Τώρα που τελείωσαν οι γιορτές, τα πανηγύρια και οι πορείες για την «επέτειο;» του πολυτεχνείου, ας προσγειωθούμε στην 71η θέση του τομέα της διεθνούς διαφάνειας που καταλαμβάνει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία για το Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς (CPI) που καταρτίζει για 12ο συνεχόμενο χρόνο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, «Διεθνής Διαφάνεια». Τι σημαίνει αυτό;
1ον. Καταλάβαμε «επαξίως» την τελευταία θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα διεθνούς διαφάνειας.
2ον. Είμαστε δίπλα – δίπλα με την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
3ον. Η Ελλάδα σημειώνει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στη βαθμολογία του πίνακα και βρίσκεται πλέον στην τελευταία θέση της Ευρώπης των 27.
4ον. Τη μεγαλύτερη βαθμολογία και τη λιγότερη διαφθορά έχει η Νέα Ζηλανδία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Σιγκαπούρη, τη Σουηδία, και την Ελβετία.
5ον. Τη βαθμολογία τους μείωσαν το Ιράν, στο 1,8 από 2,3 μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις προεδρικές εκλογές, και η Ουκρανία στο 2,2 από 2,5, ενώ η βαθμολογία αυξήθηκε στις ΗΠΑ, στο 7,5 από 7,3, λόγω της ταχείας αντίδρασης στην οικονομική κρίση και των μέτρων υπέρ της διαφάνειας. Ανοδικά κινήθηκε και η Πολωνία στο 5,0 από 4,6 και η Ρωσία στο 2,2 από 2,1.
H λίστα κατατάσσει 180 χώρες ανάλογα με το πώς αντιλαμβάνονται οι πολίτες, την έκταση της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα (το 10 αντιστοιχεί σε χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και το 0 σε υψηλά).
Αντε και εις ανώτερα.
Νίκος Χριστοδουλόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.