Κάνει λόγο για «σταλινικές» πρακτικές σε βάρος του o Περικλής Κοροβέσης
Έλυσε τη σιωπή του, χθες, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και τοποθετήθηκε στο θέμα που ταλανίζει τις τελευταίες ημέρες τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του βουλευτή-συγγραφέα, Περικλή Κοροβέση, περί χρηματισμού του ενιαίου Συνασπισμού από τη Siemens το 1989.
Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, από τα Χανιά επιχείρησε να θέσει όρια σε μια «κανιβαλικού» χαρακτήρα αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της παράταξής του. |
Ο κ. Αλέκος Αλαβάνος, από τα Χανιά όπου ήταν χθες, επιχείρησε με μια μετριοπαθή -και πολιτικά ευπρεπή- δήλωση να θέσει όρια σε μια «κανιβαλικού» χαρακτήρα αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό της παράταξής του.
Ο κ. Κοροβέσης αντέδρασε σε όσα του καταμαρτυρούν και σε άρθρο του χθες στην «Ελευθεροτυπία» κάνει λόγο για «σταλινικές» πρακτικές σε βάρος του και καταγγέλλει τους κομματικούς γραφειοκράτες του ΣΥΝ
Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε τις αρχικές δηλώσεις Κοροβέση, ως «ένα σοβαρό λάθος πολιτικό κι ένα σημαντικό πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την κοινοβουλευτική του ομάδα και τον κόσμο μας, για τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο, αλλά και για θεσμούς και πρόσωπα όπως ο Λεωνίδας Κύρκος τα οποία δέχθηκαν μια αστήρικτη κριτική».
Εσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως «δεν έχουν καμία βάση» αυτά που λέγονται περί διαγραφής του βουλευτή και υπενθύμισε ότι ο Κοροβέσης είναι «ένας άνθρωπος που, με το μαρτύριο και τη μαρτυρία του, συνέβαλε στη μεγαλύτερη ήττα ίσως της χούντας σε διεθνές επίπεδο, στην αποπομπή της από το Συμβούλιο της Ευρώπης ένας άνθρωπος ο οποίος έχει εκφράσει με τη ζωή και το έργο του, τον βαθύ πόνο και τις αξίες της Αριστεράς».
Α. Αλαβάνος: «Φρένο» στα σενάρια διαγραφής του Περικλή Κοροβέση. |
Τόνισε μάλιστα, ότι «με μεγαλύτερη ευκολία θα μπορούσα να τεκμηριώσω ένα αίτημα δικής μου διαγραφής παρά του Περικλή Κοροβέση».
Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ελπίδα ότι την ερχόμενη Τρίτη, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Περικλής Κοροβέσης, με την εντιμότητα που τον διακρίνει θα αποκαταστήσει όλα τα πρόσωπα, τα οποία έχουν θιγεί».
Υστερα από ένα τριήμερο καταιγιστικών εναντίον του δηλώσεων και ονειδισμών ο κ. Κοροβέσης, με άρθρο του επαναλαμβάνει ότι τα όσα είπε ήταν ανακύκλωση δημοσιευμένων πληροφοριών, με στόχο να ασκηθεί πίεση για να υπάρξει απάντηση και διάψευση και καταγγέλλει «σταλινική τακτική» σε βάρος του: «Όταν δεν μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, ενοχοποιούμε το ίδιο το ερώτημα, το δαιμονοποιούμε για να αποφύγουμε την ουσία του προβλήματος».
Επίσης, αναφέρεται σε «έμμισθους γραφειοκράτες στο εσωτερικό του ΣΥΝ, που επιθυμούν την τιμωρία του χωρίς στον ίδιο να έχουν ανακοινώσει τίποτα» και καταλήγει: «Ο μόνος που μπορεί να με διαγράψει είναι ο εαυτός μου. Αλλά μέχρι στιγμής δεν μου έχει υποβληθεί καμία παρέμβαση».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, επέμεινε και χθες να χαρακτηρίζει ως «έχθρική πράξη εις βάρος του ΣΥΝ -της βασικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ- την κίνηση Κοροβέση.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι όποιος προβαίνει σε τέτοιες καταγγελίες οφείλει να τεκμηριώνει όσα λέει και κάλεσε τον βουλευτή να «αυτοπροσδιορίσει τη στάση του», εκφράζοντας την απορία αν μπορεί να συνυπάρξει με ανθρώπους που κατηγορεί.
«Δεν συζητώ καθόλου την περίπτωση για αποβολή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, του Περικλή Κοροβέση», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπανιάς, και σε δηλώσεις του στο «Κανάλι 1» του Πειραιά σημείωσε πως «οι αντιδράσεις που υπήρξαν από τις πλευρές των πρωταγωνιστών του ΣΥΝ και του ΚΚΕ είναι εντελώς υπερβολικές».
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργύρη Σαββατο 22/8/09
«ΕΧΩ ΜΑΘΕΙ να με βαράνε οι αστυνομικοί, όχι να με χαιρετάνε», είχε πει ο Περικλής Κοροβέσης αμέσως μόλις είχε εκλεγεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έκρυβε, άλλωστε, ότι συναισθηματικά η είσοδος στη Βουλή για κείνον ήταν σαν να βίωνε την ίδια κατάσταση με αυτήν που αντιμετώπισε στη χούντα.
ΑΠΟ ΜΙΚΡΗ ηλικία στους αγώνες της Αριστεράς, ο Κοροβέσης που φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί χούντας, ούτως ή άλλως μπήκε στο Κοινοβούλιο ως μια sui generis περίπτωση.
ΤΟ ΛΙΤΟ φυλλάδιο του προεκλογικού του αγώνα είχε προϊδεάσει γι΄ αυτό. Στην παρουσίαση του βιογραφικού του υπογράμμιζε ότι από μικρός είχε την τάση να χαζεύει και να ασχολείται με πράγματα που ελάχιστα ώς καθόλου ενδιέφεραν τους άλλους...
ΑΥΤΟ, ΟΠΩΣ έγραφε, διαμόρφωσε το υποσυνείδητό του. Ίσως να διαμόρφωσε και την κοινοβουλευτική συνείδησή του. Την ώρα που η Ζίμενς περνά στην κοινή γνώμη ως αποκλειστική υπόθεση του δικομματισμού, ο Κοροβέσης άναψε φωτιές, δηλώνοντας ότι οι μίζες είναι και υπόθεση της Αριστεράς και συγκεκριμένα του ενιαίου ΣΥΝ στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα το 1990.
ΧΘΕΣ ΤΟ κόμμα του τον κατηγόρησε για μεγάλο ατόπημα και του ζήτησε να ανακαλέσει ή να αναλάβει τις ευθύνες του. Κοινώς, να παραιτηθεί. Ο Λεωνίδας Κύρκος μίλησε για «βδελυρό παραμύθι» και το ΚΚΕ για προβοκάτσια. Η σύμπνοια της Αριστεράς, που συμπεριφέρεται σαν να έχασε μόλις την αθωότητά της, είναι πάντως αξιοσημείωτη.
ΤΟ «ΑΤΟΠΗΜΑ» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις επίμαχες δηλώσεις, μπορεί να είναι και το γεγονός ότι θύμισε στην Αριστερά την εποχή της συγκυβέρνησης με τον «ταξικό αντίπαλο». Σαράντα χρόνια αφότου έγραψε τους «Ανθρωποφύλακες», το πρώτο αντιχουντικό βιβλίο, ο Κοροβέσης μοιάζει να έλκεται από την έννοια του φυλακισμένου που ονειρεύεται να δραπετεύσει.
ΟΣΟ ΓΙΑ το κόμμα του, αφού τον αποδοκίμασε, θα πρέπει να δει τι θα κάνει με την περίπτωσή του. Ιδίως τη στιγμή που θέλει να εμφανίζεται ως ένας ανοικτός χώρος όπου κανένας δεν διαγράφεται για τις θέσεις του...