Στις 21/4/2009 και σε ερώτησή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ροντούλης έθετε το θέμα του προβλήματος στην απορρόφηση μήλων, λόγω της αύξησης της παραγωγής από τις ανταγωνιστικές χώρες καθώς και της πτώσης των εξαγωγών λόγω της οικονομικής κρίσης, ζητώντας από το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση των αποθεμάτων μήλων με ένα κρατικό επισιτιστικό πρόγραμμα, που θα απευθύνεται σε απόρους, νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, σχολεία, κλπ.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός κ. Κιλτίδης αναφέρει τα εξής:
«Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, το Δεκέμβριο του έτους 2008, ψήφισε τον Καν (ΕΚ) 13/2009 με τον οποίο θεσπίζεται «Σχέδιο προώθησης της κατανάλωσης Φρούτων στα Σχολεία», με στόχο να βελτιώσει την κατανάλωση οπωροκηπευτικών προϊόντων (φρέσκων και μεταποιημένων) και μπανάνας από τους μαθητές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των Κρατών-Μελών».
«Το Μάρτιο του έτους 2009, ψηφίστηκε στην Επιτροπή ο Καν. (ΕΚ) 288/2009 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του σχεδίου προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία. Στην παρούσα φάση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταρτίζεται σχέδιο ΚΥΑ, προκειμένου η υλοποίηση του προγράμματος να ξεκινήσει τη σχολική περίοδο 2009-2010».
Σχόλιο Ροντούλη:
Αν και η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για τη διανομή φρούτων στα σχολεία κρίνεται ως απολύτως θετική, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να σπεύσει με την προετοιμασία και την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ που απαιτείται, έτσι ώστε και το εισόδημα των παραγωγών να προστατευθεί μέσω της συγκράτησης της τιμής των προϊόντων αλλά και να μην απειληθεί η ευστάθεια των συνεταιριστικών οργανώσεων.
Επίσης εκτός από την οικονομική διάστασή του το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιτυγχάνει και την προώθηση της υγιεινής διατροφής στα παιδιά, με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στο καθημερινό διαιτολόγιό τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας που κατά γενική ομολογία παρουσιάζει μια ανησυχητική αυξητική τάση ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες.
Βέβαια, η επέκταση του προγράμματος εκτός από τα σχολεία και σε άλλους φορείς όπως νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως σε απόρους πρέπει να είναι το επόμενο βήμα για το ΥΠΑΑΤ μέσω σχετικής πρωτοβουλίας του στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Τριτη 9/6/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.