Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Έρευνα εναντίον Ντενκτάς για συμμετοχή στην Ερκένεκον






Έρευνα εναντίον του Ραούφ Ντενκτάς και του Ντερβίς Έρογλου για συμμετοχή τους στην ακροδεξιά οργάνωση Ερκένεκον άρχισαν οι κατοχικές αρχές στην Κύπρο.
Όπως μετέδωσαν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, την ανακοίνωση για την έναρξη της έρευνας έκαμε ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Φερντί Σαπίτ Σογιέρ.
Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την έρευνα και ότι αυτή αποτελεί προσπάθεια παρέμβασης στις λεγόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν τη μεθεπόμενη Κυριακή στις κατεχόμενες περιοχές.
Πρόσθεσε ότι η έρευνα δεν τον αφορά και ότι δεν θεωρεί σοβαρό το έγγραφο που παρουσίασε ο Φερντί Σογιέρ, σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση χρηματοδότησε το ακροδεξιό κόμμα του τέως «πρωθυπουργού» Ντερβίς Έρογλου το 1998.

Προσγείωση κατά λάθος τουρκικού αεροσκάφους σε γεωργιανή στρατιωτική βάση



Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών προσγειώθηκε, από λάθος, σε στρατιωτική βάση της Γεωργίας.
Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών προσγειώθηκε σήμερα, προφανώς εκ λάθους, σε βάση της γεωργιανής πολεμικής αεροπορίας, ανακοίνωσαν αεροπορικές πηγές κι η ίδια η εταιρεία.
Ένα λάθος του πιλότου προφανώς οδήγησε το αεροσκάφος, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από την Κωνσταντινούπολη στην Τιφλίδα, να προσγειωθεί στη βάση, η οποία απέχει περί τα 17 χλμ από το κύριο πολιτικό αεροδρόμιο, τονίζει πηγή των Τουρκικών Αερογραμμών στο Ρόιτερ, η οποία αρνήθηκε ν' αποκαλύψει την ταυτότητά της.
«Το αεροσκάφος προσγειώθηκε εκ λάθους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο. Είναι πιθανόν ο πιλότος να μπέρδεψε τα αεροδρόμια», τόνισε η ίδια πηγή.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, στο αεροσκάφος επέβαιναν 69 άτομα. Πηγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε την προσγείωση του αεροσκάφους σε λάθος σημείο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί άλλες λεπτομέρειες για το συμβάν. Οι Τουρκικές Αερογραμμές αρνήθηκαν επισήμως να το σχολιάσουν.

Σε βασανιστήρια συμμετείχαν και οι γιατροί…


The New York Times
Ενεργό συμμετοχή είχαν πολλοί γιατροί ακόμα και στον βασανισμό κρατουμένων που θεωρούνταν ύποπτοι για τρομοκρατική δράση και κρατούνταν από την CIA, αναφέρει απόρρητη έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Οι εμπειρογνώμονες της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης, με βάση τις καταθέσεις 14 κρατουμένων μελών της Αλ Κάιντα που μεταφέρθηκαν στο Γκουαντάναμο στα τέλη του 2006, υποστηρίζουν ότι οι γιατροί που εργάζονταν για λογαριασμό της CIA παρακολουθούσαν τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι κρατούμενοι, όπως αυτό του εικονικού πνιγμού, για να διασφαλίσουν ότι δεν θα κατέληγαν στον θάνατο του κρατουμένου. Οι γιατροί ήταν παρόντες όταν οι φρουροί εξανάγκαζαν τους κρατουμένους να μπουν σε μικρά κιβώτια, τους έδεναν με αλυσίδες από την οροφή, τους κρατούσαν επί ώρες σε παγωμένα κελιά και τους χτυπούσαν στους τοίχους.
Η διευκόλυνση τέτοιων πρακτικών, που χαρακτηρίζονται βασανιστήρια από τον Ερυθρό Σταυρό, αποτελεί πλήρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής, ακόμα κι αν στόχος των γιατρών ήταν να προλάβουν τον θάνατο ή τον σοβαρό τραυματισμό των κρατουμένων. Αλλωστε, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η παρουσία του ιατρικού προσωπικού στόχευε στην παροχή βοήθειας στους ανακριτές και όχι στην προστασία των κρατουμένων και ότι οι γιατροί συναινούσαν και συμμετείχαν στην κακοποίηση κρατουμένων.
Μάλιστα, συχνά, αναφέρει η έκθεση, «έδιναν εντολές στους ανακριτές να συνεχίσουν, να μεταβάλουν ή ακόμα και να διακόψουν τις μεθόδους βασανισμού που εφάρμοζαν τη συγκεκριμένη στιγμή».
Η έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού ολοκληρώθηκε το 2007. Ο δημοσιογράφος Μαρκ Ντάνερ απέκτησε πρόσβαση σε αυτήν και την ανήρτησε με συνοδευτικό σχόλιο στην ιστοσελίδα του περιοδικού The New York Review Of Books.
H έκθεση έχει έκταση 40 σελίδων και καταδικάζει το πρόγραμμα της CIA, όχι μόνο για τα βασανιστήρια, αλλά και για την κράτηση των υπόπτων χωρίς να ειδοποιηθούν οι κυβερνήσεις των χωρών τους ή οι οικογένειές τους. Τέλος, αποκαλύπτονται νέα στοιχεία για την αδυναμία της κυβέρνησης Μπους να συνεργαστεί με την υπηρεσία αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού και τις έρευνες για τα προγράμματα φυλάκισης των ΗΠΑ.

Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία κρίνει το Συμβούλιο της Ευρώπης



Οι διαρκείς συγκρούσεις ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία της χώρας.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, υπογραμμίζεται σε έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο.
«Η πολιτική κρίση της άνοιξης 2008 κατέδειξε τις αδυναμίες του Συντάγματος του 1982 και τον επείγοντα χαρακτήρα της πολυαναμενόμενης μεταρρύθμισής του», εκτιμά ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ουκρανός Σέρχι Χολοβάτι.
«Η τουρκική πολιτική σκηνή παραμένει πολωμένη γύρω από το κλίμα καχυποψίας που επικρατεί μεταξύ των διαφόρων πολιτικών πρωταγωνιστών και ιδιαίτερα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους παραδοσιακά κεμαλιστές αντιπάλους της», υπογραμμίζει ο κοινοβουλευτικός.
Υπενθυμίζει έτσι ότι ο χρόνος που πέρασε σηματοδοτήθηκε από διάφορες πολιτικές κρίσεις που συνδέονται κυρίως με το ζήτημα της άρσης της απαγόρευσης της μαντίλας στα πανεπιστήμια και με τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του κυβερνώντος κόμματος που κατηγορήθηκε για δραστηριότητες κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους.
«Αριθμός μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, θεωρούνται εκ των προτέρων απόπειρες για να υπονομευθούν οι ιδρυτικές αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα η αρχή του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους», επισημαίνει.
Οι διαρκείς συγκρούσεις ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση έδειξαν σε πιο σημείο η συσσώρευση προσφυγών προς το Συνταγματικό Δικαστήριο με πολιτικούς στόχους μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία της χώρας και να εμποδίσει την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις της, διαπιστώνει ο Σέρχι Χολοβάτι μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Νοέμβριο 2008 στην Άγκυρα.
«Ο αποτελεσματικός διαχωρισμός των εξουσιών και η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών στην Τουρκία είναι κρίσιμοι για τον εκσυγχρονισμό του τουρκικού κράτους», προσθέτει.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive