ΤΑ ΔΩΣΑΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΜΩΡΕ!!
Του Γιώργου Γκορέζη
Ο πολυετής διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ γέρνει πρόσφατα υπέρ της Τουρκίας, με τη συγκατάθεση της Ελλάδος στην τοποθέτηση τούρκου διοικητή στο νατοϊκό στρατηγείο της Λάρισας.
Η Τουρκία με σύμμαχο τις ΗΠΑ πίεζε από τη δεκαετία του 50 και τελικά πέτυχε στις 7 Μαϊου του 2009 να χαθεί η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο υπό την έννοια του Αρχιπελάγους.
Επί δύο χρόνια την επιχειρησιακή ευθύνη στο Αιγαίο από πλευράς ΝΑΤΟ θα την ορίζει ο Τούρκος διοικητής του στρατηγείου της Λάρισας με τον Αμερικανό διοικητή και τον Τούρκο υποδιοικητή του στρατηγείου της Σμύρνης!
Το ευνοϊκό κλίμα που είχε δημιουργηθεί με Υπουργό των Εξωτερικών τον Γιώργο Παπανδρέου καταφέραμε να το αντιστρέψουμε. Στο Ελσίνκι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε θέσει τον όρο στην Τουρκία ότι πρέπει μέχρι το 2004 να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Και στην Κοπεγχάγη είχε δώσει νέο ραντεβού με την Τουρκία για το τέλος του 2004, προκειμένου να εξετασθεί η πρόοδος σε θέματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να ορισθεί ημερομηνία έναρξης συνομιλιών ένταξης.Η κυβέρνηση της Ν. Δ. δεν κεφαλαιοποίησε το πλεονέκτημα αυτό. Τουναντίον, ο Κ. Καραμανλής με συνέντευξη του στο CNN το 2004 αποσύνδεσε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τις Ελληνοτουρκικές διαφορές. Σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες της de facto αναβάθμισης της Τουρκίας που δημιουργεί η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου των 10 ν.μ., η μη αναίρεση του casus belli για το αναφαίρετο δικαίωμα μας επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. , και οι συνεχιζόμενες εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.Με την έξοδο της Ελλάδος από το ΝΑΤΟ το 1974 αλλά και μετά την επανένταξη οι Τούρκοι αμφισβητούσαν το έγγραφο της Στρατιωτικής Επιτροπής (Military Committee Document) MC 61, που καθόριζε τα επιχειρησιακά όρια του ΑΤΑ εντός του FIR Αθηνών και το αντίστοιχο MC 36, που διασφάλιζε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με βάση τη φιλοσοφία του Αρχιπελάγους. Το 2003 η κατανομή των θέσεων στη νέα δομή του ΝΑΤΟ είχε καθοριστεί ως εξής :
Στο Αεροπορικό Στρατηγείο στη Σμύρνη Διοικητής Αμερικανός, Υποδιοικητής Τούρκος και θέσεις επιτελών για Ελληνες.Στο Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (CAOC - Combined Air Operation Center ) της Λάρισας Διοικητής Ελληνας (ο Διοικητής του ΑΤΑ), Υποδιοικητής εκ περιτροπής Τούρκος και Έλληνας και θέσεις για Τούρκους επιτελείς.Η Τουρκία πίεζε για την εκ περιτροπής με την Ελλάδα σε διετή βάση ανάληψη της διοίκησης του CAOC στη Λάρισα. Και έπειτα από χρόνια συνεχούς αρνήσεως της Ελλάδας, τελικά το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το ΓΕΕΘΑ να αποδεχθεί στις 7 Μαΐου του 2009 την κατανομή των θέσεων σύμφωνα με την οποία: Στο CAOC της Λάρισας η διοίκησή του δίδεται εκ περιτροπής σε Έλληνα και Τούρκο διοικητή ανά διετία. Την περίοδο που στο CAOC θα υπάρχει Τούρκος διοικητής, στο Αεροπορικό Στρατηγείο Σμύρνης θα υπάρχει Ελληνας επιτελάρχης και όχι υποδιοικητής.Η διοίκηση του τούρκου πτέραρχου στο CAOC της Λάρισας αναμένεται να είναι σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αλλά και όπως αντιλαμβάνονται καλύτερον οι κατέχοντες τα της στρατιωτικής σχεδίασης, όταν το CAOC της Λάρισας θα διοικείται από Έλληνα πτέραρχο, στο αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης δεν θα υπηρετεί κανένας Έλληνας διευθυντής (DACOS) στις κρίσιμες επιτελικές θέσεις Α3 (Επιχειρήσεις), Α5 (Σχέδια - Πολιτική) και Α7 (Ασκήσεις). Η παράλληλη ύπαρξη του Τούρκου Υποδιοικητή στη Λάρισα θα εξουδετερώνει τις επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης και αστυνόμευσης της πολεμικής μας αεροπορίας που θα γίνονται για τον έλεγχο των εθνικών μας συνόρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.