Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:Οι 307 Έλληνες φοιτητές της Λ’ Άκουϊλα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους


Όπως είναι γνωστό, η Ιταλική πόλη της Λ’ Άκουϊλα υπέστη από σεισμό μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων με 290+ νεκρούς και 1500+ τραυματίες.

Τα 2/3 των οικοδομημάτων του ιστορικού της κέντρου έχουν κατεδαφιστεί ή είναι ετοιμόρροπα, ενώ η πόλη επισήμως έχει εκκενωθεί.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ολοσχερούς καταστροφής και θανάτου συνεχίζουν να βρίσκονται 307 έλληνες φοιτητές, που με απόγνωση διατυπώνουν προς την κωφεύουσα Ελληνική Πολιτεία το αίτημα της μετεγγραφής τους σε ομότιμα και ομοταγή Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στα αντίστοιχα έτη φοίτησης.

Πράγματι, αν και η Ελληνική Κυβέρνηση αδιαφορεί, υφίστανται τέσσερις ουσιαστικοί λόγοι που συνηγορούν για την επιστροφή των λιγοστών αυτών φοιτητών στα πάτρια εδάφη.

Πρώτον, η αβεβαιότητα της σπουδαστικής τους σταδιοδρομίας. Την στιγμή που η κατάρρευση των Πανεπιστημιακών κτηρίων του ιστορικού κέντρου της Λ’ Άκουϊλα είναι σχεδόν καθολική, η μόνη εναλλακτική που τους έχει απομείνει, είναι μια νεφελώδης υπόσχεση περί μετεγγραφής σε άλλα μακρινά Ιταλικά Ιδρύματα. Γιατί, λοιπόν, αυτά τα παιδιά να μην επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού ούτως ή άλλως πρόκειται να μετακινηθούν;

Δεύτερον, ο πιθανός κίνδυνος που προέρχεται από τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Γκραν Σάσσο. Ο αντιδραστήρας αυτός, εκ των μεγαλυτέρων της κατηγορίας του στην Ευρώπη, 12 χλμ. από την πόλη της Λ’Άκουϊλα, προσωρινά έχει σφραγισθεί και βρίσκεται κοντά σε μεγάλο υδάτινο κοίτασμα, γεγονός που ευλόγως προκαλεί την ανασφάλεια, ακόμη και για την καταλληλότητα του πόσιμου νερού.

Τρίτον, το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής που υπέστησαν. Όσοι εκ των φοιτητών δεν τραυματίστηκαν και οι κατοικίες τους δεν κατέρρευσαν αντιμετωπίζουν την πλήρη οικονομική καταστροφή, εξαιτίας των πλημμυρών και των πυρκαγιών που ξέσπασαν αργότερα από τις διαρροές στα δίκτυα αερίου, ύδρευσης και αποχέτευσης. Οικοσκευές και αυτοκίνητα είτε είναι κατεστραμμένα, είτε η επισκευή τους κρίνεται οικονομικά ασύμφορη.

Τέταρτον, η ύπαρξη νομοθετικών προηγουμένων. Η Ελληνική Πολιτεία φρόντισε με σειρά νόμων να φέρει σε ομότιμα και ομοταγή Ελληνικά Πανεπιστήμια τους Έλληνες φοιτητές της Βοσνίας, τους ομογενείς φοιτητές από την πρώην ΕΣΣΔ και τους 800 περίπου Έλληνες φοιτητές της Πρίστινα, άνευ μάλιστα εξετάσεων, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών, της πολιτικής αστάθειας και των συγκρούσεων που γνώριζαν οι περιοχές αυτές. Έτσι, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: ένας ιδιαίτερα καταστρεπτικός και θανατηφόρος σεισμός δεν δημιουργεί ομοίως εξαιρετικές συνθήκες που να δικαιολογούν το αίτημα της επιστροφής των ενδιαφερομένων ελλήνων φοιτητών της Λ’Άκουϊλα; Γιατί η Ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει έναντι Ελλήνων πολιτών δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Από την προεκτεθείσα, λοιπόν, επιχειρηματολογία συνάγεται το βάσιμο του αιτήματος της μετεγγραφής των Ελλήνων φοιτητών της Λ’ Άκουϊλα στις πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και, αν η Ιταλική Κυβέρνηση μεριμνά για την αποκατάσταση των σεισμοπαθών της, είναι λογικό οι Έλληνες φοιτητές της Λ’ Άκουϊλα να απευθυνθούν με φωνή διαμαρτυρίας προς την δική τους Κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσουν άμεσα την πληθώρα των επειγόντων προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. στηρίζει το αίτημα που διατυπώνουν και θα συνεχίσει να ασκεί πολιτική πίεση για την τελική τους δικαίωση.

αναρτηθηκε απο Σιδερη Αργυρη δευτερα 18/5/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive