Ερώτηση
Προς τον αξιότιμο Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: «Γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα»
Το 1946 η Διασυμμαχική Επιτροπή για τον διακανονισμό των γερμανικών επανορθώσεων απεφάνθη ότι η οφειλή της Γερμανίας έναντι της Ελλάδος για βομβαρδισμένα δημόσια κτίρια, γέφυρες, σιδηροτροχιές, οδοστρώματα, λιμενικές εγκαταστάσεις, κλπ., ανερχόταν στα 7,16 δις. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938.
Τουτέστιν, με σημερινές τιμές και τους τόκους, η οφειλή της Γερμανίας για την κατεστραμμένη υποδομή της Ελλάδος αποτιμάται στα 35 δις. δολάρια περίπου.
Επιπροσθέτως, από το δάνειο που οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής υποχρέωσαν την χώρα μας να παράσχει, πέραν των εξόδων συντήρησης των κατοχικών στρατευμάτων, η Γερμανία οφείλει στην Ελλάδα 3,5 δις. δολάρια, αγοραστικής αξίας 1938 ή 18 δις. δολάρια, με τιμές 1998.
Οι αποζημιώσεις, επιπλέον, που δικαιούνται τα θύματα των γερμανικών θηριωδιών εις βάρος του αμάχου πληθυσμού παραμένουν πάγιο αίτημα του ελληνικού λαού, εφόσον υπέστη 89 ολοκαυτώματα (πόλεων και χωριών) από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Τέλος, η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών, που οι κατοχικές δυνάμεις αφήρεσαν από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ή πήραν από παράνομες ανασκαφές.
Επειδή, λοιπόν, για λόγους δικαιοσύνης και όχι εκδίκησης, η Γερμανία πρέπει να καλύψει τις προερχόμενες από το ναζιστικό παρελθόν οφειλές της έναντι του ελληνικού λαού, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Υπήρξαν στο παρελθόν επίσημες διπλωματικές επαφές Ελλάδας-Γερμανίας για την ρύθμιση του εν λόγω θέματος;
2. Έχει η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση την πολιτική βούληση να διεκδικήσει από την Γερμανία τις προαναφερθείσες επανορθώσεις/αποζημιώσεις και την επιστροφή των κλαπέντων ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.