Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2009

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΦΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

Ο Ελληνικος λαος υφισταταιι καθε μερα ολη την εβδομαδα καθε μηνα ολο τον χρονο την γνωστη σε ολους ΞΣΑΓ ( Ξυλινη Σταλινικη Αχαλινωτη Γλωσσα) των νοσταλγων της επαναστασης των ¨υπηρετων" του λαου των ευγενων 'νταβατζηδων"της εργατικης ταξης, των μεταναστατων, της κωμμοτριας του κηπουρου, του ταξιτζη, του φορτηγατζη, που μονο το "τιμημενο" ενδιαφερεται και πονα.Οταν τολμα καποιος να διαπραξει το αμαρτημα του αντικομμουνισμου και να διαψευση τα εμετικα ψευδη του ανερυθροιαστου Ριξξοσπαστη, τοτε η "αγανακτησι" πνιγει τους αδικημενους.Ἒν τω προκειμενω για το εγκλημα του σταλιν στο Δασος του κατυν, την αιτησι συγνωμης εν ονοματι του Ρωσσικου Λαου προς την Πολωνια απο τον Γιελτσιν, την καταδικη του σταλινισμου στο Κοινοβουλιο της Ευρωπης , την καταδικη των εγκληματων των κομμουνιστικων καθεστωτων για τα εγκληματα που διεπραξαν, εν οις συμπεριλαμβανεται και η αναδρη δολοφονια του ανθου της Πολωνιας ωστε να κατακτηθη απο τον απελευθερωτικο ερυθρο στρατο.Ολα αυτα ειναι ως ΕΑΝ ΝΑ ΜΗΝ συνεβησαν ποτε και με παιδικη αφελεια ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ παρθενικη καλωσυνη ΜΕΓΑΛΟΚΟΠΕΛΑΣ ζητα τις πηγες μας.... Ταυτοχρονα ανυπαρκτα και χαλκευμενα "στοιχεια" που δημιουργει ο εκδοτικος οικος ψευδων, το λεγομενο "ἱστορικο"αρχειο του ΚΚΕ αποτελει την μονη "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ"αληθεια.
Ειναι κωμικοτραγικο.Οι δολοφονοι εχουν ομολογησει, εχουν ζητησει συγνωμη, η ιστορια εχει αποφανθει και το σταλινικο ΚΚΕ με τους δογματικους τυφλους κωφαλαλους επιμενει..
Και ζητα και τα ρεστα...
ΙΑΣΩΝ

13 σχόλια:

  1. Κοίταξε, και το ότι ο Στάλιν με τον Χίτλερ υπέγραψαν μαζί σύμφωνο πριν τα ΄΄σπάσουν΄΄, και αυτό ψέμα είναι... τα λένε οι κακοί αντιδραστικοί που δεν θέλουν να πάνε όπως οι άλλοι στον παράδεισο της Σιβηρίας, ή του Άδη,όπως τα κάποια εκατομμύρια ΄΄εχθρών του λαού΄΄. Άκου φίλε σήμερα το να είναι κανείς κομμουνιστής ειναι πλέον θέμα της ψυχιατρικής. Οι παλιοί έχουν ελαφρυντικά, νόμιζαν ότι εκεί υπήρχε δικαιοσύνη....δεν είχαν σαφή αντίληψη και πληροφόρηση, σήμερα το να είναι κανείς κομμουνιστής είναι αντικείμενο ψυχιατρικής έρευνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ελληνικός λαός υφίσταται τους προβοκάτορες που δεν θέλουν ποτέ να δουν την εργατική τάξη να αποκτήσει ταξική συνείδηση.
    Αυτές οι κατηγορίες επαγγελμάτων και ανθρώπων που έγραψες τι είναι? Β' διαλογής?ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον από ένα κοινωνικό σύστημα κατανομής εργασίας και πλούτου..
    Να διαψεύσεις όσο θέλεις τον Ριζοσπάστη, αλλά να το κάνεις με πηγές, όχι αρτσι μπούρτζι στον αέρα.
    Ούτε ο Ριζοσπάστης κάνει κάτι τέτοιο.20 πηγές παραθέτει το άρθρο του. Αυτές επικαλούμαι και όχι το ριζοσπάστη, ο οποίος απλά κάνει ένα review και σε ένα τέτοιο κείμενο, αν θέλεις να είναι σοβαρό οφείλεις να παραθέσεις τις πηγές σου, όχι μόνο για να δείξεις ότι δεν τα έβγαλες από το κεφάλι σου αλλά και να δείξεις την αξιοπιστία των πηγών σου.
    Λοιπόν ποιά είναι η αξιοπιστία του Γέλτσιν που τον αναφέρεις με περίσσιο σεβασμό?Κανένας σοβαρός ρώσος δεν έχει καμία εκτίμηση για τον Γελτσιν που του έκανε τη ζωή του χειρότερη όσο ποτέ και έκανε την ΕΣΣΔ από υπερδύναμη σε περίγελο. Τον άνθρωπο που παρέδωσε τον πλούτο της ΕΣΣΔ στη Μαφία.
    Εχει μεγααααάλη αξία η ομολογία του όταν προκειται να οφελήσει εσένα Ιάσωνα. Και ο Χίτλερ να το είχε πει θα το θεωρούσες αξιόπιστο.
    Πάνω στα επιχειρήματα του άρθρου μου δεν μπόρεσες να αρθρώσεις μια φράση..
    Τι κι αν το ομολόγησε ο Γκέμπελς (ο οργανωτής).
    Κάνε ότι μπορείς να αναστρέψεις την αλήθεια. Λες και η πολιτική της εξολόθρευσης των Εβραίων δεν ήταν πιστεύω του Γκέμπελς.

    Αν και όλα αυτά πιστεύω ότι τα ξέρεις Ιάσωνα. Και ο στόχος σου δεν είναι να πείσεις εμένα.

    Haldir

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ου γαρ πείσεις, ουδ' ην πείσης»

    Διοτι δεν θα με πεισης κι’αν ακομη πεισης.Ελεγαν οι αρχαιοι ή στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα , λενε οι νεωτεροι.

    Ετσι το εχουμε πη και θα το επαναλαβουμε. Διαλογος με κωφαλαλους μπορει να υπαρξη. Διαλογος με τυφλους παλι μπορει να υπαρξη. Ακομη και με τρελλους ή με μεθυσμενους. Με δογματικους όμως αποτυφλωμενους, που θεωρουν ότι κατεχουν την μια και μοναδικη αληθεια, που οι ταλιμπαν αυτοι της υπερνοησεως θεωρουν την πλανη τους επιβεβλημενη με το σφυρι και το δραπανι, σωτηρία της ανθρωποτητος, που διακαως προσπαθουν δια της βιας να επιβαλλουν, που εχουν αναγαγει το ψευδος και την παραποιησι της ιστοριας σε επιστημη.
    Τους δυστυχεις, αυτους «καπετανιους» του γλυκου νερου, που η επιλεκτικη τους μνημη προστατευει από την αυτοκτονια για την χαμενη και προδομενη τους ζωή. Βεβαιως μ’αυτους διαλογος δεν μπορει να γινη. Διοτι απλουστατα δεν υπαρχει στο λεξιλογιο τους αυτή η λεξι..Διαχρονικα ο μονολογος, η τυφλη επαναληψις της διαστροφης, η αυτοικανοποιησις για τα εργα της βιας η αυταπατη, μια διαρκης ονειρωξις, υπηρξε η ζωη τους. Γι αυτους θα φταiει παντοτε η «ατιμη» η κοινωνια..

    Ισως οι ψυχιατροι του μελλοντος τον επομενο αιωνα μετα από μελετες συγκριτικες να εχουν εξηγηση το φαινομενο της εθελουσιας αυτοκατασροφης της κρισεως.
    Εως τοτε όμως, χαριν της ελευθεριας που απολαμβανουν ολοι, ακομη και αυτοι οι μισητικοι πολεμιοι της ελευθεριας, οι οπαδοι της δουλειας και του ολοκληρωτισμου, της μονομερειας και της αρλουμπας, θα μπορουν να εκπεμπουν τις ασυναρτησιες τους παντου. Το δυστυχημα είναι ότι ποτε δεν θα μπορεσουν να ξεστραβωθουν, να σκεφθουν να αυτοεπικριθουν να αναλογισθουν. Διοτι η κρισις σαν λειτουργια εχει καταστραφη., Ετσι αυτοι οι «καπετανιοι» θα βρισκουν παντα παρηγορια στον τοσο «αντικειμενικο και αμεροληπτο» Ριξοσπαστη.Στα αυθεντικα κυρηγματα και τον ευαγγελλικο λογο των «ιεραποστολων» και την φωνη της «κυριας».
    Αμην
    Ιασων.
    Ειλικρινως δεν θυμαμαι ποτε για τελευταια φορα η 'εφημεριδα"του "λαου" ο Ριξοσπαστης δημοσιευεσε αρθρο ή σχολιο της αλλης αποψεως...Φαντασθητε να ειχαμε και κομμουνιστικη κυνερνησι.Μονο οι δαφοροι Ριξοσπαστες θα κυκλοφορουσαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από ποίηση άλλο τίποτα. Σαν τους λόγους των πολιτικών Ιάσωνα. Κανένα επιχείρημα πάνω στα δικά μου παρέθεσες? Καμία πηγή? Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α.Και ξέρεις γιατί? Δεν ξέρεις τι να γράψεις. Γι'αυτο τραβάς τους λόγους σου από το σεντούκι του αντικομμουνισμού κι όπως λες κι εσυ φτύνεις στο πρόσωπο.

    Haldir

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέστε μας τι λένε οι ίδιοι οι Πολωνοί σήμερα, όχι τι λένε τα τσιράκια του Στάλιν ή του Γκαίμπελς. Ξέρουμε ποιός γέμισε την πηγάδα του Μελιγαλά, τι έγινε στον Φαινεό, ποιός καθάρισε τον Ψαρρό και γιατί, τι έγινε με το παιδομάζωμα, αλλά και ποιός έδρασε στα Καλάβρυτα, πως και ποιοίεκτελέστηκαν στην Καισαριανή, στο σπίτι του Υμμητού κλπ
    Τέτοιο έγκλημα όπως στην Πολωνία, τέτοιου μεγέθους δεν κρύβεται δεν είναι δυνατό να φταίει ο μεν και να κατηγορούν τον δε. Εδώ μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς σε διαφορετικές τοποθεσίες.Θα είχαν σηκωθεί και οι πέτρες στην Πολωνία.
    ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΟΛΩΝΟΙ ΣΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κατίν


    ΚΡΙΤΙΚΗ: ΝΙΝΟΣ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗΣ


    Katyn. Πολωνία, 2007. Σκηνοθεσία: Αντρζέι Βάιντα. Σενάριο: Βάιντα, Αντρζέι Μουλάτσικ, Βλαντισλάβ Πασικόφσκι. Ηθοποιοί: Μάγια Οστασέφσκα, Αρτούρ Ζμιγιέφσκι, Αντρζέι Τσίρα. 122'

    ****

    Η σφαγή χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών από τη σταλινική αστυνομία στη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια συγκλονιστική, συγκινητική ταινία σκηνοθετημένη από τον μεγάλο Πολωνό Αντρζέι Βάιντα.

    Με ένα από τα μεγάλα, φρικτά εγκλήματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, την εκτέλεση 15.000 Πολωνών αξιωματικών στο δάσος τού Κατίν από τη μυστική αστυνομία του Στάλιν την άνοιξη του 1940, καταπιάνεται στη συγκινητική αυτή δραματική ταινία του ο διάσημος Πολωνός σκηνοθέτης Αντρζέι Βάιντα («Κανάλ», «Η γη της επαγγελίας», «Δαντών»). Εγκλημα που η Σοβιετική Ενωση όχι μόνο αρνιόταν να παραδεχτεί, αλλά και τιμωρούσε όποιον το ανέφερε, κατηγορώντας γι' αυτό τους ναζί, και είναι μόνο με την πτώση του κομμουνισμού που η Ρωσία παραδέχτηκε την ενοχή της. Με βάση το μυθιστόρημα του Αντρζέι Μουλάρτσικ, επιστολές και ημερολόγια των θυμάτων, αλλά και από αναμνήσεις της οικογένειας του σκηνοθέτη -ο πατέρας του Βάιντα ήταν ανάμεσα στα θύματα του Κατίν- ο Βάιντα αφηγείται την ιστορία μέσα από τα πρόσωπα τεσσάρων φανταστικών οικογενειών, από το 1939 μέχρι το 1945.

