Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΠΟΛΥ ΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ. ΑΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ. ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Τι κάνουμε τώρα;ΕΛΑ ΜΟΥ ΝΤΕ! Να ΦΥΓΕΤΕ,ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ

Η ΝΔ εξατμίζεται

Τα όποια οφέλη από την έντονη θερινή κυβερνητική κινητικότητα φαίνεται να σβήστηκαν μαζί με τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταγράφεται σήμερα στο 6,2%, αυξημένη κατά 0,9% από την προηγούμενη έρευνα στις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Η ΝΔ εξατμίζεται

Το άνοιγμα της ψαλίδας οφείλεται κυρίως στην αποσυσπείρωση της ΝΔ, η συνοχή της οποίας καταγράφεται στο 62%, μειωμένη κατά 4,8% σε σχέση με δύο μήνες πριν. Η επίδοση της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (27,5%) είναι η χαμηλότερη που καταγράφεται στις έρευνες του «Εθνους της Κυριακής» μετά τις εκλογές του 2007.

Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την υψηλή συσπείρωσή του, σταθεροποιεί την εκλογική υπεροχή του, αλλά δεν φαίνεται να ωφελείται περαιτέρω από την παρούσα συγκυρία. Ο ενδεχόμενος επαναπατρισμός του υψηλού ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων της ΝΔ και η πιθανότητα μη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για επιδείνωση της οικονομίας και την ανάγκη επιβολής σκληρών μέτρων, αποτελούν στοιχεία που επιτρέπουν στο κυβερνητικό επιτελείο σκέψεις για πρόωρες εκλογές.

Η αναζήτηση πολιτικού χρόνου για ουσιαστικές πρωτοβουλίες, ικανές να αλλάξουν τους συσχετισμούς, τις αποτρέπουν. Με τα σημερινά δεδομένα η απόφαση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε και απορριπτέα.

Ο πιο φιλόδοξος στόχος που φαίνεται να μπορεί να θέσει η ΝΔ προκηρύσσοντας εκλογές τον Οκτώβριο είναι μια αξιοπρεπής ήττα, ελπίζοντας σε μη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ. Απομακρύνοντας την ημερομηνία των εκλογών κερδίζει χρόνο και ελπίδες για αλλαγή κλίματος, αλλά αναλαμβάνει και το ρίσκο μιας πιο επώδυνης ήττας.

Τα μικρότερα κόμματα. Το ΚΚΕ παραμένει σταθερά τρίτο κόμμα με 7,8% και ενισχύει την ηγεμονία του στον χώρο της Αριστεράς, αυξάνοντας το ποσοστό του στην πρόθεση ψήφου το τελευταίο δίμηνο κατά 0,7%.

Τα αυξημένα εκλογικά ποσοστά που εμφάνιζε ο ΛΑΟΣ στις δημοσκοπήσεις μετά τις ευρωεκλογές παρουσιάζουν τάση παγίωσης. Το 5,7% που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου και το αυξημένο ποσοστό αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ δημιουργούν ελπίδες για μια καλή εκλογική επίδοση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, αλλά παραμένει πάνω από το κρίσιμο όριο του 3%. Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα δυσχεραίνει τις όποιες προσπάθειες ανάκαμψης και δεν φαίνεται να περιορίζει τις διαρροές του κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ.

Αξιοσημείωτη είναι και η σημαντική συρρίκνωση των δημοκοπικών ποσοστών των Οικολόγων. Στην παρούσα έρευνα οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγράφονται στο 2%. Παρά την πρόσφατη οικολογική καταστροφή, οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τα οικολογικά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές εμφανίζουν τάση πολιτικής αποστασιοποίησης ή επιστροφής στο κόμμα προέλευσής τους.

ΘΩΜΑΣ ΓΕΡΑΚΗΣ*

*Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος MARC A.E.

αναρτηθηκε απο Billaggell κυριακή 30/8/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive