Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ κ. ΜΑΪΜΑΡΑΚΗ;.Εδώ και 24 χρόνια (Η 1η σειρά ΕΜΘ κατατάχθηκε το 1985 !!!) δεν έχει δοθεί λύση από τους αρμόδιους Υπουργούς!

Καλησπέρα σας,
Σας αποστέλλω ένα δημοσίευμα από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία ( http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=54776820 ) για το σημαντικό ασφαλιστικό θέμα-εκκρεμότητα-αδικία μιας κατηγορίας Στρατιωτικών, πιο συγκεκριμένα των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), καθώς και μια ανάλυση του προβλήματός τους (στο τέλος του μηνύματος αυτού).
Και αυτό, για να γνωρίζουν όλοι - ιδιαίτερα οι Πολιτικοί - για το πιο σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί εδώ και χρόνια τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, χωρίς να δίδεται λύση εδώ και 24 & πλέον χρόνια.....με ότι αυτό συνεπάγεται στο ηθικό και τον επαγγελματισμό τους.....

Ύστατη λύση πλέον αποτελούν οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι - έχει αποσταλεί και σε Βουλευτές της αντιπολίτευσης μέσω email- οι οποίοι πρέπει να δημοσιεύσουν-δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα-αδικία που υπόκεινται οι Στρατιωτικοί-εργαζόμενοι της συγκεκριμένης κατηγορίας!!
Έχετε υπόψη σας πως σήμερα υπηρετούν περίπου 15.000 οι Στρατιωτικοί της συγκεκριμένης κατηγορίας (ΕΜΘ), οι οποίοι με 3 μέλη οικογενειών κατά μέσο όρο, σχηματίζουν 45.000 ψήφους.......με ότι συνεπάγεται αυτό!! Ξέρω πως καταντάει "ποταπό" το επιχείρημα αυτό αλλά είναι η ύστατη λύση κύριοι........
Με εκτίμηση
Ένας ΕΜΘ Στρατιωτικός
Αναρτηθηκε απο αργυρη σιδερη παρασκευη 20/2/09

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, διορθώστε το link διότι δεν εμφανίζετια να είναι ενεργό, η διέυθυνση είναι:

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=54776820

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ:
    Γραφώ για να καταγγείλω την άνιση μεταχείριση απέναντι στους στρατιωτικούς που προέρχονται από τον θεσμό των Ε.Π.Υ. και τους μετέπειτα ονομαζόμενους Ε.Μ.Θ..
    ΙΣΤΟΡΙΚΟ
    Οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (Ε.Μ.Θ.) προσελήφθησαν σύμφωνα με τον Ν.1513/1985. Οι πρώτοι εισήχθησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1985 στο Στρατό Ξηράς και από το 1990 και μετά και στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό ως Ο.Π.Υ. Από το 1993 και μετά η πρόσληψη γινόταν ως Ε.Π.Υ. Τα πέντε πρώτα χρόνια ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ συνταξιοδοτικά ενώ υγειονομικά όπως οι υπόλοιποι στρατιωτικοί. Μετά τα πέντε (5) χρόνια, όποιοι παρέμειναν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ασφαλίζονται στο Δημόσιο και συνταξιοδοτούνται από αυτό (παράγραφος 12 άρθρο 20 του Ν.2084/1992). Οι γραμματικές γνώσεις των παραπάνω είναι απόφοιτοι λυκείου και ανάλογα με την ειδικότητα που καταλάβανε έχουν αντίστοιχα προσόντα.
    1ον Είναι η μόνη κατηγορία στρατιωτικών που δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Ονομάζονται Εθελοντές Μακράς Θητείας. (δηλαδή αορίστου χρόνου). Ακόμα και οι νεότεροι τους ΕΠΟΠ μονιμοποιούνται υστέρα από 7 έτη υπηρεσίας . Αυτήν την στιγμή κάποιοι διανύουν το 24ο έτος υπηρεσίας χωρίς να απολαμβάνουν το αγαθό της μονιμότητας, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η μονιμοποίηση στο στράτευμα είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλο εργαζόμενο στον δημόσιο τομέα διότι οι στρατιωτικοί διέπονται από το καθεστώς των μεταθέσεων. Τέλος αυτήν την στιγμή το υπουργείο εσωτερικών επεξεργάζεται νόμο που όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που είναι αορίστου χρόνου θα τους μονιμοποιεί.
    2ον Τα πέντε πρώτα χρόνια ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ συνταξιοδοτικά ενώ υγειονομικά όπως οι υπόλοιποι στρατιωτικοί. Έπειτα τους εντάσσουν στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης. Αυτό όμως έχει ως πρόβλημα ότι διπλάσιοι χρόνοι από εξάμηνα , μάχιμη πενταετία, καταδυτικά, πτητικά χάνονται διότι το ΙΚΑ δεν έχει στο νομικό καθεστώς λειτουργίας του, τέτοια διάταξη που να προβλέπει τέτοιες περιπτώσεις και να υπολογίζει διπλάσια χρόνια. Σύμφωνα με τη παρ. 4α του αρθ.2 του Ν.3234/2004 στις 18-2-04 έχει καθοριστεί ότι «Στρατιωτικός νοείται αυτός που υπηρετεί στις ένοπλες δυνάμεις στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό σώμα ως αξιωματικός , ανθυπασπιστής ,οπλίτης ή αυτός που κατά νόμο αντιστοιχεί στους βαθμούς αυτούς ανεξάρτητα από το όπλο, σώμα , κλάδο ή ειδικότητα που ανήκει ,καθώς και οι συνοριακοί φυλακές και ειδικοί φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας». Και ενώ ισχύουν τα παραπάνω, σύμφωνα με την παρ. 4β αρθ.2 του Ν.3234/2004 στις 18-2-04 ρυθμίζεται ακριβώς το ίδιο θέμα , που αφορά του συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον παραπάνω νόμο. Δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια σύνταξη (εργοδότη και ασφαλισμένου) που έχουν καταβληθεί στο ΙΚΑ αποδίδονται στο Δημόσιο και η πενταετία που έχουν διανύσει στο ΙΚΑ, αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής και δημόσιας υπηρεσίας και εκδίδεται αναγνωριστική πράξη από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι η μόνη κατηγορία στρατιωτικών που δεν τους αναγνωρίζονται οι παραπάνω ευεργετικές διατάξεις, παρόλο που οι εισφορές στο ΙΚΑ ήταν κατά πολύ περισσότερες από αυτές των ομοιόβαθμων συναδέλφων τους.
    3ον Βαθμολογικά εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Ανθυπασπιστού. Σύμφωνα με το καινούργιο νομοσχέδιο περί προαγωγών δεν γίνεται καμιά μνεία για τους Ε.Μ.Θ.. Υπάρχουν Ε.Μ.Θ. που είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ. Θα έπρεπε λοιπόν όπως στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική (βλέπε συνοριοφύλακες , ειδικοί φρουροί) να δίνεται η δυνατότητα σε άτομα που έχουν τα τυπικά αλλά και ουσιαστικά προσόντα να μπορούν να εξελιχθούν. Αυτήν την στιγμή το υπουργείο εσωτερικών επεξεργάζεται νομοσχέδιο όπου όλοι οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου θα προάγονται σύμφωνα με τα πραγματικά τους προσόντα και όχι σύμφωνα με το πώς εισήχθησαν. Σημειώνω ότι μέχρι το 1991 όσοι εισαγόταν στις στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών οι περισσότεροι ήταν απόφοιτοι δευτέρας λυκείου. Επίσης οι στρατιωτικές σχολές υπαξιωματικών είναι ανώτερες και διετούς φοίτησης και όχι όπως τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που λογίζονται Ανώτατα και τετραετούς φοίτησης .
    Από το 1985 έως το 2000 εισήχθησαν σε αυτό το θεσμό 20000 άτομα σε όλα τα σώματα .Τελικά φάνηκε ότι ο θεσμός τον ΕΜΘ απέτυχε ή αποτέλεσε ένα πείραμα και ένα πρόδρομο για την μετάβαση στον θεσμό του ΕΠΟΠ. Τι θα γίνει λοιπόν Κύριε υπουργέ θα δώσετε λύση στα δίκαια προβλήματα που απασχολούν τους ΕΜΘ ή θα περιμένουμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Σημειώτεον, την ώρα του καθήκοντος έχουν πέσει πολλοί ΕΜΘ οι οποίοι δεν δικαιούνται πολεμικά ή διπλά χρόνια γιατί απλούστατα είναι στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης. Όταν όμως πέφτανε με το αλεξίπτωτο, ήξεραν ότι όπως αυτοί κάνουν καλά την δουλεία τους για την πατρίδα αψηφώντας τον κίνδυνο και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την οικογένεια τους , κάποιοι άλλοι θα είχαν προνοήσει για να προλάβουν τυχόν αδικίες.

    ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Ε.Μ.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι ΕΜΘ απόφοιτος ΑΕΙ. Θα ήθελα να μάθω αν πρόκειται να ασχοληθεί κανείς με τους ΕΜΘ απόφοιτους ΑΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive