Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Εξέγερση λαθρομεταναστών στην Ιταλία

Εξέγερση λαθρομεταναστών, με 10 τραυματίες, σημειώθηκε στη νήσο Λαμπεντούσα της νότιας Ιταλίας, σε κέντρο αναγνώρισης και απέλασης, το οποίο υπέστη ζημιές από πυρκαγιά.
"Σημειώθηκε εξέγερση των λαθρομεταναστών, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 860 στο κέντρο. Ορισμένοι από αυτούς προσπάθησαν να διαφύγουν, καταστρέφοντας μια πύλη, αλλά απωθήθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης", δήλωσε ο διευθυντής της αστυνομίας Αγκριτζέντε Τζιρολάμο Φάτσιο για το τηλεοπτικό δίκτυο Sky TG24."Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μία από τις πτέρυγες που φιλοξενούν λαθρομετανάστες, η οποία καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό", πρόσθεσε.Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa μετέδωσε ότι περίπου 10 λαθρομετανάστες και μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν ελαφρά στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.Σύμφωνα με το Ansa, την πυρκαγιά προκάλεσαν περίπου 100 λαθρομετανάστες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την προαναγγελθείσα απέλαση 107 τυνήσιων λαθρομεταναστών.
Στη Ρώμη ο Ρουμάνος ΥΠΕΞΕν τω μεταξύ, την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ο επικεφαλής της ρουμανικής διπλωματίας Κριστιάν Ντιακονέσκου θα μεταβεί την Δευτέρα στην Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι.Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί στις διμερείς σχέσεις, εξαιτίας ενός αριθμού βιασμών που έγιναν στην Ιταλία για τους περισσότερους από τους οποίους ύποπτοι θεωρήθηκαν ρουμάνοι μετανάστες."Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για την "κατάσταση των Ρουμάνων που διαμένουν στην Ιταλία και για τις διμερείς σχέσεις", είπε εκπρόσωπος του Ντιακονέσκου.Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Realitatea TV, ο υπουργός θα συζητήσει σχετικά με τις περίπου 20 περιπτώσεις επιθέσεων εναντίον ρουμάνων μεταναστών στην Ιταλία μετά από βιασμούς που αποδόθηκαν σε μέλη της ρουμανικής κοινότητας.Ο Ντιακονέσκου είχε επικρίνει την περασμένη εβδομάδα ορισμένους "κυβερνητικούς"εκπροσώπους στην Ιταλία για "ιδιαίτερα επιθετική και προβοκατόρικη ρητορική"που εξωθεί σε "ξενοφοβία".Ο Φρατίνι δήλωσε έκπληκτος και είπε ότι κανένα μέλος της ιταλικής κυβέρνησης δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις.
Δρομολογείται ευρωπαϊκό κέντρο για το άσυλοΣε μια άλλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού, που αποβλέπει στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.Η πρόταση θα επιτρέψει, κατά την Επιτροπή, να τεθεί ταχέως σε λειτουργία ένας επιχειρησιακός οργανισμός, ο οποίος θα συντονίζει και θα ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα ασύλου, προωθώντας την προσέγγιση μεταξύ των διαφόρων εθνικών πρακτικών.Η υπηρεσία θα συμβάλει, επίσης, στη σύγκλιση των κανονιστικών ρυθμίσεων, που ισχύουν στην ΕΕ, στον τομέα του δικαιώματος ασύλου.Ο Ζακ Μπαρό, επίτροπος, αρμόδιος για θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, δήλωσε:"Εργαζόμαστε εντατικά για τη θέσπιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει απαραίτητα να προβούμε, όχι μόνο στην προσέγγιση των νομοθεσιών, αλλά και των πρακτικών μας. Είναι ουσιαστικής σημασίας, να παρέχεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών συγκεκριμένη βοήθεια, που να ανταποκρίνεται στις καθημερινές και επιχειρησιακές τους ανάγκες."Οι ομάδες υποστήριξης, που θα δημιουργηθούν από την υπηρεσία υποστήριξης για το άσυλο, θα επιτρέψουν επίσης την από κοινού εξεύρεση λύσεων σε επείγουσες καταστάσεις όπως οι μαζικές αφίξεις αιτούντων άσυλο".
http://www.ellinikiafipnisis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive