Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:Η φτώχεια πλήττει τον Έλληνα αγρότη



Από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Πρότασης Νόμου για την ενίσχυση των εισοδηματικά ασθενέστερων τάξεων

Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, από το 2000 μέχρι το 2008, δηλαδή τόσο με κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσο και με τη Ν.Δ., το πραγματικό εισόδημα των αγροτών της Ελλάδας μειώθηκε 20%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση αγροτικού εισοδήματος μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το πραγματικό κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 15,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να στηρίξει το εισόδημα των αγροτών λειτουργεί τελείως ασυντόνιστα, ανεύθυνα και χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, όπως φαίνεται και από τα παρακάτω:

Πρώτον, δεν έχει δοθεί η ετήσια αύξηση στις συντάξεις των αγροτών.
Είναι αδιανόητο, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι άνθρωποι των 330 ευρώ το μήνα να περιμένουν αύξηση και η αύξηση αυτή να μην δίδεται ακόμη από την Κυβέρνηση, την στιγμή, μάλιστα, που θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί για όλους τους συνταξιούχους μία κατώτερη εθνική σύνταξη των 800 €.

Δεύτερον, είναι αδιανόητο η καταβολή του ΕΚΑΣ να μην επεκτείνεται και στον αγροτικό κόσμο της χώρας, στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Για ποιο λόγο κάποιοι να παίρνουν ΕΚΑΣ και κάποιοι που συντηρούν την ελληνική ύπαιθρο, την ελληνική περιφέρεια να μην παίρνουν;

Τρίτον, βγαίνει ο κ. Κιλτίδης και υπόσχεται 25 λεπτά εγγυημένη τιμή το κιλό για το βιομηχανικό ροδάκινο. Δεν πέρασαν λίγα εικοσιτετράωρα και ο αξιότιμος Υπουργός κ. Χατζηγάκης βγαίνει και κάνει λόγο για 22 λεπτά ανά κιλό. Σε μια Κυβέρνηση στην οποία η δεξιά της δεν ξέρει τι κάνει η αριστερά της, είναι φανερό ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, ένα πρόβλημα συντονισμού και ασυνεννοησίας.

Τέταρτον, αφού οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. θα πάρουν επιστροφή φόρου πετρελαίου, άρα θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γιατί υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τις δηλώσεις ενεργοποίησης δικαιωμάτων ΟΣΔΕ; Αυτό είναι μια αντινομία που δείχνει, ότι η κυβέρνηση λειτουργεί υπό την πίεση συγκυριακών παραγόντων. Τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν αμέσως σε αυτούς που αναγκάστηκαν να τα καταβάλουν. Μία ορθότερη δε πρακτική για τον υπολογισμό της επιστροφής τμήματος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων στους παραγωγούς θα ήταν, να επιστρέφεται στον αγρότη ένα ποσοστό 5% επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Βεβαίως, μπορούν να υπάρξουν κάποια πρώτα βήματα από την Κυβέρνηση που θα σηματοδοτούσαν μια άλλη λογική, όπως:

Το κτηνοτροφικό δάνειο των 300 εκατομμύριων ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να χαριστεί. Επίσης ήρθε η ώρα η Αγροτική Τράπεζα να προχωρήσει σε ένα τριετές πάγωμα των δανείων και μια δεκαετής περίοδος εξυπηρέτησης του δανεισμού, δηλαδή της δυνατότητας αποπληρωμής μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών. Ακόμη πρέπει να αυξηθεί ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στο 12%, ενώ για ορισμένα προϊόντα των οποίων η τιμή στην αγορά κλυδωνίζεται επικίνδυνα όπως είναι τα δημητριακά ή το βαμβάκι θα πρέπει να ανέλθει στο 15%.

Για να γίνουν, όμως, αυτά τα βήματα πρέπει να υπάρχει από τους κυβερνώντες η αναγκαία πολιτική βούληση και τόλμη να βοηθήσουν τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι αγρότες, γι’ αυτό και την ώρα της κάλπης θα λάβει τα επίχειρα των ενεργειών της.

αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Πεμπτη 30/7/09

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive