Η αλήθεια για το
αεροστρατηγείο της
Λάρισας
Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για την ανάθεση της διοίκησης του αεροπορικού υποστρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Λάρισα σε Τούρκο ανώτατο αξιωματικό. Μπορεί για τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν βάλει τα εθνικά θέματα στην τελευταία θέση των ενδιαφερόντων τους, η απόφαση της 7ης Μαΐου από την στρατιωτική επιτροπή, να ήταν κεραυνός εν αιθρία, όχι όμως και για τον ΛΑ.Ο.Σ.
Ήδη από τις 28-5-2008, ένα χρόνο πριν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ροντούλης σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας έθετε επιτακτικά το θέμα της τοποθέτησης Τούρκου Διοικητή στο αεροστρατηγείο της Λάρισας και ζητούσε να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.
Στην απάντησή του στις 20-6-2008, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Μεϊμαράκης αναφέρει τα εξής:
«Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του ΝΑΤΟ προβλέπουν αναφορικά με τη θέση του Διοικητή σε όλα τα στατικά CAOCs, να καλύπτεται από το φιλοξενούν έθνος μέχρι το 2011, μετά το 2011, όλες οι θέσεις ανωτάτων αξιωματικών, και στα τέσσερα στατικά CAOCs, θα κατανέμονται εκ περιτροπής στις χώρες ανά διετία ή τριετία» … «η σειρά με την οποία θα εναλλάσσονται οι χώρες (μετά το 2011) στις θέσεις Διοικητού και Υποδιοικητού πρόκειται να καθορισθεί…».
Η αλήθεια όμως είναι και μάλιστα με χρονολογική σειρά προκειμένου να μπορέσουμε να προβούμε και σε έναν επιμερισμό ευθυνών ότι:
Το 2003, επί κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ., επ’ ευκαιρία της δεύτερης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αποφασίστηκε η μείωση των CAOCs από δέκα, σε τέσσερα στατικά και δύο αναπτυσσόμενα. Με την ίδια απόφαση το αεροστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ καταργήθηκε, ενοποιήθηκε με το CAOC 7 της Λάρισας το οποίο και μετονομάστηκε σε CAOC 4, χωρίς να ληφθεί καμία μέριμνα όσον αφορά την ανάληψη της διοίκησης του στρατηγείου αυτού.
Την 7η Μαΐου του 2009 η Κυβέρνηση της Ν.Δ. συμφωνεί στην εκ περιτροπής ανάληψη της διοίκησης του στρατηγείου της Λάρισας από Έλληνα και Τούρκο αξιωματικό χωρίς να ζητήσει την εφαρμογή ανάλογης ρύθμισης όσον αφορά τη θέση του Υποδιοικητή στο προϊστάμενο στρατηγείο της Σμύρνης, αρκούμενη στην διαβεβαίωση ότι την ίδια περίοδο που στη Λάρισα θα είναι Τούρκος Διοικητής, στο συμμαχικό στρατηγείο της Σμύρνης θα είναι Έλληνας Επιτελάρχης τρίτος στην ιεραρχία μετά τον μονίμως Αμερικανό διοικητή και επίσης μονίμως Τούρκο υποδιοικητή.
Με βάση, λοιπόν, τον νέο Νατοϊκό σχεδιασμό και με δεδομένες τις αναθεωρητικές διαθέσεις της Τουρκίας έναντι της χώρας μας, οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι μεγάλοι:
· Οι διαμαρτυρίες για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, που γίνονται μέσω αναφορών του CAOC της Λάρισας προς το Air South, θα υποβάλλονται από τον Τούρκο Διοικητή !! ή όχι και αν τελικά υποβάλλονται θα είναι ολόκληρες ή «κουτσουρεμένες»;
· Θα δέχεται ο Τούρκος διοικητής ως περιοχή εναέριας αστυνόμευσης και επιτήρησης αυτή που ταυτίζεται με το FIR Αθηνών, γεγονός που αποτελεί το κυριότερο σημείο διαφωνίας της Ελλάδας με την Τουρκία;
· Ποια αντίληψη θα επικρατήσει όσον αφορά το θέμα του εύρους του εθνικού εναερίου χώρου (η αντίληψη των 6 ναυτικών μιλίων που προβάλλει η Άγκυρα ή η αντίληψη των 10 ναυτικών μιλίων που ήδη εφαρμόζει η ελληνική πλευρά);
· Τούρκος αξιωματικός θα έχει την καθημερινή διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων που η Ελλάδα ως χώρα μέλος έχει στη διάθεση της συμμαχίας;
· Θα συμπεριλαμβάνονται ελληνικά νησιά σε νατοϊκές ασκήσεις (Λήμνος) τη στιγμή που η Τουρκία προβάλλει το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου; Η τοποθέτηση Τούρκου διοικητή στο στρατηγείο της Λάρισας μάλλον θα προωθήσει την πολιτική τη Άγκυρας στα προαναφερόμενα ζητήματα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Οι ευθύνες βαρύνουν και τα δύο κόμματα εξουσίας. Τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που δέχθηκε τη νέα νατοϊκή δομή χωρίς να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα όσο και της Ν.Δ. που συνήνεσε στην εκ περιτροπής ανάληψη της διοίκησης.
Εφόσον, όμως, η απόφαση που πάρθηκε ήταν σε επίπεδο στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ και εκκρεμεί η απόφαση στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο που είναι το συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας υπάρχουν ευτυχώς ακόμη κάποια περιθώρια διαπραγμάτευσης.
Η Ελλάδα στο επερχόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα πρέπει να διεκδικήσει τη μόνιμη ανάληψη της θέσης του διοικητή στο στρατηγείο της Λάρισας από Έλληνα αξιωματικό ή εναλλακτικά την ανάληψη της θέσης του Υποδιοικητή στο Στρατηγείο της Σμύρνης από Έλληνα αξιωματικό όταν διοικητής στη Λάρισα θα είναι Τούρκος αξιωματικός. Εφόσον το Στρατηγείο της Σμύρνης είναι το προϊστάμενο κλιμάκιο αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε οποιεσδήποτε ενέργειες του Τούρκου διοικητή που θα αντιβαίνουν στα εθνικά συμφέροντα.
Ο κ. Μεϊμαράκης πριν από κάποιες μέρες βρήκε χρόνο να βραβεύσει τον απερχόμενο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να ασχοληθεί και με κάτι πιο σοβαρό.
αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη Παρασκευη 22/5/09
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.