Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Πρότασης Νόμου για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων
Ένα μείζον πρόβλημα που συναρτάται με τη φτώχεια είναι το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.
Μελέτες έδειξαν ότι ο βαθμός φτώχειας ανεβαίνει αλματωδώς από τη στιγμή που εμφανίζεται το τρίτο και τέταρτο παιδί. Δηλαδή ο βαθμός φτώχειας, για ένα ή δύο παιδιά σε μια οικογένεια κατά μέσο όρο στην Ελλάδα είναι γύρω στο 19%. Όταν γεννιέται το τρίτο παιδί, ο βαθμός φτώχειας εκτινάσσεται στο 36%. Συνεπώς, ο οικογενειακός προϋπολογισμός αρχίζει να κλυδωνίζεται από τη γέννηση του τρίτου παιδιού και μετά.
Άρα θα πρέπει να υπάρχει μια αποτελεσματική πολιτική ενίσχυσης των πολυμελών οικογενειών, είτε πρόκειται για τρίτεκνες οικογένειες είτε πρόκειται για πολύτεκνες οικογένειες, αλλά ακόμη και για μονογονεϊκές οικογένειες, διότι το βάρος που έχει ένας γονέας που μεγαλώνει μόνος τα παιδιά του, είναι αυταπόδεικτο.
Και ενώ μεταβαλλόμαστε σταδιακά σε μια χώρα γερόντων δεν λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης της οικογένειας. Τα πολυτεκνικά επιδόματα είναι πενιχρότατα και προκαλούν τουλάχιστον τη θυμηδία αν συγκριθούν με τα πολυτεκνικά επιδόματα της υπόλοιπης Ευρώπης.
Από τη μια μεριά βγαίνει ο αξιότιμος Πρωθυπουργός της χώρας και λέει ότι οι τρίτεκνοι θα πρέπει να αναγνωριστούν ως πολύτεκνοι και από την άλλη ο νόμος ρητά εξαιρεί την τρίτεκνη μητέρα από την λήψη της ισόβιας τιμητικής σύνταξης των 95 ευρώ το μήνα.
Επιπλέον, οι πολύτεκνες οικογένειες περιμένουν από την Κυβέρνηση μια άλλη φορολογική αντιμετώπιση. Περιμένουν τα αναδρομικά που πρέπει να πάρουν από το 2001 και δεν τα παίρνουν αν και η Κυβέρνηση τα έχει υποσχεθεί. Περιμένουν, όταν πεθαίνει η πολύτεκνη μητέρα, η ισόβια τιμητική σύνταξη να μεταβιβάζεται στον πολύτεκνο πατέρα, πράγμα που είναι σύμφωνο και με δικαστικές αποφάσεις. Αυτά περιμένει να δει η πολυμελής ελληνική οικογένεια, προκειμένου και να στηρίξει τον οικογενειακό της προϋπολογισμό, αλλά και να αντιληφθεί ότι υπάρχει πράγματι από την εκάστοτε Κυβέρνηση, η πολιτική βούληση να γίνουν παρεμβάσεις για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού ή του χαμηλού βιοτικού επιπέδου που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες αυτές.
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το 25% των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν μπορεί να κωφεύει, στις προτάσεις που γίνονται από τον ΛΑ.Ο.Σ. για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Παρασκευη 31/7/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.