Σε ερώτησή του, με ημερομηνία 5/5/2009, προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, ο κ. Ροντούλης έθετε το θέμα της μη κάλυψης από τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου 86 συνολικά εξετάσεων, για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα για την κοστολόγησή τους, με αποτέλεσμα το κόστος αυτών να καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, ακόμα και για τις πιο τακτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως αίματος και ούρων, καθώς και για τον θυρεοειδή.
Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Λέγκας, αναφέρει τα εξής:
«Από τις σχετικές διατάξεις συνάγεται ότι η κοστολόγηση ιατρικών πράξεων σε ασφαλισμένους του Δημοσίου διενεργείται με γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, οι οποίες γίνονται δεκτές από τον Υπουργό Υγείας και παράγουν έννομα αποτελέσματα, εφόσον εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στο οποίο συμπράττει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
Για ιατρικές πράξεις, στις οποίες δεν ακολουθήθηκε η προαναφερόμενη διαδικασία, αναμένεται από τους αρμόδιους φορείς πρόταση, για την αντιμετώπιση του θέματος».
Σχόλιο Ροντούλη:
Το Υπουργείο Οικονομικών δια της απαντήσεώς του, παραπέμπει τη λύση ενός τόσο σοβαρού θέματος στις ελληνικές καλένδες. Ενδιαφέρων θα ήταν να δούμε και την απάντηση του Υπουργείου Υγείας που προς το παρόν τηρεί σιγή ιχθύος.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει χρέος 500 εκατομμύρια ευρώ προς τα νοσοκομεία και 600 εκατομμύρια ευρώ προς τα φαρμακεία-διαγνωστικά Κέντρα και τους γιατρούς). Έτσι, οι φωστήρες του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, επέλεξαν τη λύση της περικοπής των εξετάσεων.
Εδώ και δύο μήνες ο ΟΠΑΔ δεν καλύπτει εξετάσεις όπως, μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές εξετάσεις, ενδοσκοπήσεις, καρδιολογικές εξετάσεις, ανοσοθεραπείες και ορισμένες ακόμη ιατρικές πράξεις για τις οποίες ο ΟΠΑΔ πλήρωνε μέχρι πρότινος τα ιδιωτικά κέντρα, καταβάλλοντας εν μέρει ή ολικώς τις δαπάνες για λογαριασμό των ασφαλισμένων του. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις αυτές έχουν κοστολογηθεί με γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), που έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Υγείας. Αιτία η μη έκδοση των απαιτούμενων προεδρικών διαταγμάτων.
Με τη διαγραφή των εξετάσεων που βρίσκονται εκτός Προεδρικών Διαταγμάτων το υπουργείο Οικονομικών αναμένει «όφελος» 50 εκατ. ευρώ φέτος. Το «όφελος» για την υγεία των δημοσίων υπαλλήλων να δούμε ποιο θα είναι…
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Τεταρτη 10/6/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.