Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Θέμα Θράκης έθεσε και ο Μουσουλμάνος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. ΧΟΥΣΕΪΝ Μπάρακ Ομπάμα!

(Φωτο. O Ομπάμα στο Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη)
_________________
ΘΕΛΕΤΕ ΧΑΛΚΗ;
ΔΩΣΤΕ ΤΗ ΘΡΑΚΗ!!
_________________
Μετά τις συστάσεις της Χίλαρι και ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι απαιτούνται κινήσεις της Ελλάδας στη Θράκη για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης Μείζον ζήτημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και στον γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δημιουργεί η αποκάλυψη του «Εθνους της Κυριακής» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συνέδεσε το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με «ανταποδοτικές κινήσεις» της Ελλάδας στη... Θράκη.
Εκπαιδευτικά και θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας έθεσε ο πλανητάρχης στον Οικουμενικό Πατριάρχη, αδειάζοντας την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», κατά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με τον πρόεδρο Μ. Ομπάμα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου κ. Ραχμ Εμμανουέλ, ο τελευταίος για λογαριασμό του προέδρου, πρόβαλε την τουρκική θέση ότι για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή απαιτούνται κινήσεις της Ελλάδας στη Θράκη στα εκπαιδευτικά και στα θρησκευτικά ζητήματα της μειονότητας...
______________________________
Οι εξελίξεις απέδειξαν ότι η Ντ. Μπακογιάννη δεν έπεισε τη Χ. Κλίντον.
______________________________
Η εξέλιξη αυτή συνιστά πραγματικό «Βατερλό» για την επιλογή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών να ποντάρει όλα τα «χαρτιά» στη νέα αμερικανική κυβέρνηση και στην υποτιθέμενη προσωπική σχέση των δύο υπουργών Εξωτερικών και καταδεικνύει την απολύτως λανθασμένη απόφαση να προβληθεί ως σχεδόν πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η προσδοκία ότι η «πίεση» του Ομπάμα μπορεί να οδηγήσει σε άνοιγμα της Σχολής, παρέσυρε την ηγεσία του ΥΠΕΞ στο να μετατρέψει το θέμα της Χάλκης σε βασικό ζήτημα των επαφών με Αμερικανούς και Τούρκους, ώστε να οικειοποιηθεί ως δική της επιτυχία ενδεχόμενη επαναλειτουργία της Σχολής.
_______________
Μπούμερανγκ
____________ ___
Η εμμονή στο θέμα της Χάλκης από το ΥΠΕΞ διευκολύνει όμως την επιδίωξη της Τουρκίας να υποστηρίξει ότι τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και επομένως της Θεολογικής Σχολής, υπόκεινται σε καθεστώς αμοιβαιότητας και έτσι να υποβαθμίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας σε διμερές ελληνοτουρκικό.
Η επιλογή αυτή όμως δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, καθώς το υπ. Εξωτερικών και η κ. Μπακογιάννη είχαν ενημερωθεί αρμοδίως και εγκαίρως ότι και η κ. Χ. Κλίντον είχε αναφερθεί σε σύνδεση της υπόθεσης της Χάλκης με τη Θράκη.
Η κ. Μπακογιάννη στη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Α. Μπαμπατσάν συζήτησε τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων» χωρίς να θέσει δύο από τα σημαντικότερα προβλήματα (ένταση στο Αιγαίο και λαθρομετανάστευση).Εθεσε θέμα Χάλκης και δέχθηκε για μία ακόμη φορά να δώσει απαντήσεις στον κ. Μπαμπατσάν για την πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τη... μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, νομιμοποιώντας έτσι τη διασύνδεση που προωθεί η Αγκυρα.
_____________________________________________________
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:Με προβληματική και πρόχειρη ατζέντα...
_____________________________________________________
Απογοητευτική όμως ήταν και η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης στην «έκκληση» της Αθήνας που υποβλήθηκε σε ανώτατο επίπεδο τόσο στον πρόεδρο Ομπάμα όσο και στην κ. Χ. Κλίντον για να θέσουν στην τουρκική πλευρά την ένταση στο Αιγαίο.Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, τέτοιο θέμα δεν τέθηκε από τον κ. Ομπάμα στην τουρκική ηγεσία, γεγονός που αποκαλύπτει ότι ήταν προβληματική και πρόχειρη η προετοιμασία της ατζέντας των συναντήσεων Ομπάμα-Καραμανλή και Χ. Κλίντον-Μπακογιάννη.Εκ των υστέρων, και με δεδομένη την προνομιακή στρατηγική σχέση την οποία προσέφερε στην Τουρκία ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, ίσως είναι προτιμότερο το ότι δεν ανταποκρίθηκε τελικά στην έκκληση του κ. Καραμανλή και της κ. Μπακογιάννη για να «μεσολαβήσει» στην τουρκική πλευρά.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ.Α. Ταλάτ προσκλήθηκε τελικώς στην Ουάσιγκτον και θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον στις 15 Απριλίου.
Η συνάντηση αυτή είχε ματαιωθεί λόγω των αντιδράσεων της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τελικώς προκειμένου να νομιμοποιηθεί η πρόσκληση, φρόντισε ώστε να προσφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση μια σύντομη και στο «πόδι» συνάντηση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Μ. Κυπριανού στην Πράγα..
____________________________________________
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΑΓΚΥΡΑ«Εξαφάνισαν» τη συνάντηση
____________________________________________
Η δύσκολη φάση στην οποία έχουν εισέλθει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν προκύπτει μόνο από το θέμα της Χάλκης και την ιδιαίτερα προσβλητική συμπεριφορά που επεφύλαξε το επιτελείο του Λευκού Οίκου στον Οικουμενικό Πατριάρχη.Υπενθυμίζεται ότι αφού ακυρώθηκε η μετάβαση του κ. Ομπάμα στο Φανάρι (όπως είχε πράξει ο πρώην πρόεδρος Μ. Κλίντον), το επιτελείο του μετά παρεμβάσεις της Αγκυρας, αποφάσισε να «εξαφανίσει» την κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε ο πρόεδρος με τον κ.κ. Βαρθλομαίο, ώστε να μην ενοχληθεί η τουρκική ηγεσία.Η τουρκική κυβέρνηση επέμενε να συμμετάσχει ο κ.κ. Βαρθολομαίος στην κοινή συνάντηση του κ. Ομπάμα με τους τοπικούς αρχηγούς των δογμάτων και θρησκειών στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να υποβαθμιστεί ο Οικουμενικός χαρακτήρας του Πατριαρχείου.
Ο κ. Ομπάμα είχε αυτή τη δυσάρεστη, όπως αποδείχθηκε, συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά η μοναδική φωτογραφία-απόδειξη της συνάντησης, δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν 15 ώρες μετά (σ.σ. για να... ικανοποιηθεί και η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ), όταν είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στο Ιράκ...
Είχε προηγηθεί η ομιλία του κ. Ομπάμα στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, με την ανιστόρητη αναφορά που δικαίωνε την Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, κάνοντας λόγο για την απόκρουση από τους Τούρκους «ξένων δυνάμεων που επεδίωκαν την αρπαγή εδαφών ή την ανασύσταση αρχαίας αυτοκρατορίας...».
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr
αναρτηθηκε απο σιδερη αργυρη τεταρτη 15/3/09

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητοί φίλοι
    Μακάρι να βγω ψεύτης αλλά φοβάμαι ότι με τον κύριο Ομπάμα θα αντιμετωπήσουμε την πιό Ανθελληνική Αμερικανική εξωτερική πολιτική .
    Δεν ξέρω αν αληθεύει αλλά ένας συγγενής μου ,που μένει και εργάζεται στις ΗΠΑ, μου είπε ότι από τον Γενάρη του 2009 επικρατεί στο State Department
    ... ''ανθελληνική ιστερία '' !!!
    To πιό παράξενο όμως που μου είπε ο συγγενής μου είναι ότι της ιστερίας ηγείται κάποιος κύριος ονομαζόμενος Μακρής ....
    Και πάλι λέω μακάρι όλα τα ανωτέρω να είναι αναληθή .
    Όμως μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. μιλόντας σε Ένα Τουρκικό Πανεπιστήμιο έκανε μια ΣΚΟΠΙΜΗ παρερμηνία της Παγκοσμίου Ιστορίας μιλώντας στούς τούρκους φοιτητές .
    Δεν δέχομαι ότι έκανε λάθος η ότι δεν ήξερε γεγονότα που στη Ελλάδα γνωρίζουν Γυμνασιόπαιδες .
    Υπενόησε ότι κάποιοι ''κακοί'' σύμμαχοι του Α.Παγκ.Πολέμου επετέθησαν στην ''αθώα'' Τουρκία για να της πάρουν εδάφη .
    Δεν γνωρίζει ο κύριος Χουσείν ότι η χώρα ,της οποίας ηγείται σήμερα, ήταν ένας από τους συμμάχους που ήταν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συμμάχων της στον Α.Παγκ.Πόλεμο;
    Δεν γνωρίζει ο κύριος Χουσείν ότι η ηττηθείσα Τουρκία δεν εδέχετο του όρους της Συνθήκης των Σεβρών και γιαυτό η Ελλάδα με εντολή των Συμμάχων προσπάθησε να τους επιβάλει ;

    Λεπτομέρεια , θα μου πείτε η ομιλία του κυρίου Χουσείν Ομπάμα στο Τούρκικο Πανεπιστήμιο .
    Βλέπω σκούρα σύννεφα στον ορίζοντα της εξωτερικής μας πολιτικής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive