Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ



Δεν μειώνεται το επιτόκιο του πολυτεκνικού στεγαστικού δανείου από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στις 13-1-2009 ο κ. Ροντούλης είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών που είχε με θέμα τα στεγαστικά δάνεια πολυτέκνων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου ρωτούσε τα εξής:

«1. Γιατί συνεχίζεται η οικονομική αφαίμαξη των πολυτέκνων από το υψηλό επιτόκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώνει τα επιτόκιά της;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει σε κινήσεις εναρμόνισης του πολυτεκνικού επιτοκίου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με το αντίστοιχο επιτόκιο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων;»

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπούρας είπε τα εξής:

«Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και απολαμβάνει πλήρους διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας. Συνιστά ανώνυμη τραπεζική εταιρία που διέπεται από τις διατάξεις της νομοθεσίας για τις ανώνυμες εταιρίες. Εξ όσων γνωρίζουμε όλοι μας τα επιτόκια διαμορφώνονται με βάση τους κανόνες της αγοράς, τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων και το πραγματικό κόστος χρήματος της τράπεζας.

Συνεπώς, άλλο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που είναι πλέον μια ανώνυμη τραπεζική εταιρία και άλλο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε και δεν είναι λογικό να θέτουμε τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά στη διαχείριση δύο διαφορετικού καθεστώτος ιδρυμάτων».

Ανταπαντώντας ο κ. Ροντούλης είπε τα εξής:

«Τη στιγμή που από το Νοέμβριο του 2008 και μετά άρχισε η αντίστροφη πορεία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επιτόκιο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ουδέποτε αποκλιμακώθηκε, αλλά παρέμεινε προσκολλημένο στο 5,27%. Το πρόβλημα λοιπόν, είναι γιατί δεν περνάει και στην ελληνική χρηματαγορά, στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα η πτώση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως, τουλάχιστον σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχει μια άλλη αντιμετώπιση. Το ελληνικό δημόσιο άμεσα και έμμεσα ελέγχει γύρω στο 44% των μετοχών και οι άλλες μετοχές είναι σε διασπορά. Πρέπει να υπάρξει μία πρωτοβουλία από την πλευρά του μεγαλομετόχου, προκειμένου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να ακολουθήσει μία πολιτική αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, εάν όχι μία πολιτική συμβατή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη τεταρτη 18/2/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive