Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Ο ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ ΡΩΤΑΕΙ ΤΗΝ Κα ΠΕΤΡΑΛΙΑ



Ερώτηση

Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: «Συνταξιοδότηση πατέρα αναπήρου τέκνου με σύζυγο αγρότισσα».

Στο ν.3518/2006 αρθρ. 61 παρ. 6 αναφέρεται ρητά το εξής: «Μητέρες ανάπηρων τέκνων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, καθώς και σύζυγοι αναπήρων με ποσοστό 80% και άνω, εφόσον έχουν διανύσει τουλάχιστον δεκαετή έγγαμο βίο, ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 7.500 ημερών εργασίας ή 25 ετών ασφάλισης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και ανεξαρτήτως χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση."

Επίσης στο ν. 3655/2008 αρθρ. 140 αναφέρεται ότι «Το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις ανωτέρω προϋποθέσεις μπορεί να ασκηθεί από τον ασφαλισμένο πατέρα, αν η ασφαλισμένη μητέρα δεν το ασκήσει ή αυτή έχει αποβιώσει. Για την άσκηση του δικαιώματος αυτού από τον ασφαλισμένο πατέρα, πρέπει να προηγηθεί η υποβολή, από την εν ζωή μητέρα, υπεύθυνης δήλωσης προς τον αρμόδιο φορέα ότι δεν πρόκειται αυτή να ασκήσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης».

Όμως, παρά τη σαφή βούληση του νομοθέτη να στηριχθούν οικογένειες που έχουν ανάπηρα τέκνα, άρρενες γονείς αναπήρου τέκνου όταν απευθύνονται στον ασφαλιστικό τους φορέα προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν, παρότι διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις που αναφέρει ο νόμος, αντιμετωπίζουν στη χειρότερη περίπτωση την απάντηση ότι ο νόμος δεν τους καλύπτει αν η σύζυγός τους είναι ασφαλισμένη στον ΟΓΑ και στην καλύτερη την απάντηση ότι αναμένεται εγκύκλιος που να αποσαφηνίζει το θέμα.

Συνεπώς, ερωτάται η αξιότιμη κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο τυγχάνει αυτής της αντιμετώπισης ο πατέρας ασφαλισμένος αναπήρου τέκνου ο οποίος έχει σύζυγο αγρότισσα, μολονότι το γράμμα και το πνεύμα του νόμου κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση;

2. Προτίθεται το Υπουργείο να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο βάσει της οποίας θα διασαφηνίζεται η υποχρέωση των υπηρεσιών να προωθούν χωρίς τεχνητά προσκόμματα και κωλυσιεργίες τη συνταξιοδότηση πατέρα αναπήρου τέκνου με σύζυγο ασφαλισμένη στον ΟΓΑ;

Ο Ερωτών Βουλευτής Ροντούλης Αστέριος

αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη δευτερα 16/2/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive