Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ομιλία Ροντούλη στη Βουλή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά


«Ναι στον εξορθολογισμό, όχι στην αυθαιρεσία»

Έχει παρέλθει πάνω από ένας χρόνος από την δημοσίευση (08/04/2008) του ασφαλιστικού νόμου της κυρίας Πετραλιά και μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της ισχύος του καθίσταται αναπόφευκτη.

Έτσι, εντελώς ενδεικτικά, μπορεί να ειπωθεί ότι αντί για περιστολή είχαμε διόγκωση των διοικητικών και λειτουργικών δαπανών των Ταμείων και ότι τα ελλείμματα στα σημαντικότερα Ασφαλιστικά Ταμεία ουσιαστικά «χτύπησαν κόκκινο», υπονομεύοντας την συνολική βιωσιμότητα του Ασφαλιστικου Συστήματος.

Επιπροσθέτως, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε η εισφοροδιαφυγή, αλλά απεναντίας αυξήθηκε θεαματικά, ενώ ακόμη μένει ανεφάρμοστη η διάταξη περί σχηματισού του Αποθεματικού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών (Α.Κ.Α.ΓΕ.).

Εντέλει, μάλιστα, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων από τα Ταμεία τους, που είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο κάθε μεταρρύθμισης, δεν βελτιώθηκε καθόλου. Αντιθέτως, τα νεοσχηματισθέντα μεγάλα ταμεία έχουν εξελιχθεί σε τεράστιους γραφειοκρατικούς οργανισμούς που ταλαιπωρούν τους συναλλασσομένους μαζί τους.

Αναφερόμενος τώρα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, πρέπει εξαρχής να επισημάνω ότι εχουν την έννοια της προστασίας της υγείας και της ζωής των ασφαλισμένων, λόγω των ειδικών συνθηκών υπό των οποίων παρέχεται η εργασία τους και των διαπιστωμένων κινδύνων που παρουσιάζει η εξακολούθηση της απασχόλησής τους πέραν ορισμένης ηλικίας.

Συνεπώς, ο καθορισμός της νέας λίστας των ΒΑΕ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, για να αφεθεί μόνο στα χέρια Υπουργών με εκδόσεις ΚΥΑ. Γι’ αυτό, άλλωστε, ουδέποτε μέχρι σήμερα επιχειρήθηκε η διαμόρφωση της σχετικής λίστας με απλή Υπουργική απόφαση, μολονότι ο θεσμός των ΒΑΕ ισχύει από το 1964.

Εξάλλου, η ΚΥΑ που προβλέπεται από την παρούσα τροπολογία για την συγκρότηση της νέας λίστας των ΒΑΕ πάσχει από μια μεγάλη αδυναμία.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω ΚΥΑ θα επανακαθορίσει το περιεχόμενο της λίστας των ΒΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα δύο διαφορετικών Επιτροπών (Μπεχράκη και Λιανού), οι οποίες όμως κατέληξαν στα συμπεράσματά τους χρησιμοποιώντας διαφορετικά κριτήρια.

Έτσι, για την απένταξη επαγγελμάτων, ειδικοτήτων ή χώρων από τη νέα λίστα των ΒΑΕ θα ληφθεί υπόψην το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, που αγνόησε εντελώς τα κριτήρια του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, ενώ για την ένταξη νέων επαγγελμάτων, ειδικοτήτων ή χώρων στην ίδια λίστα θα ληφθεί υπόψην το πόρισμα της Επιτροπής Λιανού, που όμως έχει χρησιμοποιήσει τα κριτήρια του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών.

Είναι σαφές, ότι η μεθοδολογία αυτή κατάρτισης της νέας λίστας των ΒΑΕ κρίνεται ως απαράδεκτη και αντιεπιστημονική, αφού η εν λόγω λίστα πρέπει να προκύψει με ενιαία κριτήρια για κάθε περίπτωση κρινόμενης ειδικότητας, χώρου ή επαγγέλματος.

Για τους λογους αυτούς, ο ΛΑ.Ο.Σ. καταψηφίζει την Κυβερνητική Τροπολογία. Βεβαίως, συνεχίζουμε να είμαστε υπέρμαχοι του εξορθολογισμού της λίστας των ΒΑΕ, σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορούμε να συναινέσουμε με αυθαίρετες πολιτικές κρίσεις περιορισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού, με προφανή στόχο την εξοικονόμιση δαπανών, εις βάρος όμως της υγείας και ενδεχομένως και της ζωής των ασφαλισμένων.

Επιθυμούμε η νέα λίστα των ΒΑΕ να σχηματισθεί στη βάση επιδημιολογικών και ιατρικών μελετών και αφού γίνει η πρέπουσα διάκριση μεταξύ του εξορθολογισμού και της αυθαιρεσίας.

αναρτηθηκε απο Αργυρη Σιδερη δευτερα 3/8/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive