυτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 5%. Υπέρβαση του ποσοστού μετεγγραφής δεν επιτρέπεται σε καμία απολύτως περίπτωση».
Όμως, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας, είναι τραγική η κατάσταση των γονέων εκείνων που έχοντας δύο παιδιά τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις είναι αναγκασμένοι να συντηρούν τρία σπίτια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τόσο για τη δική τους ζωή, όσο και για τη ζωή των παιδιών τους.
Είναι, λοιπόν, επιβεβλημένη η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις μετεγγραφές στην εξής κατεύθυνση:
Στην περίπτωση οικογενείας με δύο παιδιά φοιτητές, να επιτρέπεται η μετεγγραφή τους στο εκπαιδευτικό ίδρυμα της επιλογής τους, χωρίς τον ποσοτικό περιορισμό του 10% για την υπόλοιπη Ελλάδα και του 5% για το λεκανοπέδιο Αττικής και τον Νομό Θεσσαλονίκης. Επίσης η μετεγγραφή να επιτρέπεται από το πρώτο εξάμηνο σπουδών και χωρίς να παίζει ρόλο ο αριθμός των μαθημάτων στα οποία πέτυχε κατά την φοιτητική του σταδιοδρομία είτε ο ένας είτε ο άλλος αδελφός. Βεβαίως, τα παραπάνω να ισχύουν με την προϋπόθεση ότι, ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος των τριών τελευταίων οικονομικών ετών να είναι κάτω από σαρανταπέντε χιλιάδων ευρώ.
Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να τροποποιήσει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στην παραπάνω κατεύθυνση, έτσι ώστε να μπορέσουν οι οικογένειες με δύο σπουδάζοντα τέκνα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Ροντούλης Γ. Αστέριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.