    Τα διάφορα γεγονότα αναπτύσσονται σταδιακά μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών, ιδιαίτερα των γυναικών και των παιδιών που παρέμειναν πίσω, ιστορίες που συχνά καλύπτουν διάφορα χρονικά διαστήματα, με την κάμερα να πηγαινοέρχεται στον χρόνο. Τελικά εκείνο που καταφέρνει ο σκηνοθέτης είναι να μας παρασύρει στο καθημερινό δράμα των προσώπων του, μέσα από σκηνές συγκλονιστικές, που δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον θεατή: από εκείνες με τους πρόσφυγες να προσπαθούν να διαφύγουν τη σύλληψη από τους ναζί ή των ναζί να κλείνουν το πανεπιστήμιο της Κρακοβίας και να συλλαμβάνουν τους καθηγητές, μέχρι εκείνες με τον Πολωνό αξιωματικό που, ανήμπορος να ζήσει με το ψέμα, παίρνει τη δική του ζωή ή του 20λεπτου φινάλε, με τις συγκλονιστικές σπαρακτικές σκηνές στο δάσος τού Κατίν, όταν η σταλινική αστυνομία αρχίζει να πυροβολεί έναν έναν τους αξιωματικούς στο κεφάλι και να τους πετάνε στον ομαδικό τάφο. Αξίζει ν' αναφέρω πως την εκταφή των πτωμάτων από τον τάφο πρωτοπαρουσίασε ο Γιουγκοσλάβος Ντούσαν Μακαβέγιεφ στη θαυμάσια ταινία του «Sweet Movie», με υπόκρουση το τραγούδι του Χατζιδάκι «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο».




    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/02/2009
    Gia thn antigrafh

    Τηλεμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μερικές πηγές για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει σχετικά με τις σφαγές των Πολωνών από τους Ρώσους 'απελευθερωτές':

    * Allen Paul (1996). Katyń: Stalin's massacre and the seeds of Polish Resurrection. Annapolis, Md., Naval Institute Press. p. 402. ISBN 1-55750-670-1.
    * Allen Paul (1991). Katyn: The Untold Story of Stalin's Polish Massacre. New York, Scribner Book Company. ISBN 0-684-19215-2.
    * Wojciech Materski, ed (1993). Katyn: documents of genocide; documents and materials from the Soviet archives turned over to Poland on 14 October 1992. Janusz Kazimierz Zawodny, Jan Kolbowski and Mark Canning. Warsaw, Institute of Political Studies Polish Academy of Sciences. p. 105. ISBN 83-85479-50-3.
    * Anna M. Cienciala (Editor), Natalia S. Lebedeva (Editor), Wojciech Materski (Editor),. Katyn: A Crime Without Punishment (Annals of Communism Series). Yale University Press, January 28, 2008. ISBN 0300108516
    * Adam Moszyński, Lista katyńska. Jeńcy obozów Kozielsk–Ostaszków–Starobielsk zaginieni w Rosji Sowieckiej (Katyń list: Prisoners of Kozelsk–Ostaszków–Starobielsk camps who disappeared in Soviet Russia), Londyn 1949;
    * George Sanford, "The Katyn Massacre and Polish-Soviet relations 1941–1943," Journal of Contemporary History 41(1):95–111 online
    * Stanisław Swianiewicz, W cieniu Katynia (In the shadow of Katyn), Paryż 1976. English edition by Borealis Pub, 2000, as In the Shadow of Katyn: Stalin's Terror, ISBN 1-894255-16-X
    * Jerzy Łojek (Leopold Jerzewski), Dzieje sprawy Katynia (History of the Katyn affair), Warszawa 1980;
    * Janusz K. Zawodny, Katyń, Lublin 1989;
    * A. Basak, Historia pewnej mistyfikacji. Zbrodnia katyńska przed Trybunałem Norymberskim (History of certain mistification: Katyn crime before the Nuremberg Trials) ISSN 0137-1126 in Studia nad Faszyzmem i Zbrodniami Hitlerowskimi: XXI, Wrocław 1993, ISBN 83-229-1816-X Table of contents online
    * Komorowski, Eugenjusz Andrei, and Gilmore, Joseph L. (1974). Night Never Ending. Avon Books. Largely discredited book purporting to be the eyewitness story of the sole survivor of the massacre.
    * Victor Zaslavsky, Class Cleansing: The Katyn Massacre. Trans. Kizer Walker. New York: Telos Press Publishing, 2008. ISBN 9780914386414
    * Amtliches Material zum Massenmord von KATYN, Berlin 1943
    * Masowe morderstwo w lesie katyńskim sprawozdanie na podstawie urzędowych danych i dokumentów, 1943
    * Materiały Norymberskie, Biblioteka Zrzeszenia Prawników Demokratów 1948, oprac. Tadeusz Cyprian i Jerzy Sawicki
    * J. Bocheński, ... tylko nie mogą wrócić...: dowody w sprawie sowieckiego mordu w Katyniu, b.m., 1989;
    * Zygmunt Berling, Wspomnienia z Łagrów do Andersa,PDW 1990;
    * S. Ciesielski i in., Represje sowieckie wobec Polaków i obywateli polskich, Ośrodek KARTA, Warszawa 2002, wyd. II popr., ISBN 83-88288-31-8
    * Józef Czapski , Na nieludzkiej ziemi, wyd. pierwsze krajowe Warszawa 1990,ISBN 83-07-02092-1 ;
    * II [Drugie] półwiecze zbrodni: Katyń, Twer, Charków, pod red. M. Tarczyńskiego, Warszawa 1995;
    * P. Garbryel, Katyń w pół drogi, Poznań 1989;
    * Lech Gardocki, Odpowiedzialność karna za zbrodnię katyńską. Wybrane zagadnienia prawne, Zeszyty Katyńskie nr 9, Warszawa 1998
    * A. Głowacki, Sowieci wobec Polaków na ziemiach wschodnich II Rzeczypospolitej 1939-1941, Łódź 1997
    * F. Goetel, Na własne oczy, dostępne w Internecie, dostęp 2007-01-28, 23:57
    * A. Gurjanow, Sowieckie represje wobec Polaków i obywateli polskich w latach 1936-1956 w świetle danych sowieckich, (w:) Europa NIE prowincjonalna. Non-provincial Europe, pod red. K. Jasiewicza, Warszawa-Londyn 1999, s. 973.
    * St. Jaczyński, Zagłada oficerów Wojska Polskiego na Wschodzie. Wrzesień 1939 – Maj 1940, Warszawa 2000;
    * S. Jankowski, Czterdziestu co godzinę, PFK
    * K. Jasiewicz, Obywatele polscy aresztowani na terytorium tzw. Zachodniej Białorusi w latach 1939-1941 w świetle dokumentacji NKWD/NKGB, "Kwartalnik Historyczny" nr 1, 1994, s. 114.
    * I. S. Jažborovskaja, Katyń: zbrodnia chroniona tajemnicą państwową, Warszawa 1998;
    * S. Kalbarczyk, Wykaz łagrów sowieckich, miejsc przymusowej pracy obywateli polskich w latach 1939-1943, cz. II, Warszawa 1997,
    * Katyń. Dokumenty zbrodni, t. 1, Jeńcy niewypowiedzianej wojny VIII 1939 – III 1940, red. A. Gieysztor, R. G. Pichoja, Warszawa 1995;
    * Katyń. Dokumenty zbrodni, t. 2, Zagłada, red. A. Gieysztor, W. Kozłow, Warszawa 1998;
    * Katyń. Dokumenty zbrodni, t. 3, Losy ocalałych. Lipiec 1940 – marzec 1943, oprac. zbior, Warszawa 2001;
    * Katyń, lista ofiar i zaginionych jeńców, Kozielsk, Ostaszków, Starobielsk, wstęp i oprac. A. L. Szcześniak, Warszawa 1989;
    * Katyń – synteza: świadek historii, rewelacje pułkownika, drogi wyjścia, b.m., 1990
    * Kot S., Rozmowy z Kremlem, Londyn 1959
    * Lista katyńska, jeńcy obozów: Kozielsk, Ostaszków, Starobielsk, opr. A. Moszyński, Warszawa 1989
    * Jerzy Łojek, Dzieje sprawy Katynia, Warszawa 1988; Białystok 1989
    * Józef Mackiewicz, "The Katyn Wood Murders", World Affairs Book Club, Member's Edition, London 1951
    * J. Mackiewicz, Katyń. Zbrodnia bez sądu i kary, PFK 1997
    * T. Mikulski, Biogramy jeńców: Kozielsk, Starobielsk, Ostaszków, Ukraina, zaginieni, Wrocław 1999, ISBN 83-229-1939-5
    * H. de Montfort, Masakra w Katyniu, Niezależny Komitet Historyczny Badania Zbrodni Katyńskiej i Polska Fundacja Katyńska. Warszawa 1999. Wydanie francuskie: Paris 1966.
    * A. Paul, Katyń. Stalinowska masakra i tryumf prawdy, Świat Książki, Warszawa 2006, ISBN 83-247-0240-7
    * W. Roman, Konspiracja polska na Litwie i Wileńszczyźnie, wrzesień 1939 – czerwiec 1941. Lista aresztowanych, Toruń 2001, s. 88, 93.
    * Rosja a Katyń, Karta 1994;
    * Rozstrzelani w Katyniu: alfabetyczny spis 4410 jeńców polskich z Kozielska rozstrzelanych w kwietniu – maju 1940 r., według źródeł sowieckich, polskich i niemieckich, red. M. Skrzyńska-Pławińska, Warszawa 1995;
    * J. Siedlecki, Losy Polaków w ZSRR w latach 1939-1986, Londyn 1987
    * Z. S. Siemaszko, W sowieckim osaczeniu 1939-1943, Londyn 1991;
    * Skarżyński K., Raport Polskiego Czerwonego Krzyża, Oficyna Wydawnicza "Pokolenie", Warszawa 1989.
    * Stanisław Swianiewicz, W cieniu Katynia, Warszawa 1990. ISBN 83-07-02093-X
    * Szcześniak A. L., Katyń: tło historyczne, fakty, dokumenty, Warszawa 1989;
    * J. Tucholski, Mord w Katyniu, Instytut Wydawniczy PAX, Warszawa 1991
    * Władysław Roman Wawrzonek, Zbrodnia Katyńska i jej "białe plamy", Łódź 2008, ISBN 978-83-927556-0-9
    * W. Wołk-Jezierska, Kulisy Zbrodni Katyńskiej, Nortom
    * O. Zakirow, Uczta ludobójców, "Rzeczpospolita", 11-03-2006 (całość ukazuje się w "Nowej Polszy")
    * Zbrodnia Katyńska: droga do prawdy: historia, archeologia, kryminalistyka, polityka, prawo, pod red. M. Tarczyńskiego, Warszawa 1992;
    * Zbrodnia Katyńska w świetle dokumentów, Londyn 1982;
    * Zeznanie Tokariewa, Zeszyty Katyńskie nr 3 pod red. Marka Tarczyńskiego, Niezależny Komitet Historyczny Badania Zbrodni Katyńskiej, Polska Fundacja Katyńska, Centralna Biblioteka Wojskowa, Warszawa 1994;
    * W. N. Ziemskow, GUŁAG (istoriko-socyołogiczeskij aspekt) , "Socyologiczeskije issledowanija" nr 6, 1991, s. 15.
    * P. Żaroń, Ludność polska w Związku Radzieckim w czasie II wojny światowej, Warszawa 1990
    * P. Żaroń, Obozy jeńców wojennych w ZSRR w latach 1939-1941, Warszawa - Londyn 1994
    * P. Żaroń, Agresja Związku Radzieckiego na Polskę 17 września 1939 r. Los jeńców polskich, Toruń 1999, ISBN 83-7174-213-4

    * В. Абаринов, Катынский лабиринт, 1991 Stary tekst, Uzupełnienie (wydanie polskie w 2007 r. pod tytułem Oprawcy z Katynia)
    * Ю. Мухин, Катынский детектив, Москва, 1995, ISBN 5-7419-001-9

    links:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Katyn
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_katy%C5%84ska

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οποιος μεταννοει γαι τα εγκληματα που προκαλεσε ειναι Ανθρωπος δυστυχισμενος που ζητα την λυτρωσι.Οποιος περηφανευτεαι για τα εγκληματα του ειναι απλως κουκου -ΕΣ...
    The Katyn Massacre
    From Your Archives
    Jump to: navigation, search
    The following article was originally one of a set of memoranda available only on paper in The National Archives' reading rooms.
    It was designed to act as a signpost to records of interest on a particular historical subject. It may have been compiled many years ago and could be out of date. Please feel free edit this page improve the information

    On 11 April 1943, some two months after making their discovery, the German authorities, through a broadcast by the Transocean newsagency announced: '10 000 Polish officers -the entire Polish officer corps- has been discovered shot dead through the nape of the neck in the Katyn Wood near Smolensk' ....'a mass grave 28 metres by 16 metres in which, in twelve layers, 3000 Polish officers in full uniform were buried face down with their hands tied. They had been shot dead in February and March, 1940. These officers could all be identified as the O.G.P.U. men left credentials on their bodies'. (A Political Warfare Executive comparative summary of the radio broadcast coverage compiled from 1943 April 23 onwards may be found in FO 898/227 and other coverage in WO 169/8309.) For nearly 50 years following their execution the fate of these officers and the numbers involved became the subject of allegation and counter allegation.




    The background to the killings lies in German-Soviet non-aggression pact of August 1939 whereby the Germans invaded Poland from the West, followed by the Soviet invasion from the East on the 17 September. Poland was divided between the two aggressors followed by mass deportation to the Soviet Union of Poland's intellectual elite. Some 15,000 officers were incarcerated in three Soviet Prisoner of War camps at Kozielsk, Starobielsk and Ostashkov. The Katyn graves contained the bodies of officers interned at Kozielsk. In June 1941 the Germans invaded the Soviet Union.




    In 1990 the Soviet Union accepted the blame for the Katyn massacre. A memorial now stands on the site.







    1939-1940 FO 370/1338 Report by Dr R S Collins on the background to events and implemetation of the German-Soviet non-aggression pact of August 1939
    reports on invasion of Poland by both the Germans and Soviet Union
    capture of General Anders and 'several thousand' Polish officers at Przernyal in September 1939
    Foreign Office comments on the report





    1941 HS 4/137 Telegram from SOE representative in Moscow reporting that 10,000 Polish officers held in POW camps in Soviet Union (unnumbered paper in file)





    1942 FO 371/31078 Polish enquiries of Soviet Union as to whereabouts of 8000 Polish officers held as Prisoners of War.
    pp.1360, 1786
    FO 371/31083 Polish enquiries as to the missing officers
    request to Britain to support representations on the same
    Foreign Office decision not to intercede
    Registry Nos C4539/19/55, C4929/19/55, C5278/19/55G
    FO 371/31085 Request from wife of Polish President to wife of US president to intercede re the missing officers
    Foreign Office views
    pp.6921
    PREM 3/354/7 Correspondence relating to evacuation of Polish troops from Soviet Union and question of the missing officers





    1943 FO 371/34553 Eyewitness account of exhumation of Katyn graves
    pp.12661
    FO 371/34564 Reports of movement of Polish prisoners of war in Soviet Union
    reference to Starobielsk camp
    p.1917
    FO 371/34568 Reaction to German discovery of the Katyn graves
    Polish memorandum by way of a roll-call of the missing officers
    Soviet denial of guilt
    Soviets still not accounted for the whereabouts of missing officers
    Polish complaints that Press is giving credence to Soviet claims on the matter
    views of Political Warfare Executive. (pp. 4020, 4232, 4278, 4288)
    Intervention of International Red Cross (IRC)
    Polish President's address to Prime Minister (pp.4230, 4316)

    FO 371/34569 Media claims and counter clams over Katyn
    extract of Cabinet conclusions on Katyn
    United States view
    liason beween British and Polish governments over British position and censorship(pp.4429, 4431, 4410, 4454, 4458, 4464, 4478, 4479, 4488)
    Stalin's memorandum to Churchill on Katyn allegations
    Churchill's response
    Churchill changes his mind
    US position (pp.4550, 4583)
    IRC communiqué:terms of reference (p.4583)
    Breaking off of diplomatic relations between Soviet Union and Poland
    Soviet allegations against Polish government (pp.4644, 4645)

    FO 371/34570 British and US intervention in breakdown of Polish-Soviet relations
    Communiqués on Katyn
    Soviet repudiation of German claims. ||pp.4664-79, 4683, 4692, 4715, 4746

    FO 371/34571 Allegation and counter-allegations over Katyn
    Polish request to IRC
    Political Warfare Executive statement
    pp.4760, 4761, 4764, 4777
    FO 371/34572 Political Warfare Executive's analysis of Katyn evidence
    Polish views on Katyn
    views of British organisations
    pp.4891, 4897, 4910, 4918
    FO 371/34573 British appeal to Poland to withdraw its appeal to International Red Cross
    lapse of Polish request to IRC
    IRC response
    Soviet statement
    Parliamentary statement on severance of Polish - Soviet relations.
    pp.4950, 4919, 4998, 5040
    FO 371/34575 IRC statement on whereabouts of missing Polish Officers prior to German invasion of Soviet Union:
    Foreign Office view
    pp.5277, 5278
    FO 371/34576 International views on breakdown of Polish - Soviet relations
    pp.5507, 5834
    FO 371/34577 Parliamentary question on IRC intervention:
    Foreign Office view. (pp.5947)
    British Ambassador to Poland (Sir Owen O'Malley) report on Katyn massacre
    presumption of Soviet guilt
    Foreign Office response
    letter from Sir Owen O'Malley to Foreign Secretary (Eden). (pp. 6160, 6161)

    FO 371/34578 Roosevelt telegram to Stalin
    visit of British POW's to Katyn site
    censorship of Polish allegations on Katyn
    pp. 6223, 6315,6436
    FO 371/34579 War Office confirmation of visits to Katyn by Allied POW's
    Article in Danish newspaper publishing results from German International Committee of Investigation into Katyn
    pp. 6504, 6635
    FO 371/34580 Polish Press reaction to Katyn
    Report of British Ambassador, Moscow on history of Polish - Soviet relations - views on Katyn
    pp.6751, 6754, 6761, 6820
    FO 371/34581 Photographic print (and typescript translation from Danish) of a report by Dr N Tramsen on his visit to investigate multiple graves at Katyn acquired by indirect obtention by SOE agent Hamilcar:
    support for German view
    Registry No C7261/258/55G
    FO 371/34582 Pamphlet by Russia Today Society giving Soviet view on Katyn consequent on German broadcast of 1943 April 11
    Reference to Dr N Tramsen's visit to Katyn on further information from SOE agent Hamilcar
    Registry No C7444, C7668 and C7677/258/55G
    FO 371/34583 German broadcasts re visits to Katyn graves by Allied POW's
    Foreign Office minute re Polish - Soviet difficulties includes reference to Katyn.
    pp.7668, 7677, 7916
    FO 371/34584 Polish Foreign Ministers (Count Rasczynski) comments on Katyn
    release of Sir Owen O'Malley's report on Katyn to US President.
    pp.8023, 8429
    FO 371/34586 Question of approval by Foreign Office of Sir Owen O'Malley's commentary on Katyn (p.10209)

    FO 371/34588 Soviet Foreign Minister's (Molotov) reply on Polish- Soviet difficulties
    reference to Katyn affair.
    p.12501
    FO 371/36838 Finnish investigation into Katyn
    Finnish Red Cross to visit Katyn.
    p.3000
    FO 371/34601 Report by Polish Prisoner of War that conditions in German camps improved since Katyn discovery
    p.1445
    HS 4/137 SOE file of papers re Katyn
    copy of Polish newspaper reports on the discovery
    statement of Polish government in exile
    SOE report concluding Soviet implicity
    Copy of Danish expert witness Dr Tramsen's report
    visit of Allied POW's to site of discovery
    extract from German publication listing names of victims
    SOE appreciation of German propaganda on the incident
    Speech by Mr Kwpinski in Sweden
    Stalin's surprise that all Polish officers held in Soviet camps had not yet been released (file).

    HS 4/144 SOE report on Soviet-Polish conflict
    reference to missing Polish officers
    SOE analysis of claims/counterclaims on Katyn
    SOE advice to support Poles in struggle against Soviet aggression
    copy of Sir Owen O'Malley's report to Eden (see FO 371/34575 above). (Unnumbered papers in file)

    HS 4/212 SOE receipt of Dr Tramsen's report
    efforts to contact Dr Tramsen to elicit more information
    Dr Tramsen's account of journey/visit to Katyn
    report of a public lecture held in Sweden expressing views on Katyn
    ff 387A, 397A, 420A, 432A, D357
    PREM 3/354/9-10 Papers on Anglo - Soviet relations
    references to Katyn affair.

    WO 208/1830 Directorate of Military Intelligence papers on Soviet - Polish relations:
    indirect reference to German accusations of Soviet complicity in 'Katin incident' by MI 3.

    FO 898/227 Political Warfare Executive view on Katyn massacre and Polish - Soviet relations:
    analysis of broadcasts
    summary of 1941 information received from Polish GHQ in Middle East 1943 April 19

    FO 688/29/19 Correspondence between British Embassy to Poland and Foreign Secretary (Eden)
    reaction to German discovery at Katyn
    Polish statements of facts on Katyn
    Czech reaction
    Copy of Sir Owen O'Malley's report to Foreign Office on Katyn
    Copy of German International Committee of Investigation into Katyn (file).

    CAB 65/34 Cabinet minute of discussion regarding the Katyn discovery. (WM 56(43)5)

    CAB 66/43 Cabinet memorandum prepared by the Foreign Secretary (Eden) on Soviet-Polish relations (WP (43)528)





    1944 PREM 3/353 Prime Minister's Office notes, correspondence and transcribed copies of Sir Owen O'Malley's two despatches (No 51 of 1943 May 24 and No 25 of 1944 February 11) on the Katyn massacre reports.
    analysis of German and Soviet reports on the massacre
    Professor D L Savory's (MP) 'Report on the massacre at Katyn, near Smolensk' based on original documents placed at his disposal by the Polish government and analysis of the Soviet Special Commission report.
    Churchill's views and calls for more investigation
    Circulation of Sir Owen O'Malley's despatch No 51 to President Roosevelt's at Quebec conference by direction of Churchill.

    FO 371/1053 German publication on Katyn atrocities (wanting at transfer)

    FO 371/39059 Views of Spanish jounalist on Soviet guilt over Katyn (p.4842)

    FO 371/39387 Invitation by Soviet authorities to British and US journalists to vist Katyn:
    reports on same
    setting-up of Soviet Special Commission to investigate Katyn
    pp.908, 939, 1097
    FO 371/39388 Publication of Soviet Special Commission report on Katyn
    presence of US Ambassador's daughter with Special Commission
    Soviet allegations against Polish government
    pp. 1160, 1169, 1171, 1220, 1335, 1358, 1434, 1451
    FO 371/39390 Translated copy of Soviet report on Katyn: views of Sir Owen O'Malley on report
    question of neutrality of experts on Commission
    Churchill's comments
    pp. 2253, 2096, 2099
    FO 371/39391 Eyewitness accounts of massacre at Katyn
    Polish views on publication of report by Professor Savory, MP on Katyn
    copy of Savory's report on Katyn
    note on Churchill to Foreign Secretary (Eden)
    resolutions of Polish Cabinet
    pp. 2419, 2420, 2463, 2503
    FO 371/39392 Polish views on suppression of Savory's report
    pp. 2570, 2572
    FO 371/39393 Foreign Office analysis of Soviet report.

    FO 371/39394 Presentation of Soviet documentary film on Katyn in UK
    pp. 3466(also see FO 371/39398 at p. 4529)
    FO 371/39414 Request to Foreign Office from member of public to pursue those responsible for Katyn:
    Foreign Office position
    pp. 14292
    FO 371/39437 Comments by Sir Owen O'Malley on carrying out his instructions from F K Roberts, Central Department, to influence Polish government and press to refrain from expressing any views on Soviet Katyn report:
    includes proposed statement re withdrawal of appeal to ICRC for intervention.
    Registry No C1357/74/55
    FO 371/39438 Question of suppression of Polish newspaper comments on Soviet Katyn report
    pp. 1541, 1572, 2265
    FO 371/39451 Alleged coercion of Polish people to enlist in fight against Soviet Union to avenge Katyn:
    death of Kozlowski, former Polish Premier and witness to exhumation of Katyn bodies
    pp. 5016




    1945 FO 371/47734 Request from member of public for copy of an official publication to disprove Soviet view on Katyn
    Foreign Office response
    continuing Soviet press reports on Katyn
    request from Professor Savory, MP and Vice Admiral Taylor for a British government enquiry into Katyn
    Foreign Office view
    letter from Sir Owen O'Malley on Soviet guilt
    reference to International Military Tribunal trials at Nuremberg
    pp.3303, 7822, 16482, 17514
    FO 688/31/9 correspondence between British Embassy to Poland and Foreign Office
    Foreign Office confirmation to Sir Owen O'Malley of decision not to circulate or publish his report on Katyn (pp. 9-end)
    Reference to a Katyn-Vinnitsa trial before the National Court of Bulgaria, Sofia
    Bulgarian acceptance of Soviet position on Katyn (pp. 1-9)

    FO 371/48166 Report on an indictment by Bulgarian authorities against Dr Markov, the Bulgarian expert on the German International Commission at Katyn, alleging falsification of the Katyn report
    report that Soviets instigated the action against Markov
    acquittal of Markov
    pp. 2866, 2867, 3839, 4257
    FO 371/48167 Report of proceedings at Markov's trial for complicity in preparation of German Katyn report
    acquittal of Dr Markov
    pp.4732, 5462, 5471




    1946 FO 371/56474 Assertion by Sir Hartley Shawcross that British prosecutor tried to dissuade Soviets not to include Katyn on the indictment at International Military Tribunal at Nuremberg
    Foreign Office view on request for advice and instructions by British War Crimes Executive(European Section) as to whether or no Soviet Prosecutor to be assisted in prosecuting Katyn indictment
    individuals requests for progress on Katyn enquires
    Foreign Office notes on British policy on Soviet actions at Nuremberg re Katyn
    apparent confession of a German Army defendant in a Russian War Crimes trial, Leningrad of involvement in shooting of 15 000 to 20 000 at Katyn relayed from British Embassy, Moscow in translation of Court report of 1945 December 28.
    Registry Nos N108/108/55, N568/108/55, N569/108/55, N1457/108/55, N2111/108/55, N2247/108/55 and N2228/108/55
    FO 371/56475 Professor Savory, MP forwards Polish Council of Ministers report on Katyn with supporting documentation
    Foreign Office views on report and proceedings at Nuremberg re Katyn
    Registry No N4406/108/55G
    FO 371/56476 Foreign Office Research Department comments on report in Polish by M Skarzynski, former Secretary General of Polish Red Cross Technical Committee at Katyn
    British prosecution to take no part in prosecuting Katyn at Nuremberg
    British War Crimes Executive reports on progress at Nuremberg re Katyn
    enquiries from public
    Press clipping from Irish Catholic [Dublin] for 1947 February 27 reporting on Katyn allegations enclosed with letter of enquiry from member of the public
    Registry Nos N5269/108/55G, N8771/108/55, N8817/108/55, N8878/108/55, N9346/108/55, N9869/108/55, N14010/108/55
    HS 4/139 SOE papers:
    reports in Dutch newspapers alleging German complicity and that the Polish officers were substituted by Jewish prisoners (unnumbered)





    1948 FO 371/71610 Copies of Ministerial Committee of Enquiry presented to the FO by Count Raczynsky, ex Polish Foreign Secretary, into Katyn murders and fate of the inmates of the other two POW camps at Starobielsk and Ostashkov
    also includes copy of German 1943 report. [No copy of such report in file 2007. Appears to be an incorrect appreciation by previous writer of this note.]
    Registry No N2599/2599/55




    1950 FO 371/86679 Report by way of a statement by General W Anders (former C in C Polish Armed Forces) and US Congressional commission on Katyn.
    file 1661

    NB. This file subject to extended closure was opened to public scrutiny in 2002.





    1951 FO 371/94780 Foreign Office views on scripts of a proposed broadcast by the BBC Polish Service on Katyn canvassed by Mr Gregory Macdonald:
    correspondence.
    Holding of an Inquiry into Katyn by US Congressional Committee (The 'Madden Committee')
    Foreign Office comment on the committee
    Registry Nos NP1661/3 and NP1661/2




    1952 FO 371/100719 Correspondence, papers, reports relating to US House of Representatives Committee for investigation into Katyn
    British view
    request for copy of original German film on Katyn
    file 1661
    LCO 2/5172 Lord Chancellor's and Home Office views on convening US Committee in London:
    report on activities of US Committee in London
    legal viewpoint.

    PREM 11/311 Request by the House of Representatives Committee on Katyn to carry out investigation of witnesses in London
    Cabinet view and authorised communiqué

    CAB 129/51 Cabinet memoranda by Foreign Secretary (Eden) concerning proposed visit by US Committee (C(52)116, 124)

    CAB 128/24 Cabinet conclusions on US Committee convening in London
    Foreign Secretary's actions (CC40(52)4)





    1961 FO 371/15819 Lord Arran's enquiries as to British government position on Katyn during WWII
    Foreign Office reply


    Δορυκτητωρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχουν παραδοθει στο Πολωνικο κρατος τα εγγραφα που αποδεικνυουν περαν των αλλων αποδεικτικων στοιχειων απο την εκταφη των ομαδικων ταφων,την αποδοχη της προτασεως του Μπερια για την δολοφονικη εν ψυχρω εκτελεσι των νεομαρτυρων Αξιωματικων Πολωνων.Χιλιαδες βασανισμενες ψυχες λυτρωθησαν απο την αποκαλυψι και την καταδικη των εγκληματιων στην συνειδησι των ελευθερων ανθρωπων.
    Το κειμενο που ακαολουθει ειναι η πολωνικη μεταφρασι του ανωτερω εγγαρφου.
    English: The accepted proposal of Lavrentin Beria to murder all Polish officer who were as the war prisoniers in the Soviet Union. 5.3.1940
    Polski:
    Notatka szefa NKWD Ławrentina Berii do Józefa Stalina z propozycją wymordowania polskich jeńców z marca 1940 roku z podpisami: Stalina, Woroszyłowa, Mołotowa, i Mikojana. Kolorowy skan z oryginalnego dokumentu.

    Miejsce przechowywania: Rosyjskie Państwowe Archiwum Historii Społeczno-Politycznej (RGASPI), ul. Bolszaja Dmitrowka 15, Moskwa, sygnatura dokumentu: F.17 op. 166 sprawa 621 str. 130-133 (od 2003; w latach 1991 - 2003 był przechowywany w Archiwum Prezydenta Federacji Rosyjskiej w zbiorze "Zamkniety pakiet nr 1").

    Tłumaczenie z języka rosyjskiego:

    ZSRR
    LUDOWY KOMISARIAT
    SPRAW WEWNĘTRZNYCH
    " " MARCA z 1940 r.
    Nr 794/B
    MOSKWA

    P 13 N 144 op
    ŚCIŚLE TAJNE
    z 5 III 40 r

    KC WKP (b) dla towarzysza STALINA

    W obozach NKWD ZSRR dla jeńców wojennych i w więzieniach zachodnich obwodów Ukrainy i Białorusi w chwili obecnej przetrzymywana jest wielka liczba byłych oficerów armii polskiej, byłych pracowników polskiej policji i organów wywiadu, członków polskich nacjonalistycznych k-r [kontrrewolucyjnych] partii, członków ujawnionych k-r [kontrrewolucyjnych] organizacji powstańczych, zbiegów i in. Wszyscy oni są zawziętymi wrogami władzy sowieckiej, pełnymi nienawiści do ustroju sowieckiego.

    Jeńcy wojenni, oficerowie i policjanci, przebywający w obozach, próbują kontynuować działalność k-r [kontrrewolucyjną]. Aktywną rolę kierowniczą odgrywali byli oficerowie byłej polskiej armii, byli policjanci i żandarmi.

    Wśród zatrzymanych zbiegów i osób, które naruszyły pań-

    (Podpisy: Stalina, Woroszyłowa, Mołotowa, i Mikojana; Na marginesie notatka protokolarna: tow. Kalinin-za, Kaganowicz-za).
    Source РГАСПИ Ф. 17 оп. 166 дело 621 лист 130. Подлинник. Scan from http://katyn.ru/index.php?go=Pages&in=view&id=6
    This is a colour photocopy of official document residing in the Russian archive RGASPI, a b/w copy of which had been legally transferred into the property of Polish Government, and first published in Poland in 1992.

