Ομιλία Ροντούλη στη Βουλή στην ειδική συνεδρίαση για την Ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα συνδέθηκε με την εθνική τραγωδία που βιώνει μέχρι και σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός. Απώλεια εθνικού εδάφους, αγνοούμενοι, άνθρωποι που πλήρωσαν με τη ζωή τους τα γεγονότα, πρόσφυγες είναι το βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο κυπριακός λαός. Η εθνική ήττα την οποία υποστήκαμε ήταν αποτέλεσμα της ανυπαρξίας μηχανισμών ανατροπής των αρνητικών γεγονότων.
Σήμερα, όμως, διαθέτουμε στα ανοιχτά μέτωπα, στις ανοιχτές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, μηχανισμούς αποτρεπτικούς αρνητικών πιθανών καταστάσεων;
Στο ανοιχτό μέτωπο της Κύπρου ο μηχανισμός αποτροπής στην προσπάθεια επαναφοράς, από ορισμένα κέντρα, του σχεδίου Ανάν, είναι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, ένα δόγμα όμως που τα απαξιώσαμε επιχειρησιακά, ένα δόγμα που ενώ θα έπρεπε να το στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να σηματοδοτήσουμε τη συνδρομή της Ελλάδος στον κυπριακό ελληνισμό και για να αποτρέψουμε την Τουρκία από οποιοδήποτε απονενοημένο διάβημα στο μέλλον το αφήσαμε να ατονήσει, απεμπολώντας την ενισχυμένη γεωπολιτική παρουσία που θα μας έδινε στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο ζήτημα των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στο θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι ότι μια είναι η διαφορά μας, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Λανθασμένη θέση, διότι θα υποστούμε βλάβη στα εθνικά συμφέροντα από τη θέση αυτή. Πρέπει να φύγουμε από την πεπατημένη που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα περί οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και να περάσουμε στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Στις προβληματικές καταστάσεις που πιθανόν να κυοφορούνται στη Θράκη, πρέπει να εξισορροπήσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό με ένα γεωπολιτικό αντίβαρο και αυτό το γεωπολιτικό αντίβαρο υπάρχει και είναι η κρατική οντότητα του νέου Κουρδιστάν. Θα πρέπει να αποκτήσουμε επαφή ανεξάρτητα με την τραυματική εμπειρία του επεισοδίου Οτσαλάν.
Στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι μέγα ολίσθημα ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό του τύπου «Βόρειος Μακεδονία». Ο μηχανισμός αποτροπής σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι η πολυεθνική σύνθεση του σκοπιανού κρατιδίου. Είναι καιρός να αναπτύξουμε προνομιακές σχέσεις με το 30%-35% του αλβανικού πληθυσμού του κρατιδίου των Σκοπίων, διότι δεν αισθάνονται καθόλου καλά με το να ονομάζονται ψευτομακεδόνες.
Στο θέμα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας της Βόρειας Ηπείρου, έχουμε μηχανισμό πίεσης. Είναι οι χιλιάδες Αλβανοί που διαβιούν στην πατρίδα μας και στηρίζουν οικονομικά την Αλβανία. Και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο: Η ελληνική μειονότητα πρέπει να επιβιώσει, πρέπει να προστατευτούν όλα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, διότι από την Ελλάδα αντλούν τους πόρους, προκειμένου να έχουν το επίπεδο ζωής που έχουν στη Δημοκρατία της Αλβανίας.
Παραμένει, λοιπόν, ένα ερώτημα που πρέπει να το απαντήσει η πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και ο ελληνικός λαός: Οι κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα είχαν, έχουν, θα έχουν την πολιτική βούληση να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους μηχανισμούς αποτροπής αρνητικών εξελίξεων σε εθνικά μας ζητήματα ή δείχνουν μία ανεπίτρεπτη τάση ενδοτισμού και υποχωρητικότητας; Αυτό ας το απαντήσει ο ελληνικός λαός, όταν θα έρθει η ώρα της πεμπτουσίας της δημοκρατίας, που είναι οι εκλογές.
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Πεμπτη 23/7/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.