Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ. ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ !!


"Αεροπειρατία" στους μετόχους της MIG… ή "απογείωση" του κ. Βγενόπουλου στην πολιτική;

«Η Ολυμπιακή είναι ένας κουβάς με σκ@τα και όταν γεμίσει τον δίνεις στο γκουβέρνο», συνήθιζε να λέει ο Αριστοτέλης Ωνάσης, πολλά χρόνια πριν αποφασίσει ο Mr MIG να… διεκδικήσει τον κουβά, σε μια ξαφνική έκλαμψη «πατριωτικής επιχειρηματικότητας», που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα στους μετόχους του ομίλου του.
Η απροσδόκητη ανταπόκριση του Α. Βγενόπουλου στην πρόσκληση της κυβέρνησης προς Έλληνες επιχειρηματίες, επίδοξους σωτήρες της Ολυμπιακής, δεν προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους μετόχους της MIG, που είδε χθες τη μετοχή της να υποχωρεί περισσότερο από 3%.
Την ώρα που οι μέτοχοι της MIG περίμεναν με αγωνία ένα εντυπωσιακό deal στον τραπεζικό τομέα, που θα δικαιολογούσε και την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου των 5 δις. ευρώ, ο Mr MIG αποφάσισε ότι είναι έτοιμος να δαπανήσει περί τα 200 εκατ. ευρώ από τη ρευστότητα του ομίλου, για να αγοράσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του εθνικού αερομεταφορέα, που δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει κέρδη ούτε καν στα χρόνια του Ωνάση!
Και όλα αυτά, την ώρα που ο κλάδος των αερομεταφορών διεθνώς διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους μεταπολεμικά, με ασφυκτικές πιέσεις από την παγκόσμια ύφεση και την πιστωτική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, οι εννέα μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στις ΗΠΑ έχασαν περισσότερα από 4 δις. δολ., ενώ στην Ευρώπη οι περισσότεροι εθνικοί αερομεταφορείς παραπαίουν.
Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βγενόπουλου (στον “Real FM”) δεν πείθουν ότι έχει καταστρώσει ένα πειστικό επιχειρηματικό σχέδιο για να αποδώσει κέρδη η… επικίνδυνη πτήση με την Ολυμπιακή. Δεν εξήγησε πώς ένας όμιλος χωρίς την ελάχιστη εμπειρία και τεχνογνωσία στις αερομεταφορές θα μετατρέψει τον… κουβά με τα σκ@τα, που κατά την κυβέρνηση χάνει 1,5 εκατ. ευρώ ημερησίως, σε κερδοφόρα εταιρεία.
Μίλησε αόριστα για πιθανές συνέργειες με άλλες εταιρείες του ομίλου της MIG, ενώ είπε ότι δεν σκοπεύει να μεταπωλήσει την εταιρεία, χωρίς να αποκλείει όμως και το ενδεχόμενο να την επιστρέψει στο Δημόσιο, αν ζητηθεί!
Το εγχείρημα της MIG μπλέκεται εξ αρχής στα γρανάζια της πολιτικής, σε μια περίοδο έντονης αστάθειας και αντιπαραθέσεων, καθώς ο κ. Βγενόπουλος έθεσε ως προϋπόθεση για την εξαγορά της Ολυμπιακής τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων.
Μάλιστα, με την πρότασή του για μια ιδιότυπη αποκρατικοποίηση-repos (με δυνατότητα επιστροφής της εταιρείας στο Δημόσιο) ο κ. Βγενόπουλος επιδιώκει εξαρχής να αποφύγει επιθέσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση του ΟΤΕ.
Όλα αυτά, όπως λένε στην αγορά, μπορεί να βοηθούν στην ενίσχυση του προφίλ του κ. Βγενόπουλου, διευκολύνοντας ίσως και την επικείμενη, σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, κάθοδό του στον πολιτικό στίβο. Για τους μετόχους της MIG, όμως, δεν ηχούν πολύ καθησυχαστικά: την ώρα που καλούνται να δεσμεύσουν άλλα 5 δις. ευρώ στην MIG, αντί να τους παρουσιάζονται πειστικά επιχειρηματικά σχέδια με ασφαλείς πιθανότητες κερδοφορίας, βλέπουν μόνο την προοπτική εμπλοκής στο πιο ριψοκίνδυνο στοίχημα που έχει αναλάβει ως τώρα ο Mr MIG…
"ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"
αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη παρασκευη 6/2/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive