Μετά την περιπλάνησή του στην αγορά της Λάρισας και το κλίμα απογοήτευσης που συνάντησε στα εμπορικά καταστήματα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ο υπ. βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης πήγε στο Επιμελητήριο Λάρισας, όπου και συζήτησε το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϊούσης της οικονομικής κρίσεως.
Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις μέσα στο 2010 θα αντιμετωπίσουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης, αφού δεν υφίσταται μια αποτελεσματική πολιτική στήριξής τους και πολύ περισσότερο των μικρών επιχειρήσεων (0-4 άτομα προσωπικό) που κατέληξαν να είναι οι φτωχοί συγγενείς, μολονότι αποτελούν το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων.
Όμως, με τη δανειοδότηση μέσω του ΤΕΜΠΜΕ δόθηκαν πολλά λεφτά, θα ισχυριστούν οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ. Ουδέν αναληθέστερον.
Τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος, που διαφημίστηκε σαν σανίδα σωτηρίας για τις επιχειρήσεις, είναι απογοητευτικά.
Μέχρι τώρα, δανειοδοτήθηκαν μόνο 34.179 επιχειρήσεις με 0-4 άτομα προσωπικό (δηλαδή το 4% του συνόλου της κατηγορίας) και 13.690 επιχειρήσεις με 5-49 άτομα προσωπικό (δηλαδή το 40,9% του συνόλου της κατηγορίας). Να γιατί οι μικροί συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως φτωχοί συγγενείς.
Επιπροσθέτως, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ παρέχει εγγυήσεις για δάνεια που χορηγούνται από τράπεζες και όχι επιχορηγήσεις. Τα δάνεια αυτά πρέπει να αποπληρωθούν μέσα σε 3 χρόνια, με εξαμηνιαίες δόσεις, δηλαδή ήδη έχει αρχίσει η εξόφλησή τους σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Αν δεν αποπληρωθούν, καταπίπτουν και μετατρέπονται σε χρέη προς το Δημόσιο, με σοβαρές συνέπειες, που φθάνουν μέχρι και τη φυλάκιση των δανειοληπτών, ενώ οι τραπεζίτες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, αφού πληρώνονται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Συνεπώς, κατά τρόπο αμείλικτο τίθεται το ερώτημα: Που θα βρουν σήμερα τα χρήματα οι περισσότερες μικροεπιχειρήσεις, για να τα επιστρέψουν; Με άλλα λόγια, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι ο περαιτέρω δυσβάστακτος δανεισμός.
Έτσι, καταλήγει ο κ. Ροντούλης: « Το ΤΕΜΠΜΕ απλά αποδεικνύεται χωρίς ουσία γι’ αυτούς που το έχουν πράγματι ανάγκη. Σκοπός του κράτους θα έπρεπε να είναι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, για να διασωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, και όχι η περαιτέρω διεύρυνση του δανεισμού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή των επιχορηγήσεων αντί των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις και με την κάλυψη από το κράτος των ακάλυπτων επιταγών, που τώρα αποτελούν ένα θανάσιμο βρόγχο για την αγορά, αντί του πακέτου των 28 δισ. ευρώ προς τους τραπεζίτες».
αναρτηθηκε απο ΣΙΔΕΡΗ ΑΡΓΥΡΗ Υπ.ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑ.Ο.Σ Β`ΑΘΗΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.