    Date 1940-03-05

    Author Lavrentij Beria

    Permission
    (Reusing this image) This image is in the public domain because according to the Art.3 of copyright law of March 29, 1926 of the Republic of Poland and Art. 2 of copyright law of July 10, 1952 of the People's Republic of Poland, all photographs by Polish photographers (or published for the first time in Poland or simultaneously in Poland and abroad) published without a clear copyright notice before the law was changed on May 23, 1994 are assumed public domain.
    To uploader: Please provide where and when the image was first published.

    pelopis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ογκα Ογκα Ογκα..
    http://www1.yadvashem.org/about_holocaust/chronology/1939-1941/1940/chronology_1940_4.html

    Οσους τομους και οσα βιβλια, οσες αποδειξεις εγγραφα πειστηρια να παρουσιαση η ιστορια, Η ΞΣΑΓ ( Ξυλινη Σταλινικη Αχαλινωτη Γλωσσα) θα ογκανιζει ογκα ογκα ογκα
    Που σημαινει "Δωστε μου στοιχεια"
    Οταν δινουμε στοιχεια για τα αυταποδεικτα, αφου η Ρωσσικη κυβερνησι η ιδια εδωσε τα πειστηρια και ζητησε συγνωμη,ενω και οι επομενες κυβερνησεις ( αν αυτη ποου εδωσε τα πειστηρια δεν ηταν στα μετρα του Ριξοσπατση) δεν αρνηθηκε ποτε το γεγονος παλι η ΞΣΑΓ απαντα Ογκα Ογκα Ογκα.
    Κι αν παλι τιποτα δεν απαντησουμε παλι εκεινοι θα μιλησουν στην γωσσα τους Ογκα Ογκα Ογκα...

    Βλεπετε ετοιμαζονται για το 18Ο Συνεδριο και πρεπει να προπονηθουν ..
    Ογκα Ογκα Ογκα..

    According to data in the possession of the Polish government-in-exile, in early 1940 the Soviet Union held as many as 15,000 Polish prisoners of war, of whom 8,300 were officers. Taken prisoner by the Red Army in the second half of September 1939, they were interned in three camps: Kozelsk, Starobelsk, and Ostaszkow. Late that year, there were reports that the three camps had been disbanded. In 1941 and 1942, the Polish government-in-exile repeatedly asked the Soviet Union for information on the prisoners’ fate, but to no avail.

    On April 13, 1943, the Germans announced that mass graves had been discovered in the Katyn Forest, in their area of occupation, containing the bodies of thousands of Polish officers who had been shot in the back of the head. The Germans charged the Soviet authorities with the murder and appointed a multinational medical commission to probe the matter. In May 1943, the commission reported that the graves contained the bodies of 4,143 officers, of whom 2,914 were identified by documents in their uniforms. It was the commission’s opinion that the men had been shot to death in the spring of 1940. The Soviet authorities flatly rejected the accusations of the German-appointed commission, arguing that the Germans themselves had committed the deed when they had occupied the area in July 1941.

    In mid-April 1943, when the Polish government-in-exile demanded that an investigation of the Katyn killings be made by the International Red Cross, the Soviet Union reacted on April 25 by severing relations with the government-in-exile. This step would have far-reaching effects on relations between the Soviet Union and Poland. In November of that year, several months after the Red Army had liberated the area, the Soviet Union appointed a commission of inquiry of its own, which blamed the Germans for the Katyn murders. A United States congressional inquiry in the early 1950s found the NKVD (the Soviet secret police) responsible, and most Western historians now believe that the massacre was committed at the behest of the Soviet authorities. On March 8, 1989, the Polish government officially accused the NKVD of perpetrating the slaughter.

    Following Michael Gorbochov’s Glasnost policy, the Soviet Union released documents indicating that it was responsible for the massacre at Katyn

    ιασων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.answers.com/topic/katyn-massacre
    Britannica Concise Encyclopedia: Katyn Massacre
    Sponsored LinksKatyn Forest Massacre
    Online books, journals for academic research, plus bibliography tools.
    www.Questia.com/KatynForestMassacre

    Home > Library > Miscellaneous > Britannica Concise Encyclopedia

    Mass killing of Polish military officers by the Soviet Union in World War II. After the German-Soviet Nonaggression Pact (1939) and Germany's defeat of Poland, Soviet forces occupied eastern Poland and interned thousands of Polish military personnel. After the German invasion of the Soviet Union (1941), the Polish government-in-exile agreed to cooperate with the Soviets against Germany, and the Polish general forming the new army asked to have the Polish prisoners placed under his command, but the Soviet government informed him in December 1941 that most of those prisoners had escaped to Manchuria and could not be located. In 1943 the Germans discovered mass graves in the Katyn forest in western Russia. A total of 4,443 corpses were recovered; the victims had apparently been shot from behind and then piled in stacks and buried. The Soviet government claimed the invading German army had killed them, but it refused Polish requests to have the Red Cross investigate. In 1992 the Russian government released documents proving that the Soviet secret police were responsible for the executions and cover-up.
    For more information on Katyn Massacre, visit Britannica.com.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο κουμμουνιστης ειναι σαν πιστος μιας θρησκειας. Η πιστη στο κομμα ειναι πανω απο αποδειξεις και λογικη.

    Δεν ειναι τυχαια η χρηση συμβολων και η επαναληψη των ιδιων και των ιδιων στα συνεδρια, ετσι ωστε να ανανεωνεται/διατηρειται το ενδιαφερον των "πιστων".

    Επειδη ο Gebels (και ο Γιετλσιν κατα haldir) εκμεταλλευτηκε το γεγονός, σημαινει οτι δεν έγινε?

    Ο Γκορμπατσοφ πριν, τι λογο ειχε που ζητησε συγνώμη?

    Οι μετεπειτα Ρώσοι ηγέτες γιατι δεν τον (τους) διεψευσαν?

    Το να θεωρεις οτι ο Γιελτσιν "καρφωνει" το ΚΚΣΕ χρησιμοποιωντας μια εκτελεση 2000 αλλοδαπων, αντι για τα εκατομμυρια Ρωσων που εθαψε ο "πατερουλης" Σταλιν, ειναι σαν να εχεις βρει 100 πτωματα στο σπιτι του υποπτου και να προσκομιζεις μια κληση για παρανομο παρκαρισμα (στο εξωτερικο)

    θελω να δω οταν θα γινει ταινια η ζωη του Σταλιν τι θα πουνε οι ΚΚεδες μας. Μαλλον καποιο bug στο λογισμικο των γραφειων ταξιδιων της ΕΣΣΔ εστειλε ολους αυτους τους ανθρωπους στην Σηβιρια.

    Noob

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. sex da
    оральный секс школьников
    видио больших сисек
    playboy accessories
    ученик ебёт учительницу рассказ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive