Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Οι πέντε κοινοτοπίες της Σύμης

Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου

Τα βασικά συμπεράσματα που βγήκαν μπορούν να συνοψιστούν σε πέντε μεγάλες διαπιστώσεις:

  • Η μεγάλη συγκέντρωση εξουσίας, πλούτου και δύναμης στις τράπεζες πριν από την κρίση, οδήγησε σε αστάθεια – όλου του συστήματος- και προσδιόρισε και την έκβαση της κρίσης. Οι τράπεζες έγιναν πολύ μεγάλες για να ρυθμιστούν, πολύ δυνατές για να πτωχεύσουν και πολύ ισχυρές για να τους επιβληθεί ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο από τις κυβερνήσεις. Ουσιαστικά, οι τράπεζες κατά την κρίση όλων όσοι συμμετείχαν, πρέπει να υπόκεινται σ’ ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο και να μην υπάρχουν επενδυτικές δραστηριότητες οι οποίες να είναι εκτός θεσμών εποπτείας και ρύθμισης.
  • Κατέρρευσε το ιδεολόγημα της αυτορύθμισης των αγορών και αναδείχθηκε η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό σύστημα εποπτείας σε όλες τις αγορές. Αναδείχθηκε από την κρίση ο κυριαρχικός ελεγκτικός ρόλος του κράτους.
  • Αναδείχθηκαν οι ανισορροπίες που υπήρχαν σε διεθνές επίπεδο, ανάμεσα στην Αμερική που είχε τα μεγάλα ελλείμματα και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που είχαν τα μεγάλα πλεονάσματα, κυρίως της Κίνας – γιατί η Κίνα ουσιαστικά έδωσε ρευστότητα στην Αμερική, η οποία διοχετεύθηκε σε επισφαλείς τοποθετήσεις με πολύ χαμηλά επιτόκια. Ως αποτέλεσμα φάνηκε από αυτή την κρίση η ανάγκη συντονισμού της παγκόσμιας ζήτησης και της παγκόσμιας ρευστότητας διεθνώς. Γι’ αυτό το ζήτημα οι πρωτοβουλίες που παίρνονται είναι κατώτερες των περιστάσεων.
  • Λόγω της κρίσης απαιτείται μια αναδιάρθρωση του συστήματος της παγκόσμιας διακυβέρνησης, με δημιουργία νέων θεσμών, νέων Οργανισμών αλλά και αναδιάρθρωση των υπαρχόντων. Είναι απαραίτητο και σε διεθνές επίπεδο, να υπάρξει συνάφεια των πολιτικών καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, των πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την απαραίτητη κοινωνική πολιτική.
  • Η Ευρώπη ουσιαστικά δεν ανέδειξε την ηγεσία που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Ενώ είχε τρομακτικές ευκαιρίες και για την ανάδειξη ενός ηγετικού ρόλου στην παγκόσμια σκηνή, ουσιαστικά περιχαρακώθηκε στις νεοσυντηρητικές της πολιτικές και αποδείχθηκε αδύναμη και ως προς την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία των αγορών.

========================

Σχόλιο: Κάποιος έχει πει ότι όταν βάλεις 10 έξυπνους και σοβαρούς ανθρώπους σε ενα δωμάτιο να συζητήσουν για κάτι πολυ σοβαρό το συμπέρασμα που θα βγάλουν θα απευθύνεται σε ηλιθίους και θα είναι κατώτερο του μέσου όρου εξυπνάδας τους.Κύριοι όλα αυτά τα ξέρουμε -και δεν είμαστε νομπελίστες- τίποτα καινούργιο έχετε να πείτε;

****************
Το σχόλιό μας
  1. Ιουλίου 14, 2009 στο 7:46 μμ

    Αυτές οι “μαζώξεις” υποτίθεται “ειδημόνων” επι παντός “επιστητού” παγκοσμίως, λειτουργούν ΜΟΝΟ υπέρ των συμμετασχόντων. Περισσότερο είναι σχέσεις κοινωνικής μορφής και γνωριμιών και τίποτα θετικό δεν έχει προκύψει για τον απλό κόσμο, απο αυτές τις κοινωνικές συνευρέσεις.

  2. Επομένως συμφωνώ ΑΠΟΛΥΤΑ με το σχολιασμό του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. Θα σταθώ όμως ΚΑΙ στην 4η παράγραφο, στη πρώτη σειρά όπου καταγράφεται επι λέξη η διαπίστωση:”Λόγω της κρίσης απαιτείται ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ… “. ΕΔΩ πρέπει να σταθούμε και να δούμε ΤΙ ρόλο παίζουν με τις τύχες της Ελλάδας μας και ΤΙ διακυβεύεται απο ενα “κοσμικό” γεγονός. Γνωρίζετε ΟΛΟΙ, ως πολιτικά όντα, ότι ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΡΧΗ των λειτουργιών της λέσχης BILDERBERG είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτή. Αν δεν ήταν μυστικές οι συνεδριάσεις της, θα μπορούσαμε να μάθουμε απο τους ΜΟΝΙΜΩΣ συμμετέχοντες Κα ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ και κ. Θ.ΠΑΓΚΑΛΟ , ότι ΑΥΤΕΣ οι θέσεις είναι ΕΠΟΜΕΝΕΣ των θέσεων του σχεδίου της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ, αν τώρα “παντρέψουμε” όλα αυτά θα προκύψει ΑΠΟΛΥΤΑ το συμπέρασμα της εξάρτησής μας απο τη ΝΕΑ ΤΑΞΗ των πραγματων, που ως ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΦΕΡΤΗ ΙΔΕΑ και ΠΑΤΕΝΤΑ, ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην ΑΠΟΛΥΤΟΤΑΤΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ των λαών ΟΛΟΥ του Κόσμου απο τον Αμερικάνικο παράγοντα, με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟΝ.Τα παραδείγματα της προσπάθειας επιβολής της ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ άπειρα. Άρα λοιπόν θα πρότεινα στους αγαπητούς αναγνώστες και σχολιαστές, αυτού του ελεύθερου ιστότοπου, να αναλώσουν τις προσωπικές τους απόψεις πάνω σ` αυτό το θέμα. Δηλαδή:

  3. ”Οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πάνω στην Ελληνική κοινωνία, σε πολιτισμικό, εθνικό και οικονομικό επίπεδο”
    Ευχαριστώ για την υπομονή σας

    ΑΡΓΥΡΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ αναρτηθηκε απο Αγγελικη Νιαροπέτρου τριτη 14/7/09

1 σχόλιο:

  1. Με όλα αυτά τα βαρύγδουπα και στομφώδη που ακούμε σε μαζώξεις τέτοιου τύπου, μου έρχετε στο νου μου ένα παλιό ανέκδοτο¨

    Λέει η Λεμόνα στη Σιμέλα :
    - Ο Κωστίκας είπε να σου πω ότι θα πάμε για πικ-νικ , αύριο και θα φέρει και έναν φίλο του τον Γιωρίκα !
    - Τι είναι το "πικ-νικ"; μωρή Λεμόνα, ρωτά η Σιμέλα !
    - Ούτε εγώ ξέρω , αλλά καλού -κακού πλύνε τον κώλο σου΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive